Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Csökkentik a felvételibe számító érettségi tantárgyakat

Ilyen például a faipari alapismeretek, a népművészet vagy éppen a biblia- és emberismeret.
Jelentősen csökkenti az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) az egyetemi felvételibe számító érettségi tantárgyakat. Továbbra is bárki érettségizhet ezekből a tárgyakból, de az egyetemek már nem számíthatják be a felvételi pontokba. A döntés már megszületett a pontot érő érettségi tárgyak csökkentéséről, legkorábban azokat érintheti, akik 2011-ben felvételiznek.

Huszár Márton a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgató-helyettese szerint rossz a szaktárca döntése, mert így szakirányú továbbképzés esetén semmilyen információt nem fog arról adni a felsőfokú intézménynek, hogy egy tanuló milyen szakmai alapokkal rendelkezik.

A faipari alapismeretek mellett például a népművészet, a biblia- és emberismeret, vagy az eszperantó is kiesnek a beszámítható tantárgyak közül. A 191 felvételibe is számító választható érettségi tárgyból nagyjából 35 maradna. Az oktatási hivatal vezetője szerint ugyanis a tárgyak nagy részéből csak kevesen vizsgáznak, ez pedig drága.

Bakonyi László szerint "ha öten vizsgáznak egy emeltszintű vizsgatárgyból, és szerencsénk van, hogy mondjuk egy régión belül vannak, akkor meg tudjuk oldani könnyen a vizsgájukat, de abban a pillanatban, hogy ha ebből kettő mondjuk Szombathelyen, három pedig Nyíregyházán vizsgázik akkor ez már azt jelenti, hogy két darab vizsgabizottságot is szerveznünk kell".

Éppen ezért csak azokat a választható tárgyakat tartják meg, amelyekből az utóbbi időben legalább 10-en érettségiztek évente.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP vizsgálatot kér a holokauszttagadó demonstrációról

Budapest - A párt tiltakozik a Magyar Gárda neonáci rendezvénye ellen. Tovább olvasom