Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Csillapodtak a kedélyek Tallinban - csendes volt az éjszaka

Nyugalomban telt el a vasárnapra virradó éjszaka Észtország fővárosában, Tallinnban, ahol két napon át voltak zavargások a második világháborús szovjet katonai emlékmű eltávolítása miatt - adta hírül vasárnap az Interfax orosz hírügynökség.
A rendőrség ellenőrizte a városban közlekedőket, és elkobozta az olyan tárgyakat, amelyek zavargás esetén fegyverül is szolgálhatnának. Narva városában szombat éjjel őrizetbe vettek 50 embert, többségük fiatalkorú, akik a helyi észt gimnázium előtt gyülekeztek. Kohtla-Jarva városában is volt kisebb konfliktus egy agresszív utcai csoport és a rendőrség között, de a rendőrök végül rendet teremtettek. Észtország észak-keleti területein csak ablakbetörések szintjén voltak kisebb garázdaságok.

Tallinban szombaton 150 embert vettek őrizetbe, közülük 14-et gyanúsítanak bűncselekmény elkövetésével. A zavargások első hullámában, péntekre virradó éjjel 1 orosz meghalt.

A zavargásokat az váltotta ki, hogy a hatóságok elhatározták a város központjában álló második világháborús szovjet hősi emlékmű - egy 1,8 méter magas bronzszobor - eltávolítását. Ez ellen tiltakozni kezdtek csütörtök este a helyi oroszok, a tüntetésből hatórás zavargás lett. A rendőrség gumilövedékeket, vízágyút és hanggránátot vetett be a tömeg szétoszlatására. A hatóságok péntek hajnalban a sötétség leple alatt távolították el a szobrot, és ismeretlen helyre szállították. Péntek este a megmozdulások folytatódtak.

A tallinni zavargások kérdésében szombaton telefonbeszélgetés volt Vlagymir Putyin orosz államfő és Angela Merkel német kormányfő, az EU soros elnöke között. Előtte, pénteken az orosz szenátus sürgette, hogy Moszkva szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat Észtországgal. Az orosz külügyminisztérium pedig "kegyeletsértőnek" nevezte az emlékmű eltávolítását és közölte, hogy felül fogja vizsgálni az orosz-észt kapcsolatokat.

Az ENSZ főtitkára, Ban Ki-mun pénteken megbékélésre szólította fel Oroszországot és Észtországot. Az észtek szerint a szovjet katonát ábrázoló bronzszobor az 50 éves szovjet megszállás szimbóluma. Oroszország és az észtországi orosz kisebbség számára viszont a szobor a nácizmus elleni harc jelképe.

Észtországot a második világháború alatt erőszakkal bekebelezte a Szovjetunió. Az észtek 1991-ben, a Szovjetunió felbomlásakor nyerték vissza függetlenségüket. A lakosságnak csaknem 30 százaléka orosz ajkú, akiket az észtek megfosztottak az észt állampolgárságtól.

hirado.hu/FH

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gergényi szerint eredményes évet zárt a BRFK

Sikeres, eredményes évet zárt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) 2006-ban, a bűncselekmények… Tovább olvasom