Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Csodacsibe a mozikban

Itt a legújabb Walt Disney film, amely bemutatja, hogy Kotlik Csöpi és barátai miként mentik meg a Földet.

Kotlik Csöpi, a kis csibe hatalmas pánikot okoz a városban, amikor mindenkit riadóztat, hogy a fejére pottyant az ég egy darabja. Természetesen senki nem hisz neki, s nagy bánatára még édesapja is azt gondolja, hogy valami nincs rendben nála, és valójában egy közönséges makk esett a fejére.

A kisváros lakói a kezdeti pánik után egyszerű bolondnak könyvelik el a jóravaló baromfit, akinek igencsak igyekeznie kell, hogy visszanyerje édesapja bizalmát. Már-már sikerül is neki, amikor megtörténik a baj: már megint furcsa dolgok potyognak az égből, és hamarosan az is kiderül, hogy hatalmas veszély fenyegeti a várost. Ám erről egyelőre csak Csöpi és barátai tudnak, hiszen úgyse hinne nekik senki...
A veszedelemtől pedig csakis Kotlik Csöpi és bohókás barátai, Tőkés Ruci, Ifj. Hurkássy Toka, és Fövenyes Haladár tudják megmenteni a várost - na és a világot.

INFÓ

A Csodacsibe nem csak felnőni képes a klasszikus Disney rajzfilmek örökségéhez, hanem olyan technikai újításokat alkalmaz, melyeknek köszönhetően teljesen újszerű képi megoldásokat láthatunk a vásznon. Az Industrial Light & Magic 3-D technológiával is elkészítette a filmet, aminek köszönhetően Amerikában 3 dimenzióban is megtekinthetővé válik a film az arra alkalmas mozikban.

A film alkotói Joe Grant emlékének ajánlották a Csodacsibe című rajzfilmet. A Disney egyik legnagyobb hatású művésze, aki olyan filmeket alkotott, mint a Dumbo és a Fantasia, 2005 májusában hunyt el.
Mark Dindal rendező már évek óta dédelgette a Csodacsibe tervét. A kis csibe története, akinek senki sem hisz, eredetileg egy 1700-as évekből fennmaradt brit meséből származik, ami azóta szervesen beépült az angolszász kultúrák hétköznapjaiba.

Dindal előszeretettel helyezi történeteit az állatok világába, ezért ezúttal egy kizárólag állatok által lakott városkában, Makkoshotykán játszódik a cselekmény.
Mark Kennedy író szerint „Marknak remek érzéke van az efféle egyszerű, de érzelmes történetekhez. A film magját a Kotlik Csöpi és édesapja közötti kapcsolat adja. A kis csibe minden eszközzel szeretné elérni, hogy édesapja ismét megbízzon benne és büszke legyen rá. A megpróbáltatások során természetesen elérünk oda, hogy Csöpi jobban bízik önmagában, édesapja pedig észreveszi, hogy többet kellett volna törődnie fiacskájával."

Csodacsibe története egy Makkoshotyka nevű bájos kisvárosban játszódik, melyet kizárólag állatok laknak, Makkoshotyka ideális társadalom, hiszen halak, kutyák, birkák és csibék ugyanabba az iskolai osztályba járhatnak, s mindenki testi adottságaihoz illő munkát talál (a kaméleon például remekül megfelel rendőrlámpaként a gyalogosátkelőnél, a sajtboltot pedig természetesen egerek vezetik).

Makkoshotyka továbbá messze földön ismert hatalmas tölgyfáiról és az azokon bőségesen termő makkokról, melyek egyike egy félreértés révén egy szép(?) napon elindítja Kotlik Csöpi kalandos történetét.

Mark Dindal rendező elsősorban gyerekkönyvekből gyűjtött tapasztalatai segítségével álmodta meg a városkát. Mint mondja, „mindennek nagyon egyszerűnek és kifejezőnek kellett lennie.". Egy négyfős csapat dolgozott Makkoshotyka díszleteinek megalkotásán, s nagyon élvezték, hogy nem kell arra törekedniük, hogy élethűen nézzenek ki a hátterek.

David Womersley látványtervező szerint "manapság az a tendencia érvényesül az animációs filmekben, hogy mindennek a lehető leginkább valósághűnek kell lennie. Nekünk szerencsénk volt, mert kitalálhattunk egy teljesen új világot, ahol még biztosan nem járt senki sem."
A Csodacsibe nemcsak megjelenésre, hanem hangzásra is meglepően friss film lett. John Debney zeneszerző az 50-es évek sci-fi filmjeire emlékeztető aláfestő-zenét kombinált a főleg a hetvenes évek nagy slágerei közül válogatott betétdalokkal. Olyan ismert dalok csendülnek fel a film során, mint a We Are The Champions, az I Will Survive és a Stayin' Alive. A Barenaked Ladies nevű együttes pedig a filmhez írt egy új számot One Little Slip címmel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Generációk főzőcskéje

Generációk egymás közt, egymásért program keretében régi ételeket
és recepteket elevenítettek fel az idősek a fiataloknak, s a személyes kapcsolat révén a generációk is közelítettek egymáshoz. Egy jó ötlet, egy jó akció és sok sok finomság találkozott egymással. A Kisalföld receptgyűjtő versenye csaknem száz recepttel gazdagodott. Közülük várhatóan jó pár bekerülhet a Kisalföld szakácskönyvébe. Tovább olvasom