Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Csökkenteni kell

a gabonafeleslegeket

Többek mellett a gabonakérdés új megközelítéséről beszélt dr. Fehér István egyetemi tanár a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán a minap rendezett nemzetközi Európa-konferencián.
A tanácskozáson dr. Fehér István elmondta: az Európai Unió közös agrárpolitikájának gerincét a gabonatermelés adja. A tagországokban összesen 51 millió hektáron termelnek gabonát, ez az egész mezőgazdasági szektor tizenkét százalékát teszi ki. Az egyes tagországok mezőgazdaságának összehasonlításából az előadó kiemelte, hogy a termésátlag tekintetében Magyarország jelentősen elmarad a régi tagállamok színvonalától, mint ahogy a gabona átvételi ára is alatta marad a többi országénak.
Az agrártámogatások kapcsán Fehér István elmondta: a támogatások fele a földtulajdonosokhoz és a kereskedőkhöz megy, nem pedig a termelőkhöz. Ez ellentétes az agrárpolitikai célokkal. Az egyetemi tanár szerint a gabonaágazat jelentős változásokon fog keresztülmenni az elkövetkezendő időben. Ennek keretében megoldást kell találni a gabonafeleslegek csökkentésére, egyrészt az export növelésével, másrészt pedig az energia célú felhasználással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útlezárások Franciaországban

A jövő héten kezdődő tavaszi szünet előtt az egyetemi elfoglalások folytatása mellett a gazdaság… Tovább olvasom