Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Csillagok háborúja: a győri epizód

Két győri filmes hamarosan ott járhat, ahol eddig csak Luke Skywalker, Han Solo és Chewbacca...

Keveseknek adatik meg, hogy valamilyen módon részesei legyenek a filmtörténet egyik legnagyobb hatású alkotásának. Két győri filmes hamarosan ott járhat, ahol eddig csak Luke Skywalker, Han Solo és Chewbacca... no és több ezer gyűjtő, akik egy-egy darabot szeretnének magukénak tudni a Star Wars, vagyis a Csillagok háborúja ereklyéiből.
A Star Wars epizódjai közül jó párban szerepel egy bolygó. Neve: Tatooine, kísértetiesen hasonlít egy tunéziai országrész nevére: Tataouine. Nem véletlenül, hiszen a film javát ezen a sivatagos tájon forgatták le 29 évvel ezelőtt. A helyszínt ma már teljesen belepte a homok. A berberek kunyhói azonban még állnak, és ott van a nagy gödör, amelyben Luke és nagybátyjáék éltek. A filmesek ásták ki, ma motel működik benne. Az arab tulaj fütyül a Star Warsra, de azért egy A4-es papírlapra kiírta a film nevét. A turistabuszok ezért állnak itt meg. Valamivel nagyobb is a forgalom.

Tunéziába készülve: Buzás Mihály, még társa nélkül, kezében kamerájával, rajta a Kisalföld által készíttetett jókívánságpólóval.
A kirándulók aztán mennek tovább abban a biztos tudatban, hogy mindent láttak, ami megmaradt az amerikai filmesek után, akik már elkészítették az opusz utolsó darabját is. (Jövő héten mutatják be a magyar mozikban is A sithek bosszúja címmel.)
A győri Buzás Mihály és társa, a szintén filmkészítő Majdik Péter nem turistaként látogatnak el Tunéziába. Azokról a megszállottakról készítenek filmet, a Star Wars győri epizódját, akik a világ minden tájáról elutaznak Tunéziába, hogy ott komoly pénzekért akár, de vegyenek egy darabot a filmből.

– Mos Espa, Mos Eysley tatooine-i komplett díszletvárosok, a homok eszi őket, de az élelmes helybeliek elviszik oda az érdeklődőket. Elvileg őrzött területek, de az őr nevetséges összegért beenged, sőt, segít keresni is – meséli Buzás Mihály, akit egyébként legutóbb a Mediawave színpadi remekeiben láthatott a közönség, hiszen nagyfilmes rendezőként (Kis utazás) is gyakran színpadra lép, és mint színész.

– A terepen állítólag kemény harc folyik egy ajtópántért is, mert ezek a kis kütyük az internetes árveréseken vagyonokért kelnek el. A legnagyobb kincsesbánya az a szeméttelep a film fel nem használt díszleteiből, maradékából, melynek kialakítására még maga Lucas adott utasítást 1999-ben, amikor az új epizódokat forgatták. Az igazi rajongók, akikről filmet forgatunk, a Star Warsról, túl azon, hogy minden kockáját, keletkezési körülményeit, filmszakmai kulisszatitkait betéve tudják, még azt is kiderítették, hogy a forgatási helyszíneknek mi a pontos GPS-kódjuk. Vagyis a Föld melyik szélességi és hosszúsági körén vannak azok a helyek, melyek aztán ténylegesen „szent zarándokhelyekké" válnak a számukra.
 A forgatási helyszíneken kemény harc folyik egy ajtópántért is, mert ezek a kis kütyük az internetes árveréseken vagyonokért kelnek el. A legnagyobb kincsesbánya az a szeméttelep, ahová a film fel nem használt díszletei kerültek.

A két filmes a Papp Rent jóvoltából kapott egy nehéz terepet is bíró járművet, és ma reggel nekivágnak a Tunéziáig tartó útnak. Lapunk hasábjain élményeikről és a Star Wars győri epizódjának bemutatásáról is tájékoztatjuk olvasóinkat. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most jó lenni szakmunkásnak

Ma, amikor sokszor több diplomával is nehéz elhelyezkedni, a jól képzett szakmunkások, mesteremberek nemcsak válogathatnak a munkák közül, hanem gyakran többet is keresnek, mint a diplomások, a kétkezi munkának mégsincs becsülete. Tovább olvasom