Délmagyar logó

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 1°C | 5°C Még több cikk.

Csökkent az AIDS-szűrésen részt vevők száma

Az AIDS nem válogat, mégis úgy tűnik, hogy a magyar fiatalok többsége veszélyesen bevállalós. Győrött tavaly 300-an mentek el önkéntes szűrésre, kevesebben, mint az előző években.
Ma Magyarországon sokan élnek úgy, hogy HIV-fertőzöttek, de nem tudják, hogy azok. Hazánkban összesen 1300 fertőzöttről tudnak a szakemberek, közülük a legtöbben a fővárosban laknak. Változatlanul a homoszexuálisok körében a leggyakoribb e betegség, de emelkedett a számuk a nők és a heteroszexuálisok körében is. Jelenleg húszféle gyógyszer létezik, ami hatásos, pontosabban ezeknek a készítményeknek a kombinációi, melyek megakadályozzák vagy lelassítják a HIV-vírus terjedését a szervezetben. Persze az a tabletta vagy szérum, ami gyógyítaná is ezt a betegséget, még nem született meg. A vírus csak meghatározott úton terjed, elsősorban a sze-

xuális élethez kötött, hiszen fertőző mennyiségű vírust csak a nemi váladékok tartalmaznak, és vérrel is terjedhet. A szakértők egyelőre csakis a megelőzésben látják a megoldást, és ezzel együtt a felvilágosításban, hiszen szerintük a fiatalok nem sokat tudnak az AIDS-ről. Az orvosok szerint a Kelet-Európából érkező HIV-fertőzött bevándorlók jelentik a legnagyobb veszélyt Magyarországon. A szakemberek azt mondják, a fiatalok figyelmét újra fel kell hívni a biztonságos szexre és a szűrések fontosságára. Idén ezért a költségvetésből 100 millió forintot szánnak a megelőzésre.
Megyénkben két helyen végeznek AIDS-szűrést: Győrött és Sopronban. Dr. Széles Klára, az ÁNTSZ megyei intézetének járványügyi osztályvezetője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a tisztiorvosi szolgálatnál tavaly 300-an vettek részt önkéntesen a szűrésen. Ez alacsonyabb szám a korábbi évekbelieknél, jó hír viszont, hogy egy fertőzöttet sem találtak. A Jósika u. 16. szám alatti vizsgálatra – mely lehet anonim is – nem kell előre bejelentkezni, kedden és szerdán reggel 8 és 11 óra között bárki részt vehet rajta. A vérvétel után a laboreredményre egy hetet kell várni.
Az önkéntes szűrésen megjelentek zöme tizen- és huszonéves. A legtöbben egy-egy felelőtlen tettük utáni félelem miatt mennek el a vizsgálatra, vagy mert egy új kapcsolatba tiszta lappal szeretnének indulni. A köztudattal ellentétben – szögezi le a főorvos – a szexuális úton kívül olyan könnyen nem lehet elkapni e halálos vírust, a tetoválószalonok is csak akkor jelenthetnek veszélyt, ha nem sterilizálják ott a tűket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnézi a kormányfőjelöltek vitáját?

Tovább olvasom