Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Czene Attila volt az OlimpIKON első vendége

Az 1996-os atlantai játékokon 200 méter vegyesen győztes sportoló pályafutását elevenítette fel.
Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára volt kedden az OlimpIKON elnevezésű beszélgetéssorozat első vendége a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban.

Az 1996-os atlantai játékokon 200 méter vegyesen győztes sportoló pályafutását elevenítette fel a zömében gyerekekből, fiatalokból álló közönségnek.

Czene Attila mesélt arról, hogyan kezdett úszni Szegeden, s arról is, miként került fel mindössze 13 évesen, 1987-ben Budapestre, ahol a legendás úszóedző, Széchy Tamás tanítványa lett.

"Tizenkét éves koromban a televízióban néztem az úszó-világbajnokság közvetítéseit, s láttam többek között Darnyi Tamás győzelmeit. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy világbajnok akarok lenni, méghozzá világcsúccsal" - mondta az államtitkár. "A fővárosba érkezve egy nagyon zárt világba kerültem, rengeteg lemondást követelt a versenysport, de valóságos csodaként éltem meg, hogy a korábban csak tévében látott világ- és Európa-bajnokok között edzhettem."

Mint elmondta, gyerekként voltak olyan álmai, amelyekről le kellett mondania a siker érdekében, így például 14 évesen hiába szeretett volna kismotorral iskolába járni, edzője nem engedte, ám nincs hiányérzete gyerekkorával kapcsolatban sem, igaz, ha újra kéne kezdenie, komolyan elgondolkodna rajta. Többször kiemelte, hogy nagyon szerencsésnek érzi magát, mert családja mindenben támogatta, édesanyja vele együtt költözött fel Budapestre. Szerencsésen alakultak az olimpiák is a számára, mert nem csupán Atlantában, hanem négy évvel korábban Barcelonában - ahol 18 évesen lett bronzérmes 200 vegyesen - a dobogó harmadik fokán állva is a magyar himnuszt hallgathatta, ugyanis Darnyi Tamás nyerte meg a számot.

A beszélgetés során Széchy Tamást is méltatta, kiemelve, hogy a tréner titka nem az edzéstervekben rejlett, mert azokat sokan lemásolták, használták külföldön is - hiába -, sokkal inkább abban állt, hogy iszonyatos tudást halmozott fel a hosszú évek során, s képes volt minden versenyzőjét egyénileg kezelni, tudta, kiből hogyan lehet kihozni a maximumot.

"Hargitay András kérdezte egyszer tőle, hogy ő miért nem lett olimpiai bajnok, mire Tamás bácsi azt felelte, hogy nem ő volt tehetségtelenebb Darnyinál, hanem ő maga volt annyival kevesebb edzőként még azokban az években" - mondta Czene.

Az államtitkár, aki a 2000-ben Sydneyben úszta utolsó komoly versenyét, s lett negyedik 200 vegyesen, a versenysport utáni éveiről is beszélt. Elmondása szerint e téren is sokat köszönhet Széchy Tamásnak, aki tanítványait nem csupán sportolónak, hanem embernek is nevelte, s akinek a bajnoki címekkel az is volt a célja, hogy a civil életben könnyebben boldogulhassanak úszói.

Jelenlegi munkájával kapcsolatban kiemelte: hogy az államtitkárság célja, hogy Magyarország sportoló nemzet legyen, ne csak sportnemzet, azaz hogy minél több gyerek, minél több ember sportoljon rendszeresen, s legyen egészséges. Ezt célozza a mindennapos testnevelésórák bevezetése az általános iskolákban.

"A mi feladatunk, hogy minél több gyerek mozogjon, sportoljon, a klubok és szövetségek feladata, hogy a versenysportra kiválassza és megtartsa a fiatalokat" - mondta Czene Attila, aki szerint szinte csoda lenne, ha a londoni olimpián a Pekingben szerzett három aranyéremnél többet érne el a magyar csapat, ugyanakkor kiemelte, hogy kellenek az olimpiai bajnokok azért, hogy a gyerekek számára legyenek példaképek, akik miatt elkezdenek sportolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem találtak robbanóeszközt a Debreceni Egyetemen

Nem találtak robbanóeszközt a Debreceni Egyetem főépületében, amelyet robbantással fenyegetett egy… Tovább olvasom