Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Csökkent a pH-érték a Mosoni-Dunában

A Mosoni-Dunában Győrnél, a Széchenyi hídnál 9,56-os pH-értéket mértek; a legelső méréseknél ez lényegesen jobb eredmény.

A 7-es érték már semlegesnek számít - közölte Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője csütörtök délután.

Elérte a Mosoni-Dunát a szennyeződés

Elérte a Mosoni-Dunát a vörösiszap-szennyeződés csütörtök délelőtt 9.27-kor, 9,3 pH-értékkel - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A szakemberek továbbra is mérik a víz szennyezettségét, a pH-érték folyamatosan csökken - áll a közleményben.

Dobson Tibor kárfelszámolási helyszíni szóvivő az MTI-nek elmondta: a szakemberek folytatják a Rába és a Marcal torkolatánál a lúg semlegesítését ecetsav és gipsz segítségével. Mint hozzátette, a Rábában nem tapasztaltak halpusztulást.

Győr-Moson-Sopron megyét szerdán kora délután érte el a Marcal folyón a Veszprém megyei gátszakadás után kiömlött vörösiszap, mérések szerint a víz pH-értéke akkor elérte a 12-es szintet. A Marcal folyó szennyezettsége csütörtök hajnalban 10 körüli pH-értéket mutatott. A Rábába csütörtökön hajnali 3 óra körül jutott el a szennyeződés, a pH-érték a szakemberek feltételezése szerint ekkor már 10 alá csökkent; korábbi közlések szerint ilyen értéknél már elkerülhető, hogy további környezetvédelmi károkat okozzon az anyag.

Segítség

A 1752-es Nemzeti Segélyvonal hívásával két nap alatt több mint 306 000 ezren támogatták a vörösiszap-katasztrófa károsultjait és az áldozatok családtagjait. A Délmagyarország, Délvilág és a delmagyar.hu is támogatja a társadalmi gyűjtést, olvasóink a 1752-es telefonszám felhívásával egyszeri 250 forintnyi pénzadományt juttathatnak el a rászorultakhoz az öt legnagyobb magyar karitatív szervezeten keresztül. Kérjük, hívják a 1752-es Nemzeti Segélyvonalat!

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti egyik tározójának a gátja hétfőn szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen haltak meg az iszapömlés következtében, három embert eltűntként tartanak nyilván, több mint 120 ember megsérült.

Elérte a Rábát a szennyezés

Hajnali három óra körül elérte a Rábát a hétfőn elszabadult vörösiszap-ár értesült a védelemben résztvevőktől csütörtökön az MTI.

Közlésük szerint mostanra sikerült annyira oldani a szennyezés lúgosságát, hogy annak pH-értéke 10 alá csökkenjen; korábbi közlések szerint ilyen értéknél már elkerülhető, hogy további környezetvédelmi károkat okozzon az anyag. Dobson Tibor kármentesítési szóvivő korábban az MTI-nek elmondta: a gipsszel történő semlegesítés nyomán fokozatosan csökken a Marcal folyó szennyezettsége, csütörtök hajnalban már 10 körüli pH értéket mutat, így valószínűsíthetően a vörösiszap szennyeződés nem okoz környezetvédelmi kárt a Rábában.


A katasztrófa sújtotta térségben folyamatosan történik a talajvíz és a felszíni vizek monitorozása a szennyezettség meghatározása érdekében, a monitorozott kutak Kolontáron 7.5 pH értéket mutattak - közölte a kármentesítési szóvivő.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. keiner 2010. október 07. 19:20
  „Nincs szalloda, vagy hasonló, ami befogatna öket?:
  http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/nincs-hova-hazaengednie-a-korhaznak-a-gyogyultakat-2030567”
 • 50. achilleus 2010. október 07. 19:15
  „2010-10-07 17:52
  Vörösiszap: pusztulnak a halak a Mosoni-Duna torkolatánál is - Pusztulnak a halak a Gönyünél, a Mosoni-Duna torkolatánál, ahol a vörösiszappal szennyezett víz délután elérte a Dunát. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója elmondta: a két folyó összefolyásánál több tucatnyi szenvedő és már elpusztult állatot látni, keszeg-féléket, pontyokat, süllőket és csukákat. Az állatok a szennyezett vízben a sodrásnak keresztbe fordulnak, majd rövid idő alatt kimúlnak. A helyszínen lévő halőr véleménye szerint kizárt, hogy a halak a 20-22 kilométerre lévő, szennyezett Marcalból úsztak volna a Dunáig, valószínűbb, hogy a befolyó szennyeződéstől pusztul a Duna halállománya.”
 • 49. achilleus 2010. október 07. 19:14
  „2010-10-07 18:47
  Most sem mert megjelenni a Mal vezetése (+videó) - Délutánra ígért az újságíróknak terepszemlét és tájékoztatást az átszakadt zagytározónál az ajkai Mal Zrt. vezetése, de az igazgatóságtól a sajtóval egyeztetett időpontban nem jelent meg senki. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közben bejelentette, hogy egy lakóparkot építenek azon kolontáriaknak, akik nem akarnak visszaköltözni.

  Ismét nem jelent meg a nyilvánosság előtt a Mal vezetése. A vállalat a katasztrófa helyszínén ígért tájékoztatást a sajtónak. Az ajkai timföldgyár vezetősége egyébként a szerda esti kolontári lakossági fórumra sem ment el. A cég csak egy műszaki igazgatót küldött a helyszínre, aki a helyiek kérdéseire csak azt tudta mondani, hogy a vizsgálat folyamatban van és a timföldgyár semmiben nem hibázott. A kolontáriak azonban pertársaságot alapítottak és jogi lépéseket tesznek a Mal Zrt. ellen.”
 • 48. keiner 2010. október 07. 18:54
  „A MAL természetkatasztrofarol beszél a német honlapon.
  A szöveget, amit a gyászoló emberekhez irnak németül olyan rossz, hogy vettem a fáradtságot hélyesbíteni:
  http://deutsch.mal.hu/Engine.aspx
  Die MAL AG spricht den Angehörigen aller Opfer ihr aufrichtiges Beileid aus, welche durch die Naturkatastrophe um das Leben gekommen sind.
  Gleichzeitig bringt sie ihr tiefstes Bedauern und Anteilnahme auch jenen zum Ausdruck, welche in irgendeiner Weise geschädigt wurden.”
 • 47. achilleus 2010. október 07. 18:29
  „46. hozzászólás öregvegyész 2010.10.07. 18:01
  Sajnos még így sem elég a hígítás, Győrnél pusztulnak a halak.”
 • 46. öregvegyész 2010. október 07. 18:01
  „A hidroxonium ion ugye H3O/+ Ennek a koncentrácioját mérjük molokban és negativ logaritmusa lesz a pH a másik ion a hidroxid OH- ion. Igazad van ,minden tiszszeres higulással tizszerannyi egy pH értékkel kisebb folyadék lesz”
 • 45. Tony_Soprano 2010. október 07. 17:57
  „http://www.boston.com/bigpicture/2010/10/a_flood_of_toxic_sludge.html kemény képek!”
 • 44. achilleus 2010. október 07. 17:51
  „2010-10-07 11:27 - A környezetvédelmi államtitkár kezdeményezi, hogy kerüljön vissza a veszélyes hulladékok körébe a vörösiszap. Illés Zoltán azt mondja: az uniós csatlakozás előtt még ez volt a szabályozás, 2004-ben azonban az akkori szocialista kormány - az uniós szabályozásra hivatkozva - változtatott az előírásokon, és a vörösiszap kikerült a veszélyes hulladékok köréből. Illés Zoltán úgy fogalmazott: ,,ez veszélyes hulladék, akármit is írnak a kormányrendeletbe". Az államtitkár kifejtette: 2004 előtt az szerepelt a rendeletben, hogy veszélyes hulladék, 2004 után pedig az, hogy nem veszélyes anyag. Mint mondta, az unión belül nem minősítették veszélyes anyagnak a vörösiszapot, ezért hazánkban a szocialista kormány - ,,bizonyára érdekből" - megváltoztatta a kormányrendeletet.”
 • 43. abrakapokusz 2010. október 07. 17:36
  „http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/haltetemek_es_hab_boritja_a_raba_partjat_gyornel/2182485/”
 • 42. achilleus 2010. október 07. 15:42
  „From: Ambrózy Erzsébet <ellancs@gmail.com>
  Date: 2010/10/6
  Subject: vörösiszapból állatok mentése - segíthetsz

  ha másképp nem, hát küldd tovább!

  VÖRÖS ISZAP -ÁLLATMENTÉS:Némi összefoglalás Devecserből:Elég megrázó ez most mindenki számára, de az elpusztult állatok látványa talán még erősebben megrázza az állatbarátokat, így nem csoda, hogy igen nehéz most ott a mentés.Talán ma átjutnak páran Kolontárra is, ahol ha minden igaz, még ...tovább >>nem történt szervezett állatmentés....Az állat...ok az iszaptól vörös színűek, egyeseknek égési sérüléseik is vannak ált. lábtájékon, sajnos SOKUK MEGVAKULT.Aki segíteni szeretne a helyszínen (bármi úton-módon is jut el ide, akkor keresse Mariannt, aki a szükséghelyzetben a devecserieket képviseli. Telefonszáma: 06202388666.)Úgy vélem itt most nem pénzre, hanem kezekre, autókra, orvosi felszerelésre és befogadó helyekre lenne szükség elsősorban. És bíztatok mindenkit, aki félelmet érez magában és úgy van vele, hogy el is jönne meg nem is, majd úgy is megy más, az inkább döntsön, higgye el, nem fogja megbánni! Én azt hittem, hogy ez olyan feladat, ami meghaladja a képességeimet , de az első megmentett kutya után már nem érdekelt. Ha kicsit is, de segíthettem. Szóval bíztatok mindenkit, hogy akár egy vagy két órára is jön el ide, hozzon gumicsizmát meg gumikesztyűt,keresse Mariannt és segítsen!Illetve a net előtt ülők abban tudnak segíteni, ha minél több helyen közzéteszik ezt az üzenetet!Köszönjük a segítséget! Telefonszáma: 06202388666.)”
 • 41. achilleus 2010. október 07. 15:24
  „39. hozzászólás öregvegyész 2010.10.07. 15:11
  Nem akarlak befolyásolni, de mivel a pH érték 10-es logaritmus alapú, az 1-gyel kisebb vagy nagyobb érték
  "csak" tízszeres különbséget jelent. A semleges pH (=7) azt jelenti, hogy a hidroxönium ionok koncentrációja 10 a mínusz hetediken, a nyolcas, hogy 10 a mínusz nyolcadikon, stb (a hidroxil /OH-/ ionokra a 7-es pH-nál 10 a mínusz hetediken (ugyanannyi mint a hidroxónium/, 8-as ph-nál 10 a mínusz hatodikon, 9-es pH-nál 10 a mínusz ötödiken, 10-es pH-nál 10 a mínusz negyediken, stb.”
 • 40. jozko 2010. október 07. 15:20
  „Régi szép idők, amikor még csak az osztrák bőrgyártól habzott a Rába...”
 • 39. öregvegyész 2010. október 07. 15:11
  „Tehát az ott mért értékhez képest még egymilliószoros hígulás kell,és akkor még csak a pH a jó a szutyok benne van. Azt hiszem az MTA teljes megújulása is elkerülhetetlen lesz.”
 • 38. keiner 2010. október 07. 15:02
  „35. achilleus, na végre!
  Tudom, egy bagoly nem üti másnak a szemetet ki........, legyintés, nálunk sem más.
  Emlékszel a Loveparade-re? Nyomosznak, nyomosznak és ha nem halnak meg, akkor még sok idö mulva nyomosznak. :-(
  Olvastam a másikat is.
  Igen, volt idö mikor egy páron hirtelen gazdag lettek, úgy a semmiböl. Keletnémetországban sem más volt. :-(
  Akik kifürdik, azzok a kisemberek. Németbe 1Marka-er menntek egyes cégek az asztalon át.”
 • 37. jq 2010. október 07. 15:01
  „Nem csak iratokat kéne lefoglalni, hanem számlákat is zárolni, de gyorsan, mert minden perccel drágább lesz nekünk a kármentesítés...”
 • 36. KolompárRómeó 2010. október 07. 15:00
  „"9,56-os pH-értéket mértek" "A 7-es érték már semlegesnek számít"

  Szuper, akkor már csak 363-szor töményebb benne a lúg, mint a tiszta desztvízben!”
 • 35. achilleus 2010. október 07. 14:53
  „Átminősítették az ügyet - Halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda a vörösiszap-katasztrófával összefüggésben. Az eljárást a veszprémi rendőrök kezdték el, tőlük vette át az ügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda, amely a gondatlan veszélyeztetésről át is minősítette az ügyet. A nyomozók egyelőre a lefoglalt iratokat tanulmányozzák, illetve tanúkat hallgatnak meg.”
 • 34. achilleus 2010. október 07. 14:39
  „30. hozzászólás keiner 2010.10.07. 12:27
  "Talán légmentesen bepakolni és banyát kitömni vele."

  Nem új az ötlet, Gyurcsány a karsztvízrendszer fölött akarta a szennyét egy bányában eltüntetni. 2006. március 29. 01:00 "(...) A nyírádi és a többi közeli, javarészt bezárt bauxitbányát birtokló Bakonyi Bauxit Kft. többségi, 1,1 milliárd forint névértékű üzletrészét 1996 augusztusában zárt körben privatizálták, az ÁPV Rt. felügyelőbizottságának 1998-as jelentése szerint szinte jelképes, 90 millió forintos összegért. A magánosításra egy 1995-ös határozatában adott felhatalmazást a kormány, a bauxitbánya új tulajdonosai a hazai alumíniumiparon osztozkodó magánvállalatok voltak, köztük a nem sokkal korábban Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe került Magyaróvári Timföld és Műkorund (Motim) Kft. - Segélykiáltás a falvakból -
  Nem kellett sokáig találgatni, hogy miért vásárolt felhagyott bányatelkeket a feltörekvő nagyvállalkozó és a többi társa, dacára annak, hogy a filléres privatizációval a költséges, 1,85 milliárd forint értékű fejlesztést és környezetvédelmi rekultivációs kötelezettséget is a nyakukba vették. (...)
  ----- ennyit a rekultivációról. http://www.mno.hu/portal/345382 További részletek, 2006-os a cikk!!!”
 • 33. Zsoldos 2010. október 07. 14:18
  „Szegediek ne feledjétek!
  Nem történt katasztrófa, de a PICK-et, hogyan is szerezték meg a "kisnyugdíjasoktól",
  Amig a nyugdíjasok tulajdonában voltak a részvények egy részvény után 200 ft. osztalékot fizettek évente mert fejleszteni, bővülni akartak Bihariék.
  Amikor többségi tulajdonba került az ARAGO, az akkor már veszteségessé tett PICK már 3500 Ft.-ot "tudott" fizetni
  az ARAGO-nak. Most a PICK is offshore tulajdonban van! "kézen-közön"”
 • 32. szatyi 2010. október 07. 14:18
  „"banyát kitömni vele."

  Bocsánat, de az ékezet hiánya egy kicsit megmosolyogtatott.”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késsel támadt családjára egy férfi

Súlyosan megsebesítette fiát egy férfi Vaján, egy családi dulakodásban - közölte Fülöp Gergely, a… Tovább olvasom