Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Csökkentenék a rokkantsági nyugdíjakat

A rokkantnyugdíjakra is ugyanazok a már bevezetett, illetve tervezett változások – nyugdíjjárulék fizetése, új számítási rendszer - érvényesek, mint az öregségi nyugdíjakra. Egy rehabilitációs, új eljárásról még folynak az egyeztetések.
Idén április 1-jétől a rokkantsági nyugdíjasoknak is kell fizetniük 8,5 százalékos nyugdíjjárulékot, ha nyugdíj mellett munkát vállalnak, és őket is megilleti az évi járulékfizetés alapján a 0,4 százalékos nyugdíjnövelés. Korábban írtunk róla, hogy a járulékfizetéssel további „nyugdíjjogokat" lehet szerezni: minden munkában eltöltött nyugdíjas év – az éves rendszeres emelésen felül – a járulékalapot képező kereset 0,4 százalékával növeli a nyugdíj összegét.

A rokkantsági nyugdíj megállapításánál 2008. január 1-jétől ugyanazok a változások - teljes nettósítás, teljes valorizáció a nyugdíjalap kiszámításánál - érvényesek, amelyek az öregségi nyugdíjakra vonatkoznak. A rokkantsági nyugdíjaknál várható további változásokról, amelyek a rehabilitációs új ellátás bevezetésével függenek össze, még folynak a szakértői egyeztetések – közölte a tárca.

Becslések szerint a rokkantsági nyugdíjasok több mint háromnegyede képes volna arra, hogy valamilyen, az egészségi állapotának megfelelő munkát végezzen: számukra teremt lehetőséget a rehabilitációs ellátás, amely segíti átképzésüket, továbbképzésüket, munkahelykeresésüket.

Egy tervezet szerint a rehabilitációs járadék összege magasabb lesz, mint a rokkantsági nyugdíj. A legföljebb három évig folyósítható járadékra az lesz jogosult, akinek egészsége 50-79 százalékban károsodott. Ha a rehabilitáció nem volt sikeres, az egészségkárosodott rokkantsági nyugdíjra vagy szociális járadékra válhat jogosulttá, illetve munkanélküli- vagy szociális ellátásban részesülhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak Hitzfeld elégedett

Ottmar Hitzfeld, a Bayern München edzője játékosai küzdeni tudását dicsérte az AC Milan elleni,… Tovább olvasom