Délmagyar logó

2018. 11. 21. szerda - Olivér 3°C | 7°C Még több cikk.

Csokonai-díjas bokrétások

Három nemzedék ropja a táncot a Csokonai Vitéz Mihály közösségi díjjal kitüntetett szanyi Bokréta néptáncegyüttesben. A rábaközi táncosok idehaza és külföldön egyaránt elnyerték a közönség tetszését.
A szanyi Bokréta néptáncegyüttes 1931-ben alakult a Szent Imre Daloskör tagjaiból. A tánckar hamar országos ismertségre tett szert, több elismerésben is részesült. A világháború után is töretlenül működtek, de az igazi fejlődés a ’60-as évektől figyelhető meg.
1964-től Töreki Imre lett az együttes művészeti vezetője. Az utánpótlást a helyi Művészeti Alapiskola tanulói biztosítják, akik folyamatosan beépülnek az együttesbe. A tagok közül szinte mindenki rendelkezik saját viselettel. Az együttes tagjai közt található Muharay-díjas és „A népművészet mestere” címmel rendelkező táncos is. A fesztiválnagydíjak és nívódíjak mellett arany minősítéssel is elismerték már felkészültségüket. Idén januárban 26 párral léptek fel Budapesten a Thália Színházban rendezett Országos Néptánc Gálán, ahol az ország hat legjobb néptáncegyüttese vett részt. A magyar kultúra napján Csokonai Vitéz Mihály közösségi díjjal ismerték el a hagyományőrzés, népművészet területén végzett kimagasló művészeti munkájukat.
Eddig három kontinens 27 országában léptek fel, egy szólótáncosuk pedig egy hónapos amerikai turnén vehetett részt. Évente harminc-hetven fellépésük van. Állandó résztvevői az augusztus 20-i állami ünnepségeknek Budapesten. Versenyszámaikat a legősibb és legszebb helyi táncokból állítják össze, ilyen a dus, mely a Rábaköz egyik legvirtuózabb szólisztikus tánca. Repertoárjukban szerepel még söprűtánc, továbbá a lányok köcsögös tánca. A programokban három nemzedék is részt vesz, együtt ropja nagyszülő, gyermek és unoka. A Győri Nyár sem múlhat el nélkülük, itt nagy sikert arattak a szanyi búcsúval 2005-ben. Az önkormányzat az egyesület fenntartója, emellett pályázati pénzekkel is megpróbálják kiegészíteni a költségvetésüket. Töreki Imre szerint a község számára a falusi turizmus fejlesztése lehet a kitörési pont, melyben a néptáncegyüttes is tevékenyen részt kíván venni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár maradhatna is az iskola?

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom