Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Csökken a csapadék

a Duna-medencében

Sopronban nemzetközi együttműködésben a klímaváltozásról kezdődött nemzetközi konferencia tegnap a TIT Széchenyi téri székházában.
– A Duna vízgyűjtő területén is tapasztalható klímaváltozás: a modellezések szerint a csapadék csökkenni fog, ezzel együtt a nyári lefolyások intenzitása is. Más európai területeken – például a kontinens keleti tengereinek vízgyűjtőjében – ugyanakkor több eső várható, ami az adott térségekben a tengervíz elsótlanodásának folyamatát erősíti fel. Emiatt egyes halfajok akár ki is pusztulhatnak. A klímaváltozás következtében továbbvándorol délről északnak az aknázómoly, amely a gesztenyésekben tesz nagy kárt – hangzott el a soproni nemzetközi fórum sajtótájékoztatóján, amelyet dr. Peter Hennicke és dr. Hartmut Grassl – a wuppertali és a hamburgi tudományos intézetek vezetői –, soproni kollégájuk, dr. Mátyás Csaba és dr. Palocz-Andresen Michael, illetve a környezetvédelmi minisztérium képviseletében dr. Faragó Tibor tartott. A szakemberek a klímaváltozás kapcsán ismételten felhívták a figyelmet a megújuló energiaforrások szélesebb körű alkalmazásának fontosságára.
A Nyugat-Magyarországi Egyetem, illetve a wuppertali és a hamburgi tudományos kutatóintézetek klímaváltozással összefüggő, négynapos „nyári egyetemén” öt ország hatvanhárom fiatal kutatója, PhD-hallgatója vesz részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszabb távra tervez

Román junior-világbajnok kapussal erősített a magyar bajnok

Audi-ETO. Stancuta Guiu… Tovább olvasom