Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Czomba Sándor: sikertörténet a dél-bihari mintaprogram

Sikertörténetnek nevezte a dél-bihari növénytermesztési mintaprogramot Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára a csütörtökön Berekböszörményben tartott sajtótájékoztatón.
Az öt bihari településen - Berekböszörmény, Körösszakál, Körösszegapáti, Magyarhomorog és Mezősas - 69 családnak megélhetést biztosító, a hagyományos szántóföldi zöldségtermesztési kultúrát felélesztő programban résztvevők munkabérét és járulékait az NGM biztosítja - ismertette Czomba Sándor.

Az államtitkár szerint a két hazai mintaprogram - a dél-bihari növénytermesztési és a tavasszal kezdődött tarpai gyümölcstermesztési projekt - jó példa a szociális gazdálkodás megvalósulására, amelynek végső célja olyan szociális szövetkezetek létrehozása, amelyek néhány év múlva önállóan, támogatás nélkül tudnak majd gazdálkodni.

Tóth Attila (Fidesz), a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke, a dél-bihari mintaprogram ötletgazdája kiemelte: a programban hasznosítják a korábban parlagon maradt önkormányzati földeket. A vidéken élők pedig e programban is bizonyították, hogy élni akarnak, és jó minőségű kertészeti termékeket tudnak termelni. A mintaprogram egyfajta tanulási folyamat is. Jövőre már szövetkezeti formában folyhat a termelés, amely két-három év múlva akár profitot is hozhat - tette hozzá.

Vitányi István, a térség fideszes országgyűlési képviselője a program kapcsán a munkahelyteremtést és a vidéki életforma megszerettetését emelte ki.

A júniustól év végéig tartó programban 69 család öt településen, összesen húsz hektáron termel burgonyát, hagymát, paprikát, paradicsomot, tököt, káposztát és szárazbabot - ismertette a részleteket Nagy Ernő (független) polgármester az MTI-nek. A megtermelt terményeket az öt település önkormányzati intézményeinek konyháin használják fel, a többletet pedig az egyik hazai kiskereskedelmi lánc értékesíti - fűzte hozzá.

Az első szállítmányt, mintegy ötven mázsa burgonyát csütörtökön rakták teherautóra Berekböszörmény központjában.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője a helyszínen elmondta: a tarpai projekt keretében az élelmiszer-kereskedelmi lánc eddig 25,5 tonna meggy, 20 tonna szilva és 14 ezer darab kukorica értékesítéséhez járult hozzá, csütörtöktől pedig megkezdte a dél-bihari projekt keretében termelt cikkek értékesítését.

Olvasóink írták

 • 3. deszkás 2012. augusztus 24. 14:08
  „Czomba úr! Ez önnek sikertörténet? Szerintem az a sikertörténet hogy még hivatalban van.”
 • 2. Qllancs 2012. augusztus 24. 12:56
  „MIÉRT kellett a régi jól működő TSZ eket szétverni ????? Miért tették tönkre a magyar mezőgazdaságot --IS ???????
  Régen önellátóak voltunk !!SŐT mi termeltük etettük --fél Európát + az oroszokat !!
  Volt minden : búza, kukorica, állat bőven --konzervgyárak alig győzték a munkát !Volt munkahely sok tízezer embernek, sok-sok család megélt ezekből !
  czonba elv. MOST MIÉRT NEM ????? vajon a NAV ellenőrzi --e czomba elv. albérlőit ????”
 • 1. tzs_szeged 2012. augusztus 24. 00:42
  „"Jövőre már szövetkezeti formában folyhat a termelés"

  :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrendezik az állatkertek éjszakáját

Éjszakázoo néven először rendezik meg a magyarországi állatkertek és vadasparkok éjszakáját… Tovább olvasom