Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Csilla főtörzs

és a nehézfiúk

„ Tekintélyt szerezni nehéz, elveszíteni könnyű, ezt minden intézkedésnél figyelembe veszem” – fogalmazott Csuvarszky Csilla főtörzsőrmester, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön körletfelügyelője, aki hét éve tölti munkanapjait a nehézfiúk között.
A brutális filmeken edződött külső szemlélő számára nagyon veszélyesnek tűnik a látvány: egyetlen egyenruhás női fegyőr legalább tizenöt-húsz rabot kísér át a börtönudvaron.
– Nem fél attól, hogy váratlanul megtámadják, túszul ejtik? – kérdeztük Csuvarszky Csilla soproni születésű főtörzsőrmestert, aki szakmunkás-bizonyítványa szerint állattenyésztő, a Berzsenyi-líceumban érettségizett, diplomája alapján pedig szociálpedagógus.
– Ez nem nevezhető félelemnek, sokkal inkább mindenre kiterjedő figyelemnek – válaszolta Csilla. – Idővel ez a készség teljesen automatizálódik az emberben, úgy, mint amikor autót vezetünk. Nos, itt is érezni kell, mikor „gyorsítsunk”, mikor „fékezzünk”, mikor szükséges a „sebességváltás”; hol van a „zebra”, s mikor van „elsőbbségünk”. Ehhez viszont alapos felkészültség szükségeltetik hatáskörünket illetően éppúgy, mint a fogvatartottak jogait tekintve. Különben sokan a mai napig vallják, férfi fegyházban nincs helyük a női körletfelügyelőknek. Jómagam azok álláspontjával értek egyet, akik azt mondják: a nehéz fiúknak is szükségük van női egyenruhásokra. Elsősorban azért, hogy az elítéltekből ne vesszen ki a másik nem iránt érzett tisztelet és udvariasság, amely érzés alapjában véve mindenkiben, még a legsúlyosabb bűncselekményeket elkövetett személyekben is megvan. Sopronkőhidán a szabadságvesztés átlagideje meghaladja a hat évet. Mentálisan a rabok egész biztosan kárát látnák, ha ennyi idő alatt nem „gyakorolnák” a másik nem előtti tiszteletadást.
– Előfordult, hogy nem pusztán a megbecsülés hangján beszéltek Önnel? Volt már életveszélyben?
– Nem, megoldhatatlanul súlyos esetem még nem történt. Az alkalmankénti tiszteletlenséget azonban nehéz is lenne kikü-

szöbölni, ilyenkor az önuralom és a határozottság a nyerő hozzáállás. Megtörtént, hogy míg egy ügyvédet kísértem át az udvaron, a zárkák ablakaiból nyomdafestéket nem tűrő rigmusokat kiabáltak le a rabok. Mivel azt nem lehetett megállapítani, konkrétan kik vettek részt az alpári akcióban, azon a soron valamennyi elítéltnek fegyelmi lapot töltöttem ki. Minden esetben fegyelmi tárgyaláson döntenek az illetékesek a kiszabható szankciókról. A feddés a legenyhébb, a fenyítés már a látogatási idő csökkentésével jár. Előfordul, hogy a rab havi elvásárolható pénzösszegét korlátozzuk, míg a legsúlyosabb magatartásbeli problémákat – a verekedést, a tiltott, illetve életre veszélyes tárgyak birtoklását – magánelzárással büntetheti a fegyelmi tiszt és a fogva tartási ügyek osztályvezetője.
– Mennyiben képes tárgyilagos maradni a börtönben egy felügyelő, ha tudja, egy-egy rab milyen szörnyűség miatt került börtönbe?
– A fegyőrök lelkivilágát tekintve valóban nagy a veszély, hogy befolyásolja a tudat: ez az ember rablógyilkosságért, az pedofíliáért, amaz fegyveres támadásért tölti büntetését. A legjobb módszer ennek kivédésére, ha minél kevesebbet tudunk az elkövetés indokáról, a körülményekről, magáról az egész bűncselekményről. Megpróbáljuk az embert látni az elítéltben, s arra törekszünk, ha kiszabadul, találjon vissza a társadalomba.
– Megfenyegették már a rabok pályafutása alatt?
– Ellenkezőleg. Egy alkalommal találkoztam az utcán egy volt elítélttel. Tisztességesen köszönt, a felesége pedig odajött hozzám, s azt mondta: nekem is köszöni, hogy a férje jó útra tért.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztöndíj a külföldön tanulóknak

Külföldön tanulók és kutatók kaptak ösztöndíjat tegnap a megyeházán. A 2.800.000 forint alapítói… Tovább olvasom