Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Csökkenő építési kedv, kínálati piac

Sopron Horváth Ferenc A jogerős építési engedélyek számából arra lehet következtetni, hogy az idén Sopronban kevesebben látnak hozzá otthonteremtéshez, mint az elmúlt évben, annak ellenére, hogy 2007-ben várhatóan több használatbavételi engedélyt ad ki a hivatal, mint tavaly.
Sopront sokan sokáig a lakásépítés Mekkájának tartották, mert részben határ menti fekvése, részben pedig a meglévő helyi igények miatt évekig keresleti piaccal számolhattak a befektetők és nagy volt a családi házakra is a kereslet. Az ingatlanosok szinte mindent eladtak, aztán a folyamat lelassult, kisebb lett a vásárlóerő, megváltoztak az igények. Voltak, akik uniós csatlakozásunktól vártak nagy bummot, de csalódniuk kellett. Azoknak lett igazuk, akik nem vártak „csodát” európai tagságunktól. Sopronban ma már bőven találni eladó lakást, ennek ellenére újak és újak épülnek, köszönhetően annak is, hogy újabb és újabb városrészeket vonnak belterületbe, teremtik meg az építkezés kommunális feltételeit, kivéve az utakat. Napjainkban épül be például az úgynevezett Apácakert a Lehár Ferenc utca végén, lassan benépesül a Tómalomhoz közeli Jánostelep is. A polgármesteri hivatal mqszaki irodájának adatai szerint az év eddig eltelt időszakában 142 lakás kapott végleges használatbavételi engedélyt. Ez viszonylag magas szám, ha figyelembe vesszük, hogy tavaly összesen 254 lakást vehettek tulajdonosaik végleges használatba. Jogerős építési engedélyt az elmúlt évben 360-at adtak ki, az idén eddig 65-öt. Ez utóbbi szám azt mutatja, hogy az idén kevesebb lakás, családi ház épül, bár a szezon még csak most kezdődik igazán.
A Kisalföld által megkérdezett szakértők szerint egy természetes folyamatról van szó, bár akadnak olyan lakások – garzonok és luxuskivitelqek –, amelyek értékesítése nem jelent nagy gondot. Problémás azonban az átlagos alapterületq – 50–60 négyzetméteres – lakások eladása. Ez mutatja, hogy részben telítődött a piac, részben pedig csökkent a vásárlóerő, az emberek – egyelőre – nem kockáztatnak, inkább kivárnak.
Az idén – a polgármesteri hivatal adatai szerint – kevesebb lakás, családi ház épül Sopronban, bár az igazi szezon még csak most kezdődik.
Fotó: Magasi Dávid
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bor dicsérete

Piros vagy fehér? Testes vagy könnyed? Aranyszínű vagy mélybordó? Ahány borivó, annyi kedvenc.… Tovább olvasom