Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Csökkent a gyógyszállók kihasználtságának bővülése

Jelentősen csökkent tavaly a gyógyszállók kihasználtságának bővülése: míg 2004-ben 12, addig tavaly csak 6 százalékkal többen vették igénybe a szolgáltatást. Többek között ebben mutatkozik meg a német és osztrák egészségbiztosítás átalakítása: 2004 elejétől ugyanis a főbb küldő országokban nem finanszírozzák a betegek gyógykezelését a fürdőkben.
A magyarországi gyógy- és wellness-szállodáknak jelentős bevételkiesést kell lenyelniük annak nyomán, hogy az európai állami biztosítás egy évvel ezelőtt kiszállt a finanszírozásból. A német és az osztrák állami egészségbiztosítás 2004. január 1-jétől már nem állja a korábban finanszírozott gyógyfürdői szolgáltatásokat, így az a magánbiztosítókra maradt. Ennek hatása a legnagyobb küldő piacokról - Németországból és Ausztriából - érkező vendégek számában érezhető - mondta lapunknak Baranyai György, a Magyar Szállodaszövetség wellness tagozatának vezetője.

A KSH adatai szerint 2004-ben a gyógyszállodákban 12 százalékkal több külföldi vendég 7 százalékkal több éjszakát töltött el, mint az előző évben. A legfrissebb számítások szerint tavaly a külföldi vendégek száma a gyógyszállókban már csak 6, a wellness-szállodákban 19 százalékkal nőtt. A belföldi vendégforgalom bővülése is számottevően lassult a KSH szerint: 2004-ben a gyógyszállodákban még 30, tavaly már csak 13 százalékkal nőtt a forgalom. Baranyai szerint a gyógyszállók korábbi nagyon magas, 80–90 százalékos foglaltsága 15–20 százalékos csökkenést volt kénytelen elszenvedni, ami hasonló mértékű bevételkieséssel jár – azaz a bevételek várható növekedése elillanni látszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Előellenőrzések” a schengeni csatlakozás előtt

A határőrség felkészült arra, hogy Magyarország 2007-ben csatlakozik a schengeni egyezményhez, s… Tovább olvasom