Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Csökkenő bevételekkel számol a főváros

A saját bevételek, elsősorban az adóbevételek csökkenésére számít 2009-ben a főváros a gazdaság visszaesése miatt. A jövő évi költségvetési koncepció szerint a központi büdzséből származó bevételek is csökkennek majd. Ezt elsősorban a közszféra béreinek állami befagyasztása és a 13. illetmény elvonása okozza, amit a főváros saját bevételeiből nem tud kipótolni.
Az önkormányzat cégeinél is megvizsgálják a bérek, illetve jövedelmek idei szinten tartásának lehetőségét - derül ki a főváros 2009. évi költségvetési koncepciójából, amelyről hétfőn tárgyalt az Főpolgármesteri Kabinet.

Az állami költségvetésből származó bevételek két éve 5, tavaly pedig 6 százalékkal csökkentek, és a jelenlegi információk alapján jövőre ismét 5 százalékos csökkenéssel számolhat reálértékben a főváros - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója. A jövő évi költségvetési koncepció szerint a csökkentést elsősorban a közszféra béreinek állami befagyasztása és a 13. illetmény elvonása okozza, ezt a főváros csökkenő saját bevételeiből nem tudja kipótolni. Az önkormányzati gazdasági társaságoknál is megvizsgálják a bérek, bérjellegű jövedelmek 2008. évi szinten tartásának lehetőségét.

A költségvetési koncepció szerint a működési bevételeket az intézményrendszer működtetésére kell fordítani, illetve ebből kell pótolni az állami normatívákkal nem biztosított támogatásokat. Ebből az összegből kell fizetni egyes beruházások önrészét és azokat a kiadásokat, amelyeket a nem a fővárosban adót fizető, de ide bejáró lakosokra fordít az önkormányzat.

A beruházásokhoz kedvezményes hiteleket vesz igénybe a főváros. A dokumentum szerint az adósságállomány mértéke az elmúlt három évben lényegében nem változott: 2006-ban 152, 2007-ben 159, 2008. első félévében pedig 155 milliárd forintot tett ki. Az önkormányzat hitelminősítése kedvező, de a devizában felvett hitelek esetében a fokozott árfolyamkockázat, a forinthiteleknél pedig az alapkamat emelkedése jelent szűkülő mozgásteret 2009-ben.

A költségvetési koncepciót várhatóan csütörtöki ülésén tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyes sérülés egy fővárosi plázában

Életveszélyesen megsérült az a 14 éves fiú, akit még szombaton, egy szintén 14 éves társa rúgott… Tovább olvasom