Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Csúszik a Margit híd felújítása

A jelenlegi ütemtervhez képest csúszik a Margit híd felújítása, mert a statikai számítások és a közbeszerzési eljárás is elhúzódott - mondta Temesi Attila, a Fővárosi Önkormányzat közlekedési ügyosztályának alosztályvezetője csütörtökön.
Az építési tervek, statikai vizsgálatok, valamint a hatósági jóváhagyások rendelkezésre állnak. A független statikai számítások és az úgynevezett nyúlásmérő bélyegek adatainak feldolgozása azonban a tervezettnél több időt vett igénybe és az ütemtervbe ezeket még nem vezették át - közölte Temesi Attila, hozzátéve: az ütemterv módosítása novemberben várható.

Tájékoztatása szerint a közbeszerzési eljárásból eredő csúszás egy hónaposra tehető, emiatt viszont vannak olyan munkálatok, amelyeket nem biztos, hogy a téli hónapokban el tudnak végezni. Ilyen az acélszerkezet építése és a hegesztés is, ezek hatását kell még átvezetni az ütemezésen - tette hozzá.

Mint mondta, jelenleg a műhelyekben gyártják az acélszerkezeteket, a hídon pedig a közműkábeleket húzzák ki, váltják ki, illetve cserélik, ezért nem tapasztalható "látványos munka" a dunai átkelőn.

Temesi Attila közölte: jelenleg nem lehet tudni, hogy az előzetes terveknek megfelelően visszaadhatják-e a forgalomnak 2010 augusztusában a hidat. Erre akkor lehet majd választ adni, ha elkészül az új ütemterv. Kitért arra, hogy a tervekben nincsenek tartalékidők beépítve, ezért az elkövetkezendő hónapok munkája során kell a jelenlegi időveszteséget behozni.

Hangsúlyozta ugyanakkor: az nem fordulhat elő, hogy 2011 januárjára -, amikortól Magyarország az Európai Unió soros elnöki tisztjét tölti be - nem adják vissza a forgalomnak a hidat.

Temesi Attila a híd felújításának anyagi hátteréről azt mondta: mivel drágább ajánlatokat kaptak a vártnál és a bruttó költségek már 26 milliárd forintra rúgnak, Brüsszel dönt majd arról, mennyiben változik a projekt támogatása.

Az alosztályvezető kifejtette: a megkötött szerződés szerint a projektet 50 százalékban segíti az EU, ez a korábbi becsült költségek alapján 6 milliárd forint. Az unió most vagy tartja az 50 százalékos támogatást és akkor növekszik az összeg, vagy csökkenti annak mértékét, ezzel jóváhagyva a korábban megítélt 6 milliárd forint támogatást.

A főváros azt reméli, hogy megtartják az 50 százalékos arányt és ezzel 13 milliárdra nőhet a projekt uniós támogatása - tette hozzá.

A Margit híd felújítása augusztus 21-én indult meg, ekkor zárták le a forgalom elől az átkelőt. A felújításról szóló szerződést augusztus 10-én írta alá a Fővárosi Önkormányzattal a kivitelező Közgép-Strabag és az A-Híd Zrt. A munkálatok 2011 márciusáig tartanak, de a forgalomnak 2010 augusztusában szeretnék visszaadni a hidat.

A hídon a felújítás ideje alatt csak a villamosok, a BKV-autóbuszok, valamint a megkülönböztető jelzést használó járművek közlekedhetnek. A gyalogosok a déli járdán zavartalanul haladhatnak, a kerékpárosok pedig a KRESZ szabályai szerint tolhatják át biciklijüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az őszödi úton halad tovább a fővárosi MSZP

A fővárosi Fidesz szerint az "őszödi úton" halad tovább a budapesti MSZP és két… Tovább olvasom