Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Cukorturizmus a magyar-szlovák határ mentén

Nemcsak a benzin, hanem a cukor is olcsóbb Szlovákiában, ezért a magyar-szlovák határ mentén lévő települések lakói közül egyre többen mennek kristálycukrot vásárolni a szlovákiai boltokba, ahol akár kilónként 30-70 forinttal is olcsóbban beszerezhetik - tapasztalta az MTI tudósítója a magyar-szlovák határ térségében.
Tornalján, Rozsnyón, Kisújhelyen, Nagykövesden nem ritkán tízkilószámra vásárolják a cukrot egyes vevők.

Szombaton a Népszava adott hírt arról, hogy kilónként 300 forintra kúszott a cukor kiskereskedelmi ára az elmúlt hetekben, az édes termék hiánycikk a világpiacon is, ezért a szakemberek szerint az év hátralévő részében tovább drágul.

Magyarországon évente több mint 300 ezer tonna cukor fogy, s ebből a kvóta alapján 105 ezer tonnát gyártunk, ezért legalább 200 ezer tonna cukor külföldről érkezik, a szállítási költséggel megemelt áron. A cukrot többnyire euróért szerzi be a Magyar Cukor Zrt. és a hazai nagykereskedők is, így a forint-euró árfolyam is mozgatja az árakat.

Mindezt tetézi, hogy a világkereskedelemben mára cukorhiány alakult ki. Az egyik legnagyobb termelő, Brazília - az észak-afrikai politikai válság miatti olajhiánytól tartva - alig exportál nádcukrot, abból inkább bioetanolt gyárt, elsősorban a városi közösségi közlekedés számára. Ausztráliában az évszázad esőzései, az árvizek, a nagy kiterjedésű tüzek mintegy 2 millió hektáron pusztították el a cukornádültetvényeket.

A világkereskedelemben kialakult cukorhiány másik oka Kína és India gazdasági növekedése, az ezzel járó életszínvonal-emelkedés, a növekvő cukorfogyasztás.

Olvasóink írták

 • 8. SP 2011. március 03. 23:51
  „""A cukorpiaci reform különösen importfüggővé tett Magyarországot - vélekedik Marihart, miközben például Ausztriában a hazai termelés nagyjából fedezi a szükségleteket.""

  http://www.privatbankar.hu/cikk/vallalatok/megsem_eleg_az_egy_megmaradt_hazai_cukorgyar_41652”
 • 7. szilléri 2011. március 01. 11:16
  „Hát igen ! A Franciák megvették a gázt, telefont, vizet, elektromos ellátást és az összes cukorgyárat !

  Trianon II. !!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 6. Buksi 2011. február 28. 20:57
  „Már most 800 Eur felett van a cukor piaci ára, de nem elképzelhetetlen hogy eléri nemsokára az 1000 Eurt is. Tehát ha igy van akkor a répatermelőknek simán fizetnek a gyárak 45-50 Eurt is tonnájáért. Hajrá magyar cukortermelés, még ha nem is magyar cukorgyáraknak.......”
 • 5. utazó81 2011. február 28. 20:48
  „Németországban még mindig 65 eurócent 1 kg cukor.Vagy ott nincs válság?”
 • 4. deszkás 2011. február 28. 20:26
  „Máshova irtam példaként.Európa legnagyobb cukorrépa termelői voltunk. Most az utolsók. És miért mert voltak olyan dilettáns vezetőink akik <moderálva> még a felújitott cukorgyárakat is! Ennek ki a felelőse? Mert az Ikarusznak se volt gazdája és most ne beszéljünk az első tulajdonos Sz.Gáborról mert az eladta egy olasznak aztán visszavásárolta! Budai Gyulának ez már magas volna? Vagy nem szabad mert rávernek a kezére?”
 • 3. vino_veritas 2011. február 28. 18:16
  „Talán nem kellett volna eladni a cukorgyárakat, hogy aztán a konkurencia azonnal bezárja-leszerelje azokat.
  Akkor lenne cukorrépa, abból meg cukor. Meg munkahely.
  Nagyokosok!!!”
 • 2. történész 2011. február 28. 17:36
  „Akkor visszakel fizetni a pénzt amit azért osztottak,hogy itthon mindent be zárjanak”
 • 1. kispont 2011. február 28. 16:47
  „Orbán V. itt a lehetőség munkahelyet teremteni.Most kellene felemeltetni a magyar cukor termelés kvótáját legalább arra a szintre,hogy szégyen szemre ne kelljen importálni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: az MSZP a korrupció pártján áll?

A Zuschlag-ügy kapcsán, valamint a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából szólaltak fel a… Tovább olvasom