Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Csodarabbi gyógyította meg Kossuth Lajost

Több települést érintő, a zsidó kulturális örökségi helyszíneket bemutató Észak-Magyarországi zarándokutat valósít meg EU-s pályázati forrásból az Egységes Magyarországi Izraelita hitközség.
 

A program keretében Mádon és Olaszliszkán hajtanak végre turisztikai és kulturális fejlesztéseket, valamint több zsidó kulturális hagyatékkal rendelkező hegyaljai települést csatolnak a túraútvonalba.

A kulturális értékteremtési és ismeretterjesztési céllal megvalósuló program elsősorban a Bodrogkeresztúr - Mád - Olaszliszka útvonalon fellelhető zsidó kulturális örökségi helyszíneket és emlékhelyeket - zsinagógák, rabbiházak, temetők csodarabbik sírjaival - mutatja majd be korszerű, XXI. századi kommunikációs eszközökkel és informatív tartalommal. A helyszínek egyaránt nyitva állnak majd mind a vallásos, illetve kegyeleti céllal idelátogatók, mind a kulturálisan nyitott, érdeklődő magánszemélyek, valamint iskolai és turistacsoportok számára is.

 

 

Az öreg szent
 

Újhelyi) Teitelbaum Mózes ( 1759– 1841) sátoraljaújhelyi rabbi, az újhelyi rebbe. A haszidizmus magyarországi népszerűsítője, követői az „öreg szent"-nek nevezték. Csodatévő gyógyításai révén vállt híressé, messzeföldről is sokan zarándokoltak hozzá. A csodarabbi a legenda szerint meggyógyította a gyermek Kossuth Lajost is és nagy jövőt jósolt neki: " Te leszel a néped zászlóhordozója.

 

 

A zarándok útvonalba bekapcsolják az egykori híres csodarabbik sírhelyét is Bodrogkeresztúron, Olaszliszkán és Sátoraljaújhelyen, ahová évről-évre zarándokok százai látogatnak el.

A projekt új munkahelyeket is teremt, a megnövekedő vendégforgalomnak köszönhetően pedig várhatóan emelkedik majd a projekthez kapcsolódó térségi szolgáltatók turizmusból származó bevétele is.

 

 

Mondás született
 

Az Észak-Magyarországon élők tudatában Mád neve és a zsidóság elválaszthatatlan fogalmak. Ez elsősorban egy kedves anekdotának köszönhető, amely szerint a Mádról Szerencsre fuvarban lévő zsidó a szeles időben pipáját kívánta meggyújtani és ezért úti céljának hátat fordítva indult meg szekerével, hogy kisvártatva megint otthon találja magát. Innen a mondás: "Úgy jártam, mint a mádi zsidó.", azaz hiába fáradoztam, ott vagyok, ahonnan elindultam.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OGY: Tizennégy órában folytatódik a jövő évi költségvetés vitája

A 2016-os költségvetés tárgyalása szerdán a miniszteri ismertetővel és a vezérszónoki… Tovább olvasom