Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Csökken a Fertő-táj látogatóinak száma

A hivatalos statisztikák szerint drámaian csökken a Fertő-parton a vendégek és a vendégéjszakák száma. Kivétel Hegykő, ahol a termálturizmus dinamikus emelkedést mutat. A szakemberek a táj egységes turisztikai megjelenésétől remélnek változást.
A Fertő-táj nem véletlenül a világörökség része. Természeti és épített környezete – legalábbis azt hihetnénk – hazai és külföldi turisták tíz- és százezreit vonzza. Ezzel szemben a valóság(?), hogy Hegykő kivételével, 2003 óta folyamatosan csökken a vendégek száma, legalábbis a Magyar Turizmus Zrt. adatai szerint. A legnagyobb veszteséget Fertődön regisztrálták.

„ Csak találgatni lehet”

– Csak találgatni lehet, hogy miért kevesebb a vendégek száma – válaszolta érdeklődésünkre Seffer Gábor, a fertődi Tourinform-iroda vezetője. – Nem kételkedem az adatokban, de tapasztalataim szerint azért nem ilyen rossz a helyzet. Elképzelhetőnek tartom, hogy pontatlan az adatszolgáltatás, mert nem kötelező, csak az APEH felé. Ezért előfordulhat, nem minden vendég és vendégéjszaka került regisztrálásra. Függetlenül attól, hogy a számok helytállóak vagy sem, érdemes lenne átgondolni a Fertő-táj jövőjét, hiszen jelenleg a települések önállóan foglalkoznak a turizmussal, nincs egységes megjelenésük, nincs senki, aki összefogná és egységbe rendezné törekvéseiket.

Fertőd játszik kulcsszerepet

A kimutatások szerint a Fertő-parton – Fertőrákos, Fertőboz, Sarród, Fertőd, Fertőendréd – 2003-ban 22.045 vendég fordult meg, a vendégéjszakák száma pedig 42.633 volt. Ehhez képest drasztikus csökkenés volt 2005-ben – 6372 vendég és 16.038 vendégéjszaka –, annak ellenére, hogy már Fertőszéplak adatai is szerepelnek az összesítésben.
– A Magyar Turizmus Zrt. adatai nagyjából megegyeznek a mi adatsorunkkal – mondotta Taschner Tamás, a Fertő-táj Világörökség Egyesület titkára. – Ezekből kiderül, Fertőd játszik kulcsszerepet a történetben, mert – annak ellenére, hogy bővültek a szálláshelyek, megszervezték a programokat – a 2003-as közel tízezres vendégszám, a jegyzőtől kapott adatok szerint is, 1200 közelire csökkent. Ez – amennyiben valósak az adatok – nyilván alapos szakmai elemzést igényel. A vidék egységes turisztikai megjelenése érdekében elengedhetetlenül fontosnak tartom az igényként már megfogalmazott Fertő-táj Turizmus Ügynökség megalakítását. Ez lehetne partnere az osztrák, hasonló feladatú kft.-nek, és így közösen jelenhetnének meg a hazai és a külföldi piacon.

Hegykő kivétel

Hegykőn a termálturizmusnak köszönhetően 2001-től évről évre emelkedik a vendégek száma. A nagy változás 2002-ben volt, amikor az előző évi 918-ról 4727-re emelkedett a turisták száma. A tendencia folytatódik, s az elmúlt évben már 20.633-an keresték fel a települést – ez 71.822 vendégéjszakát jelent –, elsősorban gyógyvize miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német nyelvi tábor

Tovább olvasom