Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Csökkent az egészségügyi potyautasok száma

Jelentősen csökkent az egészségügyi potyautasok száma, két év alatt a jogviszony-ellenőrzések csak valamivel több mint két százalékánál találtak problémát az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szakemberei - írta szombati számában a Népszava.
Az egészségügyi ellátáshoz szükséges jogosultság vizsgálatát 2007-ben vezette be a kormány, hogy kiszűrje azokat, akik nem fizetnek semmilyen járulékot, és így jogtalanul vesznek igénybe orvosi ellátást.

2007-ig csaknem egymillió állampolgár jogviszonya volt tisztázatlan, mostanra azonban a számuk kevesebb mint a felére csökkent.

A kórházakban, háziorvosoknál, segédeszköz-forgalmazóknál és a patikákban egyaránt kötelező a jogviszony-ellenőrzés, ennek elmulasztása bírsággal jár, az ellátás viszont még jogviszony hiányában sem tagadható meg a betegtől. Annak rendezésében és az esetleges járulékelmaradások behajtásában az APEH intézkedhet. Tavaly összesen mintegy 138 ezer ügy került az adóhivatalhoz.

Az OEP októberi beszámolója szerint 2008-ban a kórházak és háziorvosok havonta 13-14 millió ellenőrzést végeztek, közülük csak az esetek 2 százalékánál volt rendezetlen a jogviszony.

A gyógyszertárak és segédeszköz-forgalmazók 2008. január és idén július között több mint 185 millió alkalommal kértek le adatot, amelyekből alig 0,6 százaléknál volt probléma.

Az egészségbiztosító jelentéséből az is kiderül: 2007-ben mindössze 9 millió ember jogviszonyáról volt adat, azóta ez a szám 600 ezerrel nőtt. A legnagyobb változás azok körében történt, akik önmaguk után fizetik az úgynevezett egészségügyi szolgáltatási járulékot. Míg két évvel ezelőtt alig 20 ezren voltak, ma már számuk elérte a 300 ezret.

Olvasóink írták

 • 2. KolompárRómeó 2009. november 07. 16:56
  „Ennek a görény vezetésnek összesen csak 3 értelmes húzása volt. Az egyik a fent nevezett, a másik az "objektív" felelősség, a harmadik pedig a gyógyszergyárak megfingatása, ennek következtében a gyógyszerárak csökkenése (na nem mostanában, hanem pár éve).”
 • 1. KovácsPistike 2009. november 07. 16:24
  „Nőtt a munkanélküliség, a közmunkások száma és a "fekete gazdaság".

  Demokrácia=demokraták+erkölcs

  "40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron"
  http://index.hu/belfold/2009/10/04/40_centis_kilato_epult_40_millioert_bodrogkereszturon/
  "Az alpolgármester elismerte, hogy az építmény egy kicsit alacsony lett, de azt mondta, hogy a pénzből, csak ennyire futotta."
  "Egyébként pedig a hivatalban minden hivatalosan le van papírozva - szögezte le az alpolgármester."

  "10 tuskó 3,2 millióért":
  http://index.hu/belfold/2009/10/29/2_6_millios_unios_tamogatas_tiz_fatuskora/
  "Összesen 3,2 millió forintért épített uniós támogatásból kerékpáros pihenőhelyet, (eredeti projektcímén szolgáltatóházhoz kapcsolódó pihenőhelyet) Várgesztes önkormányzata. A helyi lakosok szemét azonban szúrja, hogy a milliós pihenőhely mindössze tíz, az árokparton leszórt - szaknyelven: telepített -, tuskóból áll. A polgármester szerint a beruházást nemrég ellenőrizték, és mindent rendben találtak."

  Várgesztesen egy másik pihenőhely beruházás is volt.
  A tóparti pihenőhely fejlesztése Várgesztesen
  Bruttó érték (Ft): 6 167 460,-
  Támogatási összeg (Ft): 5 000 000,-
  Nagyon pazar egy pihenőhely lehet 6 milláért! :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb hamis érettségi Ózdon

A Hvg.hu birtokába jutott információ szerint Ózdon az egyik szocialista önkormányzati képviselőnek… Tovább olvasom