Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Csütörtökön Magyar Gárda-per - másodfokon

Csütörtökön másodfokon tárgyalja a Magyar Gárda-pert a Fővárosi Ítélőtábla. A Fővárosi Bíróság 2008. december 16-án elsőfokú ítéletével feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. Az ítélet ellen a Magyar Gárda fellebbezett.
Az egyesület feloszlatását polgári perben a Fővárosi Főügyészség felperesként kezdeményezte a bíróságon, mert az ügyészség az egyesület tevékenységét alkotmánysértőnek tartja. A nemzetközi visszhangot is kiváltó ügyet Öcsödi Ágnes bírónő kezdte tárgyalni a Fővárosi Bíróságon, de ő arra hivatkozva, hogy megfenyegették, visszaadta az ügyet, így a pert első fokon a sajtóperekből is jól ismert Pataki Árpád bíró fejezte be.

A Fővárosi Bíróság 2008 decemberében hozott ítéletének rövid indoklásában elhangzott: az egyesülési jog csak kivételes, különösen indokolt esetben korlátozható. Ilyen eset az emberi méltósághoz való jog megsértése is. A Fővárosi Bíróság a bizonyítékok mérlegelése után úgy látta, hogy a Magyar Gárda Egyesület és a Magyar Gárda Mozgalom szorosan együttműködő szervezetek, szimbiózisukat az is mutatja, hogy a Magyar Gárda Egyesület hozta létre a Magyar Gárda Mozgalmat. Pataki Árpád bíró az elsőfokú ítélet indoklásakor kiemelte a tatárszentgyörgyi esetet és hangsúlyozta, hogy a "cigánybűnözés" emlegetése nem tolerálható.

A Fővárosi Bíróság elsőfokú ítélete ellen a Magyar Gárda Egyesület fellebbezett, mert szerintük egyrészt az Egyesület és a Mozgalom nem azonosak, másrészt pedig tevékenységük a Magyar Gárda Egyesület jogászai szerint nem él vissza a véleménynyilvánítás jogával, szándékuk nem valami vagy valakik ellen, hanem a nehéz körülmények között élők megsegítésére irányul.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. hazám 2009. július 03. 23:28
  „A fővárosi itélőtábla idegen érdekeket szolgál ki, mégpedig azokét, akik félnek az igazi magyaroktól. Mert el szeretnék foglalni a csodálatos Kárpátmedencét. Izraeli víz ágyukkal támadnak alattomosan. Szegedet is teszik tönkre, jó lenne már eltakarodnának inkább innen, mint idehozzanak még idegeneket ebbe a kis csodás országba. Sok a segnyaló Szegeden is. A Dm. nagyon sok pénz kap, hírek szerint 1oo milliót évente a butításért, hogy a sok birkfejű olvassa ezt a szennylapot. Én csak azért jövők fel, hogy el tudjam ezt mondani a sok baromnak. Szégyelljék magukat azok kik pénzért árulják szellemi értékeiket, márha vannak.”
 • 22. flexsnake 2009. július 02. 19:57
  „19. felesleges. Feloszlatták a gárdát. Feloszlatott egyesületnek nem kell jogi védelem sem :) Mennyivel jobb ha a legfelsőbb bíróság is helyben hagyja? A nemzetközi bíróság szintén mivel nagy a nyomás az Eu felől. Ezt rendesen ...... a gárdások :D”
 • 21. KaszaOne 2009. július 02. 12:52
  „Hallom bajtársak feloszlott az egyesületünk. Ezzel nem mentek sokra. A mozgalom nem feloszlatható, vagy alkotmánymódosítás következik?

  Adjon az Isten!
  Szebb Jövőt!”
 • 20. KaszaOne 2009. július 02. 12:45
  „Egy két cikk a gárdaelleneseknek!

  http://magyargarda.hu/node/2094 Árvíz
  http://magyargarda.hu/node/3710 Ilonka néni és az 1 millió
  http://www.youtube.com/watch?v=Ch0LyxdSlCE véradás
  http://magyargarda.hu/node/4070 jégeső
  http://kuruc.info/r/35/38700/ Néha nyomozunk is ha a rendőrök nem teszik
  http://magyargarda.hu/node/3190 segítünk
  http://nemzetiegyletek.hu/node/880 és segítünk ....”
 • 19. trainman 2009. július 02. 12:31
  „Közben kimondták másodfokon a feloszlatást, úgyhogy irány a Legfelsőbb Bíróság!”
 • 18. trainman 2009. július 02. 12:30
  „Logaritmus

  Nagyon egyszerűen utána tudsz nézni a dolgoknak! Van interneted, és megkeresed a Magyar Gárda honlapját, ott videókkal dokumentált esetek vannak, mit tettek például az árvízkárosultak esetében. A torokátvágós történetről te is tudod, hogy nem egészen úgy volt, ahogy te tálalod, de azért olyan jó emlegetni, igaz? A közrend elleni bűncselekmény az mi volt? Nem rémlik, légyszíves világosíts már fel. Köszi!
  Ha a Gárdát fel is oszlatják, politikai okokból, akkor sincs vége a történetnek, mert akkor irány az LB! Remélem, azért van még szólásszabadság és gyülekezési jog szabadsága Magyarországon! Mert igazából erről szól a történet, nem másról! Ja! Az ország nem csak Szegedből áll! A vidékieket kérdezd meg, ahol járt a Gárda, mi a véleményük!”
 • 17. 751510 2009. július 02. 12:24
  „Nos igen. Aki azt szajkózza, hogy a Gárda semmi építő jellegűt nem tett, az megérett arra, hogy ne vegyék komolyan.”
 • 16. Birodalmi 2009. július 02. 12:08
  „15, logar olvass már vissza, te is tájékozódj, mit tettek: árvizi védekezés, á. károk helyreállítása, pézgyüjtést szerveztek az összedült házú néninek, vért adtak, parlagfüvet írtottak, és ami nem elhanyagolható a bűnözők által zsarolt, félelembe tartott embereken segítettek! addig te mit is csináltál? ja igen az mszp s*ggét nyaltad éjjel-nappal! szemtől szembe nem mered mondani a véleményed, olyankor sunyi módon hallgatsz, lapítasz! ez járja rólad, mesélték.”
 • 15. Logaritmus 2009. július 02. 11:59
  „teebee: ha nincs ellenérv, akkor jön a megbélyegzés, ugye? Az egyik hülye, a másik cigány, a harmadik a génjeiben hordozza a bűnözést. Csak az a Gárda, az az egyetlen szűzies tisztaságú szervezet ami létezik. Kár, hogy egyes gárdisták fiatal lányok torkát vágják át, kár, hogy más gárdisták szándékos közrend elleni bűncselekményt követnek el. A minap olvastam, hogy a gárdát alapító Jobbikot az Állami Számvevőszék részesítette figyelmeztetésben, mert 6 éve nem képesek benyújtani az egyébként kötelező éves elszámolást a költségvetésükről.

  Tudod elég érdekes ez a fajta rendpártiság. :)

  A gárda pozitív cselekedeteiről szívesen olvasnék valami konkrétumot, mert én egyről sem tudok. Elhiszem, hogy a média nem hozza le ezeket, de akkor írjál te róluk. Az biztos, hogy itt Szegeden még semmi jót nem voltak képesek csinálni.”
 • 14. teebee 2009. július 02. 11:43
  „Éljen a Gárda!Csendőrséget Magyarországon! ..<moderálva>... De ami tény az tény: 14,77%”
 • 13. Birodalmi 2009. július 02. 11:18
  „varadipali: hát ez csont volt barátom, ha legközelebb nyilatkozól kicsit nézz utána! vagy alapból dől belöled a hülyeség?:)”
 • 12. rekontra 2009. július 02. 10:41
  „Remélem nem az újsághírekből fog ítélkezni a bíróság.”
 • 11. Lúdasmatyi 2009. július 02. 10:35
  „A cigány bűnözés mint fogalom már régóta létezik...<moderálva>...Ezt nem a gárda hozta életre!A gárda él mindig élni fog így vagy úgy.Azt azért meg kell jegyeznem,hogy valóban létezik olyan roma aki képes volt a civilizációba beépülni.Őket ezért hívom romáknak.Sajnos nagyon kevesen vannak.”
 • 10. KaszaOne 2009. július 02. 09:13
  „varadipal a gárda Szabolcsban tetőt javít, persze nem hallottál erről, mert nem érdekel, csak ítélkezel úgy hogy nem is tudsz semmit. Tetőt javítanak a saját maguk hozta anyagból, meg 1 millió forintot dobnak össze a saját pénzükből annak az idős néninek a házára, akinek életveszélyes lett a háza a belvíz miatt. Gondolom erről sem tudsz. Te voltál tetőt javítani? Gyűjtesz pénzt a rászorulóknak?
  Mivel olyan vagyok mint te, azt mondom, te egy féreg antimagyar vagy, mát is ítéletet mondtam rólad, pedig nem ismerlek. Ezt teszed te is.

  Szebb Jövőt!”
 • 9. genya 2009. július 02. 09:08
  „5-6. Sajnos ezekszerint nem láttad a képet a tavalyi árvízről, ahol a gárdisták és a cigányok együtt rakták a homokzsákot a Tiszán. Persze ezt a libsi-komcsi sajtó nem szajkózza!”
 • 8. trainman 2009. július 02. 09:08
  „varapidal
  Ha figyelemmel kisérted volna komolyan a Gárda történetét, akkor tudnád, hogy ott voltak a gátakon, és bizony cselekedtek egy csomó karitatív dolgot, de mivel csak a bulvárt, meg a mocskolódást figyelted, ez elkerülte a figyelmedet. Ez a nyilas meg rasszista felvonulásos téma kicsit unalmas már, a gárdabűnöző tag meg egyenesen rágalom! Többet tett az országért már a Gárda, mint például az SZDSZ, és ők hamarabb is feloszlanak, végre! Egy parazitával kevesebb lesz! Kolompár Orbán is hamarabb megy börtönbe a sikkasztásai miatt, a Gárda akkor is létezni fog! Szerinted mi az európai minta a bírósági ítélkezésben? Az, hogy egyes politikusok évekig húzhatják büntető ügyüket, majd kapnak egy nevetséges pénzbírságot, és jót röhögnek a markukba, vagy az, hogy a miniszter szól a a független bíróságnak, ugyan gyorsítsa már meg az ügymenetet egy nemzeti egyesület ügyében, mert nagyon zavarja a köreinket! Mert Draskovics evltárs ezt csinálta, meg még annyi mindent, és még mennyi minden ki fog derülni!”
 • 7. Nostradamus 2009. július 02. 08:50
  „5-ös: Jobboldali vagyok, van egy roma származású barátnőm - igaz, ő diplomás - , együtt járunk Kárpátia-koncertekre (és ott se bántja őt senki), és az a véleménye, hogy igenis kell a Gárda. Erre varrjál gombot a hülye rasszistázásoddal!”
 • 6. varadipal 2009. július 02. 08:47
  „Öcsödi bírónő még egy egyszerű polgári per vitelére is alkalmatlan. 2 év 6 hónapig húzott 4 tárgyalás után hozott ítéletet egy napnál is világosabb és bizonyított, közigazgatási hivatal elleni kártérítési ügyben.A csatolt iratok és nyilatkozatok alapján öt perc elég lett volna. A fellebbezésekről lemondó nyilatkozatok ellenére 3 hónap után emelte jogerőre a saját ítéletét.Ajánlom az új főbíró szíves figyelmébe, mindjárt kisebb lesz a bíróság leterheltsége./régen a kádi, mufti, vajda, főrabbi stb 2 perc alatt mondta ki a verdiktet/”
 • 5. varadipal 2009. július 02. 08:39
  „Nem olvastam a Gárda parancsnok felhívását az árvízvédelemre való hazafias toborzásról, és nyílik a parlagfű virága is.Ha a szimpatizánsok számát növelni szeretnék, ebben kellene lépni. Eddig csak nyilas és rasszista felvonulásokról, meg gárdatag bűnelkövetőkről szólt a fáma.Ha tényleg független a másodfokú bíró, akkor európai mintát alkalmaz az újnácizmus és holokauszttagadás valamint a rasszista eredetű megnyilvánulások terjedésének visszaszorítása érdekében. Bíró úr! nem időt húzni, ítélkezni!!”
 • 4. keletaru 2009. július 02. 08:34
  „Szebb jövőt !”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatan sérültek meg egy balesetben Pest megyében

Hat ember sérült meg egy balesetben, ami szerdán este történt Pest megyében, a 10-es főúton,… Tovább olvasom