Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Csökken a zöldség bolti ára

Térségünkben megkezdődött a zöldségek betakarítása, ami várhatóan az első fagyok beálltáig tart. A sokéves tapasztalatok alapján előre jelezhető: az őszi hónapokban csökken a sárga-, a fehérrépa, valamint a zeller ára.
Érdemes még várni néhány hetet a télre való zöldségek felhalmozásával. Jelenleg a sárgarépa kilogrammja és a zeller darabja 100 forint között mozog, a fehérért 700–800 forintot kérnek a kereskedők. A középkorai érésű fajták betakarítását már megkezdték a termelők, így néhány napon belül friss termékek között is válogathatunk.

Januárban újra drágul

A tapasztalat az, hogy szeptember elején csökken a zöldségek ára, és ez egészen eltart novemberig. Aztán néhány hetes stagnálás következik, majd januárban újbóli drágulás várható – erősítette meg számításainkat Som János, a hegykői zöldségtermelő és -feldolgozó vállalkozás ügyvezető igazgatója, aki rögtön hozzátette: legalábbis így történt az elmúlt években.

Válogatás kézi erővel

– A piacon rövidesen jelentős mennyiségű termék jelenik meg, emiatt várható az árak csökkenése – tette hozzá a szakember. – A sárga- és a fehérrépa értéke között jelentős eltérés mutatkozik. Ennek az a legfőbb oka, hogy az előbbi termelését lehet gépiesíteni, míg a fehérrépa rengeteg kézi munkát igényel. Ez az árban is megmutatkozik, hiszen az emberi tényezőt meg kell fizetni. A válogatás, a csomagolás nagy részét még mindig kézi erővel végezzük, hiszen ez a garanciája annak, hogy kiváló minőségű termék kerüljön a boltokba. A gazdálkodás során biotermeléses rendszerben dolgozunk, azaz a kiszedés után nincs várakozási idő.

Biztonságos és egészséges

Már csak ezért is állítható: biztonságos és egészséges a Fertő menti zöldség.
Térségünkben az elmúlt évtizedekben – főként a Fertő-parti településeken – szinte minden háznál foglalkoztak a termesztéssel. A számuk mára jelentősen lecsökkent, olyannyira, hogy a háztáji gazdaságok szinte teljesen eltűntek. Jelenleg tízen lehetnek azok, akik nagyobb területen vetnek zöldséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szavak titkos élete

Elszigetelt pont az óceán közepén. Olajfúrótorony, ahol csak férfiak dolgoznak, és ahol baleset… Tovább olvasom