Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Csökentik a gyógyfürdői szolgáltatások támogatását

A megígért emelés helyett mintegy 20 százalékkal csökkenti a gyógyfürdői szolgáltatások egészségbiztosítási támogatását az egészségügyi miniszter.
Tavaly májusában megállapodás született a szolgáltatási díjak térítésének csaknem 20 százalékos emelésére. Az ehhez szükséges összeget betervezték a 2007. évi költségvetésbe, és a parlament megszavazta, az egészségügyi miniszter azonban mindeddig nem hirdette meg az új térítési összegeket. Ennek ellenére az egészségügyi tárca miniszteri rendeletben még a 2003-ban elfogadott támogatási összegeket is csökkenteni fogja - állítja Cséfán Lajos, a Gyulai Várfürdő ügyvezető igazgatója, a Magyar Fürdőszövetség gyógyfürdő szekciójának elnöke.

A gyógyfürdők vezetőinek informálisan a tudomására jutott, hogy a - várakozásuk szerint április elsején napvilágra kerülő - rendelet emelés helyett mintegy 20 százalékos csökkentést tartalmaz. Cséfán Lajos szerint emiatt kénytelenek lesznek emelni a betegek által fizetendő térítési díjat, jelentős elbocsátásokra kényszerülnek, és az egészségturisztikai beruházások egy részének hiteltörlesztését is ellehetetleníti.

Horváth Vencel, a zalakarosi gyógyfürdő vezetője szerint cégüknek évi 20-22 millió forintos bevételkiesést okoz, ha az általa is ismert rendelettervezet hatályba lép. A beteg és a biztosító által fizetett összeg együttesen is csak a költségek 55-60 százalékát fedezi. Ha a magyar egészségbiztosító ennyire alacsonyra értékeli a jórészt manuálisan végzett szolgáltatások árát, akkor ez a gyógyfürdőknek a külföldi egészségbiztosítókkal szembeni tárgyalási pozícióit is rontja.

Ujhelyi István, a turizmusért is felelős önkormányzati és területfejlesztési minisztérium államtitkára szerint a díjtérítés csökkentése nem egyszerűen megtakarítási kérdés, hanem egyben veszélyezteti a turizmus versenyképességét is. Mivel a térítési összeg nagyságát nem törvény, hanem egészségügyi miniszteri rendelet szabályozza, nem kellett hozzá parlamenti egyeztetést folytatni.

Az államtitkár nehezményezi azonban, hogy a turizmusért felelős tárcával sem egyeztettek a tervről, és a szakmai szervezet közbenjárására tett észrevételüket sem vették figyelembe. Ujhelyi úgy tudja: Molnár Lajos egészségügyi miniszter már aláírta a rendeletet, és az hamarosan nyilvánosságra kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 03.28.

Tovább olvasom