Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Csúszik az állami mobilszolgáltató indulása

Megtiltotta a negyedik mobilszolgáltatónak a bíróság az NMHH frekvenciáinak használatát, így késik az MPVI Mobil Zrt. indulása.
Szinte biztosra vehető, hogy csúszik a negyedik mobilszolgáltató, az MPVI Mobil Zrt. indulása, miután a bíróság hétfőn nem módosította korábbi döntését, amely megtiltotta, hogy használatába vegye azokat a frekvenciákat, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) árverésén nyert el az év elején - számol be róla több lap is. A frekvencia-árverés végeredményét a Telenor és a Magyar Telekom támadta meg.

A Világgazdaság szerint ez inkább a felpereseknek kedvez, az új szereplő ugyanis így még jó ideig nem használhatja a januárban zárult árverésen elnyert frekvenciákat. Az új piaci szereplőnek az eredeti pályázati kiírás szerint 2012. december 31-ig kell megindítania saját szolgáltatását Budapesten, ágazati szakértők azonban eddig is úgy vélekedtek, igen valószínűtlen, hogy a társaság év végéig ki tudja építeni az ehhez szükséges hálózatot. A Fővárosi Törvényszék ugyanis augusztus 21-ig ítélkezési szünetet tartanak, így az MPVI ügyében sem születhet előrelépés - írja a Világgazdaság.

A HWSW Online Informatikai Hírmagazin idézi az MPVI-t, amely szóvivőjén keresztül a következő állásfoglalást juttatta el hozzájuk: "Várjuk a végleges bírósági döntés mielőbbi megszületését A döntés halasztása átmeneti bizonytalansághoz vezethet a mobilpiacon, a szereplők a nagyobb versenyre készülés helyett valószínűleg kivárásra rendezkednek be. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy szolgáltatásunkat az NMHH frekvencia-árverést lezáró határozatában rögzített határidőben megkezdhessük."

A határozat felfüggesztésének fenntartása a Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek és a Magyar Fejlesztési Bank által létrehozott negyedik mobilszolgáltató számára szinte biztosan egyet jelent azzal, hogy a cég nem tudja tartani az aukciót lezáró határozatban és a kiírási dokumentációban szereplő vállalásokat, vagyis a szolgáltatás nem tud december 31-ig elindulni - vélekedik a Népszava is. A frekvenciahasználati engedély nélkül komoly partnerrel nem tudna megállapodást kötni: a cégek a másodfokú döntésig nem vállalják a kockázatot, hogy az új szolgáltató esetleg mégsem szolgáltathat éveken keresztül - mutat rá a lap.

A Népszabadság keddi száma ismerteti: szakértők szerint az állami mobilcég az indulást követő első három évben százmilliárdot meghaladó állami pénzt igényel majd. A cég vezetői egyelőre nem ismertették az üzleti tervet, az indulás időpontját és a szolgáltató márkanevét sem. Álláspontjuk szerint ugyanakkor nem kötelezettek közbeszerzési eljárásra, annak ellenére sem, hogy közvetve százszázalékos állami tulajdonban van a cég. Ezért nem tudni, hogy kiírták-e már a hálózatépítési tendert.

Olvasóink írták

  • 1. kontál52 2012. július 10. 09:26
    „Majd két év múlva azt mondják,hogy ők akartak egy 50%-al olcsóbb rendszert,de az ellenzék nem engedte.És majd indítanak népszavazást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre népszerűbb az adótrükközés: ötezren akadtak fenn

Ötezer adózó akadt fent a NAV szűrőjén, akik indokolatlanul igényelték vissza személyi… Tovább olvasom