Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Csökken a létszám

A cégek a racionalizálás jegyében folyamatosan csökkentik létszámukat, igaz, ellenpélda is akad. Megyeszékhelyünkön nehezen elképzelhető, hogy a székesfehérvári IBM-gyárhoz hasonló sokk borzolja a munka erőpiacot, vélik a Kisalföld által megkérdezett szakemberek.
A megyei munkaügyi központ igazgatója is elképzelhetetlennek tartja, hogy valamilyen nagy sokk borzolja majd az idegeket. Lapunk arra volt kíváncsi, mire számíthatunk.
Nehezen elképzelhető a megyeszékhelyen, hogy a székesfehérvári IBM-gyár bezárásához hasonló sokk borzolja a munkaerőpiacot – vélik a Kisalföld által megkérdezett szakemberek. Ugyanakkor a cégek a racionalizálás jegyében a legtöbb helyen folyamatosan csökkentik létszámukat, igaz, ellenpélda is akad.
Rimányiné Somogyi Szilvia, a megyei munkaügyi központ igazgatója elképzelhetetlennek tartja, hogy a megyeszékhely úgy járjon, mint Székesfehérvár, ahol egyik napról a másikra zár be az IBM, s bocsát el 3700 embert. Ugyanakkor a munkaügyi központ adataiból kiderül, hogy a racionalizálás jegyében az itteni cégek is takarékoskodnak a munkaerővel.

A legnagyobb a Gardéniában
A legnagyobb elbocsátást a Gardénia hajtotta végre az idén. Augusztusban 63, szeptemberben 108, októberben 34 embert bocsátott el, novem óberre pedig újabb 32 ember elküldését jelentette be a munkaügyi központnak. A jánossomorjai Oetker 38, a Patyolat 45, a Fővárosi Ásvány- és Üdítőipari Rt. pedig 29 embertől vált meg a megyében. A Szigetközi Húskészítmény Rt. a nyáron 37 dolgozót küldött el, a Skiny folyamatosan 76 fővel építi le létszámát. A Mol Rt. a megyében április és szeptember között 102 fővel csökkentette létszámát, s a Győri Keksz Kft. is minden hónapban húzott a derékszíjon. Márciusban 62, áprilisban 55, májusban 31, júniusban 70 emberrel csökkentette, decemberre pedig újabb 52 ember elbocsátását jelentette hivatalosan.

Biztonságban a fejlesztők
Steiner Lászlót, a Rába rt. vezérigazgatóját nem lepte meg az IBM gyárbezárása, úgy véli ugyanis, hogy vannak a világban olyan termékek, amelyek egyik napról a másikra eltűnnek, ilyen a merev lemezgyártás.
A vezérigazgató szerint azok a cégek lehetnek biztonságban, amelyek Magyarországra nemcsak összeszerelő üzemeket hoznak, hanem fejlesztőközpontokat is, ezek ugyanis nehezebben mozdulnak. Ami a Rábát illeti: az idén 1089 emberrel lettek kevesebben, egyharmaduk cégeladás miatt került el a Rábától. Harminc százalék közös megegyezéssel távozott, 8–10 százaléknak nyugdíjazás és elhalálozás miatt szűnt meg a munkaviszonya, 27 százalékuknak pedig a Rába rt. mondott fel. „Körülbelül háromszáz embert bocsátottunk el az idén, ugyanakkor szakképzett munkaerőből ma is hiányt szenvedünk, ha találunk ilyen embereket, azonnal felvesszük őket" – jelzi Steiner László. A Grabo-cégcsoporthoz tartozó hat vállalkozás januárban 1250 embert foglalkoztatott, ma 1200-at.
„Az ötvenfős csökkentést azzal tudtuk elérni, hogy a racionalizálás jegyében három céget egyesítettünk" – tudtuk meg Kissné Tompa Teodóra személyzeticentrum-vezetőtől.

Számolnak velük a jövőben
Ami pedig a megyeszékhelyen működő két multinacionális céget illeti. Az Audi Hungaria kft.-nél a múlt év végén 4848-an dolgoztak, október végén mindössze két dolgozóval kevesebben. „Létszámunk konstans, s ugyanennyi emberrel számolunk a jövőben is" – tudtuk meg Lőre Péter kommunikációs vezetőtől. Az idén eddig a legnagyobb munkaerő-piaci növekedést a Philips győri gyára produkálta. „Az elmúlt év végén 2400 embernek adtunk megélhetést, jelenleg pedig 3100 embert foglalkoztatunk, hétszázzal többet, mint egy évvel ezelőtt" – közölte Sziráki Karolin kommunikációs vezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kertész fényéből mindenkinek jut

"A magyar irodalom most Kertész Imre Nobel-díjas írónk fényében fürdik, s ebből a fényből… Tovább olvasom