Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Csökkent a jegybanki alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 9,5 százalékra csökkentette hétfői ülésén a jegybanki alapkamatot.
A várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Így keddtől 9,5 százalék a mutató. A kamatvágás mértékét befolyásolta, hogy a következő időszakban jelentős mértékű gazdasági visszaesés várható, és ebben a helyzetben csak olyan mértékű csökkentést hajthatnak végre, amely nem veszélyezteti a pénzügyi stabilitást - derült ki az indoklásból.

Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a hétfői kamatvágás mértékét befolyásoló tényezők között említette, hogy a korábban vártnál valószínűleg alacsonyabb lesz idén az infláció. Az ipari termelés nagyobb mértékben esett vissza, miközben a nemzetközi előrejelzések gyengébb külső keresletet jósolnak, és a hazai kereslet is gyengül. Emellett több környező államban alacsonyabb a pénzromlás mértéke, és ez várhatóan szintén hatással lesz az itthoni inflációra.

A jegybank emellett a gazdaság további jelentős visszaesésére számít. Ennek mértékét Karvalits Ferenc nem jelölte meg, csak annyit mondott, hogy az MNB novemberi előrejelzésében található 1,7 százalékosnál nagyobb recessziót várnak. Ennek okai, hogy kedvezőtlenek Magyarország exportpiacainak növekedési kilátásai, kevesebbet hiteleznek a bankok, valamint a kormány egyensúlyjavító intézkedései nemcsak a költségvetés hiányát csökkentik majd, hanem azzal együtt a belső keresletet is. Más európai országok növekedési kilátásai szintén kedvezőtlenek - tette hozzá.

A csökkenő infláció valószínűleg később is megteremti az óvatos kamatcsökkentés lehetőségét. Fontos azonban, hogy mindez ne veszélyeztesse a tőkeáramlás folytonosságát és a pénzügyi rendszer stabilitását - tette hozzá az MNB alelnöke.

Karvalits Ferenc elmondta azt is: a hétfői ülésén három javaslat volt a kamatvágás mértékére - 50, 75 és 100 bázispontos. Végül az 50 bázispontos csökkentés mellett döntött a többség. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a tervek szerint február 23-án tartja a következő kamatdöntő ülést.

A forint elmúlt időszakban bekövetkezett gyengülése nem volt akkora, hogy akár az inflációs célt, akár a pénzügyi rendszer stabilitását veszélyeztette volna. A forint visszaesésére számítani lehetett egyébként - mondta még Karvalits Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben a csepeli gyújtogató

A férfit hétfőn hajnalban fogták el a Csepelen járőröző civil ruhás rendőrök segítségével, és azóta… Tovább olvasom