Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Csoóri Sándort 85. születésnapján köszöntötték

Csoóri Sándor mindig segített ráismerni a bajra, a szépre, a reményre - mondta Balog Zoltán.
Csoóri Sándor ott áll, ahol nekünk kellene állni, ott szól, ahol nem szabadna hallgatni - hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden, a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) tartott ünnepi esten, amelyen számos barátja, tisztelője köszöntötte Csoóri Sándor költőt, a nemzet művészét 85. születésnapján.

"Zrínyi kezéből vette ki a kardot, s Kosztolányi selyemsálát csavarta a nyakára" - idézte a miniszter Szakolczay Lajos irodalomtörténész Csoóri Sándorról írt szavait, majd az ünnepelthez fordulva kiemelte: "nagyobb szükségünk van nekünk, mint neked arra, hogy megünnepeljünk téged".

Csoóri Sándor mindig segített ráismerni a bajra, a szépre, a reményre - mondta Balog Zoltán, aki bevallotta, hogy a költő egyik verse kamaszként rá is óriási hatással volt.

Lesz még generáció, amely kiállását és alkotását azon az életművön fogja lemérni, amelyet Csoóri Sándorék alkottak - méltatta az ünnepeltet Balog Zoltán.

E. Csorba Csilla, a PIM főigazgatója emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás előtti időszakban nemcsak Csoóri Sándor költészetét, hanem prózai írásait, társadalmi, politikai szerepléseit is óriási érdeklődés övezte. "Csoóri Sándorral együtt valljuk, hogy az anyanyelven írt irodalomra, költészetre elementáris szükség van" - fűzte hozzá.

Csoóri Sándor Kossuth-díjas költő, író, esszéista, a nemzet művésze a 85. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2015. február 3-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Csoóri Sándor Kossuth-díjas költő, író, esszéista, a nemzet művésze a 85. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen a Petőfi Irodalmi Múzeumban február 3-án.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A főigazgató elmondása szerint a költő, író életműve a Digitális Irodalmi Akadémia jóvoltából digitálisan is olvasható, és a születésnap alkalmából a múzeum a www.pimmedia.hu honlapon most közzétette Csoóri Sándor 1982-es chicagói szerzői estjének felvételét is.

Gróh Gáspár irodalomtörténész, a Köztársasági Elnöki Hivatal igazgatója szerint az elképesztő dinamika és az elégikus szemlélődés egyaránt jellemzi Csoóri Sándor életművét, amit talán a 20. század történelmi megrázkódtatásai magyaráznak. A költő maga is "sarkcsillag" lett a számára meghatározó értékek képviseletével, "a pártállam idején egyszemélyes szabadcsapatként működött és adott reményt a nemzetnek".

"Hogy minden csalódás ellenére még mindig él bennünk egy jobb kor és egy ismét emelkedő nemzet reménye, azt neked köszönhetjük" - fordult az ünnepelthez Gróh Gáspár.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnökeként köszöntötte a szervezet örökös tagját, hangsúlyozva, hogy a nagy költők soha nem csak a saját korukéi: "Csoóriban is Balassitól Illyésig számos nagy előd ott lázad". "Sokunk számára példakép, de nem olyan, aki önálló legendájába falazódik, hanem a cselekvő szellem eleven megtestesülése" - szólt a költőről Szentmártoni János, Sára Sándor filmrendező pedig egy sétabottal ajándékozta meg egykori alkotótársát.

Az ünnepségen megjelent többek között Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ keddi nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a február 3-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom