Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Csütörtökön dől el Simon Gábor sorsa az MSZP-ben

Az ellenzéki párt elnökhelyetteséről a Magyar Nemzet kedden azt írta, 240 millió forintos be nem vallott vagyont tart ausztriai bankszámlákon.

Az MSZP szóvivőjének közlése szerint egyelőre az MSZP sem tudja, mi a helyzet azzal kapcsolatban, hogy Simon Gábor a hírek szerint eltitkolt külföldi bankszámlával rendelkezik. Veres Gábor szerdai budapesti sajtótájékoztatóján csütörtökre ígért tájékoztatást Simon Gábor ügyében.

A Magyar Nemzet kedden forrásmegjelölés nélkül írta meg, hogy Simon Gábor 2009. április 10-én 575 ezer eurót és 163 ezer dollárt helyezett el Ausztriában nyitott értékpapírszámláira, 2013. október 16-án betétszámlájának egyenlege 770 ezer eurót tett ki, több mint 240 millió forintot. A napilap szerint Simon Gábor korábbi vagyonbevallásai alapján sem mutatható ki, hogy honnan származik a pénz, és a képviselő jelenlegi bevallásában sem szerepelteti azt.

A legfőbb ügyész kezdeményezte Simon mentelmi jogának felfüggesztését

A legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon Gábor szocialista országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését szerdán délután az Országgyűlés elnökénél - jelentette a Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője Budapesten tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Fazekas Géza elmondta: a mentelmi jog felfüggesztését a legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészég által tavaly november óta folytatott nyomozás eredményeként indítványozta.

A nyomozás elrendelésének alapja az osztrák pénzpiaci felügyelet által a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pénzmosás Elleni Információs Irodájának küldött értesítése volt.

Ezt követően hivatalból indult nyomozás még nem konkrét személy ellen - közölte.

Fazekas Géza elmondta: szerdára gyűlt össze annyi információ, hogy az addigi gyanú megalapozottá vált.

Ez az előfeltétele annak, hogy új szakaszba lépjen az ügyészségi nyomozás, hiszen országgyűlési képviselővel szemben - az ő személyét közvetlenül érintően - a nyomozást csak mentelmi joga felfüggesztését követően lehet végezni - tette hozzá.

Fazekas Géza közölte: az ügy lényege, hogy Simon Gábor egy ausztriai pénzintézetnél nyitott értékpapírszámlára 2008 januárjában 575 ezer eurót, majd 2009 áprilisában további 169 ezer amerikai dollárt helyezett el készpénzben. A számlán tavaly októberben az akkori árfolyamon 228 millió forint volt.

Az osztrák felügyelet derített fényt a nagy összegű készpénz elhelyezésére, és a nemzetközi szerződések alapján - pénzmosás gyanús ügyletet tapasztalva - tette meg a jelzést a magyar félnek.

Az ügyészség rendelkezésére álló adatok szerint ez az összeg nem származhatott Simon Gábor bevallott és adózott jövedelméből. Simon Gábornak a befizetések után több mint 50 millió forint jövedelemadó bevallási és befizetési kötelezettsége keletkezett, amelynek nem tett eleget - mondta.

Simon Gábor az elmúlt évekre vonatkozó adónyilatkozataiban egyetlen esetben sem szerepeltette a külföldi betétszámlán elhelyezett megtakarításait - közölte Fazekas Géza.

Ez azt is jelenti, hogy a nyilatkozatai valótlanul igazolták azt, hogy maradéktalanul eleget tett a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének - közölte Fazekas Géza, aki a nyomozás érdekeire tekintettel több részletet nem árult el.

Ugyanakkor "az ügy másik vetületeként" beszélt arról, hogy a főváros XVIII. kerületi önkormányzatának 2008-as kötvénykibocsátásával kapcsolatban - Lévai István alpolgármester feljelentése nyomán - az ügyészség 2012 februárjában hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el. A nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytatta, és 2013 szeptemberében bűncselekmény hiányában megszüntette azt.

Fazekas Géza közölte: a fővárosi főügyész szerdán elrendelte az ügy felülvizsgálatát.

Simon Gábor kedden felfüggesztette párttagságát és párttisztségeit. Az MSZP illetékes testületei csütörtökön hallgatják meg.

Veres Gábor más témában tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva cáfolta azt, hogy válságtanácskozás lett volna kedden az ügy miatt. Úgy folytatta, ha válságtanácskozás lett volna, amelyen a vezetők összeülnek és ezt a témát megbeszélik, akkor azon ő is ott lett volna, de nem volt ilyen. Az MSZP nincs válságban, egy helyzet van, amit meg kell oldani - hangsúlyozta.

Csütörtökön amikor Mesterházy Attila pártelnök hazaérkezik washingtoni látogatásáról, a kompetens testületek, így a párt országos választási bizottsága (ovb) is, összeülnek a helyzet kezelése érdekében, a tanácskozás vége után adnak tájékoztatást - közölte.

Simon Gábor választási listás helyével összefüggésben a szóvivő azt mondta, ha Simon Gábor csütörtökön személyesen megerősíti, hogy párttisztségeiről lemond, akkor az MSZP országos listájának módosítását a párt országos választási bizottsága és az országos elnökség hajthatja végre.

Egy másik kérdésre azt mondta, a pártelnök nélkül nem döntenek ebben a kérdésben, Simon Gábornak pedig minimum joga van ahhoz, hogy el tudja mondani az álláspontját. Hozzátette: eddig annyi történt, hogy Simon Gábor közölt információkat egyes MSZP-s vezetőkkel, de igazából még nem tudják, mi a helyzet. Veres Gábor tudomása szerint Simon Gábor még nem beszélt Mesterházy Attilával, Molnár Zsolttal, az MSZP kampányfőnökével beszélt telefonon.

Az Index arról írt kedden: ugyanaz az osztrák bank finanszírozott egy XVIII. kerületi kötvénykibocsátást, amelynél Simon Gábor szocialista elnökhelyettes számlát nyitott nagyjából akkor, amikor a kibocsátás megtörtént. (Simon 2006-ban a XVIII. kerületben szerzett egyéni parlamenti mandátumot és abban a ciklusban önkormányzati képviselő is volt.)

Schiffer: nehezen hihető, hogy Simon magányos elkövető lett volna

Az LMP frakcióvezetője szerint ha igazak a hírek az MSZP-s Simon Gábor ausztriai bankszámlájáról, nehezen képzelhető el, hogy arról senki más nem tudott a szocialista pártban, és a politikus magányos elkövető volt.

Schiffer András ezt a Republikon Intézet szerdai konferenciája után válaszolta a Simon-üggyel kapcsolatos újságírói kérdésekre.

A Magyar Nemzet kedden forrásmegjelölés nélkül írta meg, hogy Simon Gábor 2009. április 10-én 575 ezer eurót és 163 ezer dollárt helyezett el Ausztriában nyitott értékpapírszámláira, 2013. október 16-án betétszámlájának egyenlege 770 ezer eurót tett ki, több mint 240 millió forintot. A napilap szerint Simon Gábor korábbi vagyonbevallásai alapján sem mutatható ki, hogy honnan származik a pénz, és a képviselő jelenlegi bevallásában sem szerepelteti azt.

Simon Gábor kedden felfüggesztette párttagságát és párttisztségeit. Az MSZP illetékes testületei csütörtökön hallgatják meg.

Az Index arról írt kedden: ugyanaz az osztrák bank finanszírozott egy XVIII. kerületi kötvénykibocsátást, amelynél Simon Gábor szocialista elnökhelyettes számlát nyitott nagyjából akkor, amikor a kibocsátás megtörtént. (Simon 2006-ban a XVIII. kerületben szerzett egyéni parlamenti mandátumot és abban a ciklusban önkormányzati képviselő is volt.)

Schiffer András erre is utalva mondta azt, ha igaz az értesülés, csodálkozna azon, ha Simon Gábor magányos elkövető lett volna. Jelezte azonban: az ügyet a magyar és az osztrák hatóságoknak kell tisztázniuk.

Hozzátette: a teljes politikai elittel szemben vagyonosodási vizsgálatot kellene indítani, mert a parlamenti vagyonbevallások alapján nem magyarázható, hogy fiatal vagy teljes felnőtt életük során a politikából élő képviselők hogyan tudtak jelentős vagyonra szert tenni.

A Republikon Intézet rendezvényén részt vett Molnár Zsolt, az MSZP kampányfőnöke, aki az MTI értesülése szerint kedden beszélt Simon Gáborral. Molnár Zsolt a kerekasztal-beszélgetés után távozott, nem állt meg nyilatkozni az újságíróknak.

Karácsony Gergely, az Együtt-PM kampányfőnöke azt mondta: csak a nyilvánosságra jutott információk vannak a birtokában, nem tud arról, hogy a baloldali pártok keddi egyeztetésen szóba került volna, honnan lehetett Simon Gábornak csaknem negyedmilliárd forintja.

Önmagában, hogy a vagyonbevallásában ez nem szerepelt, kellő indok arra, hogy Simon Gábor ne legyen képviselőjelölt, az MSZP ezt helyesen látta - jelentette ki, hozzátéve: az ügy további tisztázását is az MSZP-től várják, mint ahogy arról is a szocialisták dönthetnek, hogy ki induljon helyette a XVIII. kerületben.

Kövér a mentelmi bizottságnak továbbítja a legfőbb ügyész megkeresést

Kövér László, a parlament elnöke az Országgyűlés mentelmi bizottságának továbbítja a legfőbb ügyész megkeresést Simon Gábor szocialista országgyűlési képviselő ügyében. A politikus mentelmi jogának felfüggesztésére a testület tesz majd javaslatot - tájékoztatott Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.

Kósa: Gyurcsány Simon százmillióiról beszélt?

A Simon Gábor számláján lévő több százmillió forint azonos-e azokkal a "gyanús százmilliókkal", amelyről Gyurcsány Ferenc a közelmúltban beszélt? - tette fel a kérdést Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerdán, debreceni sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus Mesterházy Attila szocialista pártelnöktől arra is választ vár, hogy az MSZP vezetése, vagy a pártvezetés bármely tagja tudott-e a párt második emberének az osztrák bankban tartott százmillióiról.

Kósa Lajos szerint ez az ügy árnyékot vet a baloldali Összefogás valamennyi pártjára, ezért nyilatkozniuk kell, hogyan kívánják a kampánypénzeket kezelni.

Ha nem adnak választ ezekre a kérdésekre, "az összes korrupciós vád, amit a Fideszre megfogalmaztak, a szocialistákra hull vissza" - tette hozzá Kósa Lajos.

Kedden írtuk:

Az MSZP vezetésének kezdeményezésére Simon Gábor elnökhelyettes felfüggesztette párttagságát és minden, a pártban betöltött tisztségét - közölte az MSZP közleményben kedd este.

A Magyar Nemzet keddi írása szerint Simon Gábor 240 millió forintos be nem vallott vagyont tart ausztriai bankszámlákon.

A szocialista párt közleménye szerint jelenleg nem tudható minden kétséget kizáróan, hogy a megjelent állításokból mi igaz, de "az MSZP mindent megtesz annak érdekében, hogy mielőbb kiderüljön az igazság".

Az MSZP vezetése kezdeményezte a párt illetékes testületeinek összehívását csütörtökre, hogy meghallgassák Simon Gábort, majd haladéktalanul megtegyék a szükséges lépéseket - írták.

A Magyar Nemzet kedden forrásmegjelölés nélkül azt írta: a szocialista politikus 2009. április 10-én 575 ezer eurót és 163 ezer dollárt helyezett el Ausztriában nyitott értékpapírszámláira, 2013. október 16-án betétszámlájának egyenlege 770 ezer eurót tett ki, több mint 240 millió forintot.

A napilap szerint Simon Gábor korábbi vagyonbevallásai alapján sem mutatható ki, hogy honnan származik a pénz, és a képviselő jelenlegi vagyonbevallásában sem szerepelteti azt.

Az MSZP-s képviselő a banknak úgy nyilatkozott, hogy a vagyon többek között egy cég és egy budapesti ingatlan eladásából származott - írta a Magyar Nemzet.

A napilap főszerkesztőjének, Liszkay Gábornak a kezdeményezésére vagyonvizsgálati eljárás indul Simon Gábor ügyében - közölte Rubovszky György, az Országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke. A bizottság jövő kedden ül össze.

Az MTI kedden többször kereste Simon Gábort, de nem sikerült elérnie.

Korábban írtuk:

A Magyar Nemzet főszerkesztőjének, Liszkay Gábornak a kezdeményezésére vagyonvizsgálati eljárás indul Simon Gábor szocialista képviselő ügyében - közölte az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke kedden az MTI érdeklődésére.

Az MSZP elnökhelyetteséről a Magyar Nemzet kedden azt írta, 240 millió forintos be nem vallott vagyont tart ausztriai bankszámlákon.

A XVIII. kerület magyarázatot és beszámolót követel

A XVIII. kerületi önkormányzat vezetése azonnali magyarázatot és teljes körű beszámolót követel Simon Gábor szocialista országgyűlési képviselőtől, valamint Kőrös Pétertől, a helyi MSZP-frakció vezetőjétől Simon Gábornak a Magyar Nemzetben kedden megjelent vagyonosodási ügyével kapcsolatban.

A lap forrásmegjelölés nélkül arról írt, hogy a szocialista politikus ausztriai betétszámláján 2013 októberében 770 ezer euró, azaz több mint 240 millió forint volt. A napilap szerint korábbi bevallásai alapján sem mutatható ki, honnan származik a pénz, és a képviselő jelenlegi vagyonbevallásában sem szerepelteti azt.

Simon Gábor a XVIII. kerületet érintő választókerületben az Összefogás jelöltje az április 6-ai országgyűlési választásra.

Az önkormányzat közleményében azt írták, a kerület vezetése döbbenten és értetlenül áll a Magyar Nemzet írása előtt, és az ügyben "azonnali magyarázatot és teljes körű beszámolót" követelnek.

Közölték, egyebek mellett arra várnak választ, Simon Gábor honnan szerezte a több száz millió forintos vagyonát, azt miért nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában, és a kerületi MSZP-frakció tagjai tudtak-e az eltitkolt vagyonról.

Azt is kérdezték, Simon Gábor és az érdekeltségébe tartozó cégek milyen szerződéseket kötöttek 2000 és 2010 között az önkormányzattal, illetve annak cégeivel. Arra is választ várnak, hogy a szocialista politikus "be nem vallott és le nem adózott megtakarításainak" van-e köze ahhoz, hogy az előző önkormányzat több mint 10 milliárd forintos adósságot halmozott fel.

Arra is kérték a helyi szocialista frakció vezetőjét, foglaljon állást az ügyben, "miként értékeli Simon Gábor botrányát, illetve milyen felelősséget érez az eladósított kerület MSZP-s országgyűlési képviselőjének morálisan, illetve jogilag is aggályos tetteiért".

Az Ughy Attila polgármester, valamint Lévai István Zoltán, Kucsák László és Csomó Tamás alpolgármester által jegyzett közleményben azt is írták: az önkormányzat "elszámoltatási munkacsoportja" kezdeményezi a 2000 és 2010 közötti városvezetők soron kívüli meghallgatását, hogy "az akkori vezető tisztségviselők a nyilvánosság előtt tisztázzák az országgyűlési képviselő és a városvezetés közötti kapcsolat részleteit".

Rubovszky György az MTI-nek elmondta: kedden reggel hat órakor először email-ben, majd délelőtt tíz órakor papír alapon is megérkezett az eljárásra vonatkozó kezdeményezés. Az általa fellelhető két címre elküldte a megkeresést Simon Gábornak, hogy a törvény szerinti öt napon belül nyilatkozzon, elismeri-e a hibát a vagyonnyilatkozatában, vagy kijavítja a dokumentumot.

A levelet a mentelmi bizottság elnöke az Országgyűlés futárszolgálatával próbálta meg kézbesíttetni, ám nem járt sikerrel: az MSZP kerületi irodáján megtagadták az átvételt, a képviselő lakcímén pedig nem vette át senki. A kézbesítést szerdán újra megkísérli - jelezte Rubovszky György, aki jövő keddre hívja össze a mentelmi bizottságot az ügyben.

DK: ha igazak a hírek, akkor Simon Gábornak távoznia kell a közéletből

Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint ha igazak a Simon Gáborról szóló hírek, akkor az MSZP elnökhelyettesének távoznia kell a közéletből - mondta Gréczy Zsolt.

A párt szóvivője hozzátette: biztosak abban, hogy amennyiben a hír igaz, úgy Mesterházy Attila a szocialisták elnöke a lehető leghatározottabban és legkeményebben lépni fog ebben az ügyben. Arra is kitért, emellett viszont a DK tiszteletben tartja az MSZP arra való jogát, hogy milyen lépéseket tesznek.

A Magyar Nemzet kedden forrásmegjelölés nélkül azt írta: a szocialista politikus 2009. április 10-én 575 ezer eurót és 163 ezer dollárt helyezett el Ausztriában nyitott értékpapírszámláira, 2013. október 16-án betétszámlájának egyenlege 770 ezer eurót tett ki, több mint 240 millió forintot.

A napilap szerint korábbi bevallásai alapján sem mutatható ki, hogy honnan származik a pénz, és a képviselő jelenlegi vagyonbevallásában sem szerepelteti azt. A szocialista képviselő a banknak úgy nyilatkozott, hogy a vagyon többek között egy cég és egy budapesti ingatlan eladásából származott - írta a Magyar Nemzet.

Az MTI kedden többször kereste Simon Gábort, de nem sikerült elérnie. A szocialista párt későbbre ígért tájékoztatást.

A hvg.hu kedden azt írta: távoznia kell a közéletből Simon Gábornak. A lap információi szerint erről egy a baloldali ellenzéki pártok tagjaiból álló válságstáb döntött. Úgy tudják, Mesterházy Attila MSZP-elnök - aki jelenleg az Egyesült Államokban van - telefonon beszélt Simonnal, és azt mondta: minden posztjáról le kell mondania.

A hvg.hu azt is írta, több politikustársa szerint volt felesége szivárogtathatta ki az adatokat Simon Gábor ausztriai megtakarításairól.

Simon Gábor egy évtizede a szocialisták egyik vezető politikusa. 2002 óta országgyűlési képviselő, 2008 és 2010 között munkaügyi államtitkár volt. 2004-től elnökhelyettessé választásáig az MSZP-választmányt vezette, 2012 márciusa óta a szocialista párt második embere. Jelenleg a parlament fogyasztóvédelmi bizottságának elnöke, az összefogás XVIII. kerületi képviselőjelöltje, és a 12. hely várományosa a baloldali pártok közös listáján.

Vagyonnyilatkozatában egy XVIII. kerületi, 97 négyzetméteres és egy XII. kerületi, 120 négyzetméteres társasházi lakást, valamint egy balatonszemesi üdülőt tüntet fel, ezen kívül felerészben tulajdonosa egy soproni kiskertnek. Bevallása szerint 8 millió forint megtakarítása és befektetése van, 9 millió forintja pénzintézeti számlán, valamint 5 millió forint más szerződés alapján fennálló pénzkövetelése. Magánszemélyeknek 12 millióval tartozik. Külföldi megtakarításról nem számolt be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kontrát Károly: a rendőrség visszaszerezte a közbizalmat

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint ma az állampolgárok nagyobb biztonságban élnek… Tovább olvasom