Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Csúcsminőséget szüreteltek

A Soproni és a Pannonhalmi borvidéken hamarosan befejeződik a szüret. Sopronban soha nem látott minőséget szüreteltek a gazdák.

A Soproni és a Pannonhalmi borvidéken hamarosan befejeződik a szüret. Sopronban soha nem látott minőséget szüreteltek a gazdák, de  a pannonhalmiak sem panaszkodhatnak, jó évet zárnak a szőlészek, borászok. A felvásárlási árak az egyes fajták esetében már profitot is hoztak a szőlőtermesztőknek.

A Soproni történelmi borvidéken már csak néhány hektár cabernet sauvignon vár dolgos kezekre és a kései szüretelésű szőlőfürtök töppednek a napsütésben. A Pannonhalmi borvidéken az olaszrizling van a tőkéken.

– Az idén soha nem látott jó minőségű szőlő került a pincékbe, ezért minden lehetőség adott, hogy ismét csúcsborok készüljenek – mondta Molnár Tibor, a Soproni Hegyközségek Tanácsának elnöke.

– A termésátlag a korábban becsült 65 mázsa helyett 60 mázsa lett hektáronként. Ez már  közelít a világszínvonalhoz. A kitűnő minőség  elsősorban a kedvező időjárásnak, a nagyon meleg júliusnak és a csapadékmentes szeptembernek, októbernek köszönhető.

„Azok, akik meg tudták óvni a szőlőt a különböző betegségektől, még  a korábbi jó évjáratoknál  – amikor mediterrán jellegűvé érett a termés – is jobb minőséget szüreteltek."
 Molnár Tibor

– Az idén megmaradtak a savak és érett ízvilágú szőlő került a pincékbe. A kékfrankosfürtök már-már feketévé váltak. Most már csak a vincelléreken múlik, hogy milyen bort készítenek – tudtuk meg Molnár Tibortól.

A szőlő felvásárlási ára a borvidéken viszonylag kedvezően alakult. A fehér fajtákért  – annak ellenére, hogy nagy volt a kereslet – csak 48–55 forintot fizettek kilónként, kivéve a sauvignon blanc-t, amelyből kevés van, a kékfrankosért már 70–72 forintot is fizettek, a világfajtákért pedig 80–90 forintot. Ez utóbbi ár már profitot is hozott a termelőknek.
– A szőlőbirtokok tőkéin már csak a kései szüretelésű fürtök díszlenek – folytatta Molnár Tibor.  – A gazdák abban reménykednek, hogy a bor árában is érvényesül a magasabb szőlőfelvásárlási ár és akkor egy kicsit megnyugodhatnak – tette hozzá.

Úgy tűnik, a soproni bor egyre ismertebb és kedveltebb a fogyasztók körében, köszönhetően a Kékfrankos Nyár egyedülálló rendezvénysorozatának és az egyre erőteljesebb marketingnek.
Az elmúlt hetekben is nagyon sok – az ország különböző vidékeiről érkezett – vendéget  fogadtak a pincészetek, de számos érdeklődőt kénytelenek voltak elutasítani a szüret
miatt.

Pannonhalma környékén is jó évet zárnak a szőlészek, borászok.
 – A tenyészidőszakban sok gondunk volt a szőlővel, de behozta lemaradását, köszönhetően az időjárásnak és a szakszerű növényvédelemnek – értékelt Vaszari László, a Pannonhalmi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. 

– A termés jó közepes – nálunk is hatvan mázsa körüli hektáronként –, a minőség pedig kiváló, hasonló a 2000-es és 2003-as évjárathoz.  A szőlőskertekben már csak az olaszrizling vár szüretelésre. A felvásárlási árak 45 forinttól 90-ig szóródtak. A legmagasabb árat a 21–22 mustfokú chardonnay-ért és a szürkebarátért fizették. Az elmúlt évi gyenge termés és az idei nagyon jó minőség eredményeként nálunk is nőtt a szőlő iránti kereslet és ez mutatkozott meg az árakban is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árusítsanak gyógyszert a benzinkutaknál?

Tovább olvasom