Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Csirkebőr miatt 15 milliós bírság a McDonald´snak - reagált a gyorsétterem

Összesen 15 millió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a McDonald's-ra, mert a gyorsétterem-hálózat a csirkehús felhasználásával készült egyes termékei népszerűsítésekor megtévesztette a fogyasztókat - közölte a versenyhatóság szerdán az MTI-vel.
A közlemény szerint a vállalkozás 2012. január 1. és 2013. február 12. között egyes csirkehúst tartalmazó termékeit népszerűsítő reklámokban valótlan tájékoztatást adott a termék csirkehús tartalmával és az elkészítés során alkalmazott technológiával kapcsolatban. Az átlagos fogyasztó számára így nem derülhetett ki, hogy a grillként, illetve grillezettként megjelölt csirkét, illetve csirkehúst tartalmazó termékeket, ezek panírozott változatait, valamint a csirkemell csíkok elnevezésű termékek alapanyagai nem pusztán csirkehúst hanem például darált bőrt tartalmaznak - tették hozzá.

A tájékoztatás szerint a termékek olyan technológián, átalakításon - így egyebek között daráláson, felbontáson, vagy pácoláson - esnek át, amelyek hatással vannak a húsállományra.

A GVH megállapítása szerint a reklámokban megjelenő szövegek és különösen a képi megjelenítések alapján a fogyasztó azt gondolhatta, hogy a bőr nélküli csirkehúsból készült termékek grillezésen, illetve panírozáson kívül nem estek át más feldolgozáson.

A McDonald's Magyarországi Étteremhálózat Kft. nyilatkozata

˝Meggyőződésünk, hogy nem tévesztettük meg a fogyasztókat az eljárásban vizsgált csirkés termékeink kommunikációjával. A versenyhivatali eljárás során bebizonyítottuk, hogy minden tekintetben az érvényes szabályozásnak megfelelően jártunk el, és valamennyi vonatkozó hazai és EU-s jogszabályt betartva hirdettük és értékesítettük termékeinket. Az eljárás során
kifejtett álláspontunkat fenntartjuk, és a Versenytanács határozatának bírósági felülvizsgálatát kérjük.

Továbbá azonnali helyreigazítási kérelemmel fordulunk a GVH-hoz, ugyanis valótlan állítás, és a Versenyhivatal is tévesen tette ma közzé, hogy a panírozott termékek és a csirkemell csíkok nevű termékeink darált csirkebőrt tartalmaznának. Ezek a termékek egyáltalán nem tartalmaznak csirkebőrt, és ilyen értelmű megállapítás a GVH saját határozatában sem szerepel.

A grillezett csirkehúsos termék tartalmaz csirkebőrt, az anatómiai aránynál kisebb mértékben. A bőr hozzáadására ennél a terméknél azért van szükség, hogy a hús élvezeti értéke megmaradjon, ne váljon szárazzá a grillezést követően.

A GVH vizsgálatában érintett négy termék tehát a következő összetevőket
tartalmazza:

Grillezett csirke - csirkemell filé, bőr, páclé, növényi olaj - grillen
sütve

Panírozott csirke - csirkemell filé, páclé, panír - növényi olajban
kisütve

Csirkemell csíkok - csirkemell filé, páclé, panír - növényi olajban
kisütve

Ropogós csirkemell csíkok (filé) - csirkemell filé, páclé, panír - növényi
olajban kisütve˝ - olvasható a McDonald's Magyarországi Étteremhálózat Kft. nyilatkozatában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megállapodtak: közös listát állít az MSZP és az Együtt-PM

Mesterházy Attila és Bajnai Gordon erre tesznek javaslatot a DK-nak is. A szocialisták nevezhetik… Tovább olvasom