Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Czomba: változásokra van szükség a szakképzésben és a felnőttképzésben

Az államtitkár a következő időszak fontos feladatának nevezte, hogy azoknak a vállalkozásoknak a munkaerő-igényét, akik szeretnének letelepülni vagy bővíteni, ki tudják elégíteni.
A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint jelentős változásokra van szükség a szakképzésben és a felnőttképzésben. Czomba Sándor erről szerdán Kaposváron, a városházán tartott vállalkozói fórum előtt beszélt újságíróknak.

"Óriási disszonanciák vannak a munkaerőpiacon, amit kezelnünk kell" - mondta.

Czomba Sándor közölte: "ha azt szeretnénk elérni, hogy a vállalkozások találjanak megfelelően szakképzett munkaerőt, ahhoz nekünk a szakképzésben és a felnőttképzésben nagyon jelentős változásokat kell végrehajtanunk". Hozzátette: az átalakulások megindultak, ennek eredményei később mutatkoznak meg.

Az államtitkár a következő időszak fontos feladatának nevezte, hogy azoknak a vállalkozásoknak a munkaerő-igényét, akik szeretnének letelepülni vagy bővíteni, ki tudják elégíteni. Mint mondta, ehhez kell a felnőttképzésnek igazodnia.

Statisztikai adatokat ismertetve közölte: ma Magyarországon 450 ezer regisztrált álláskereső van, emellett 40-50 ezer betöltetlen álláshely, és ami még nagyon lényeges, hogy a regisztrált munkanélküliek közel fele nyolc általános iskolával, vagy még azzal sem rendelkezik.

Ezért is volt fontos, hogy a közfoglalkoztatás mellett elindítsák a téli időszakban a képzéseket, "hozzuk föl a tudásokat, vagy poroljuk le a korábban megszerzett tudásukat" azoknak, akik nem tudnak az elsődleges munkaerő-piacra belépni, mert sokaknak még az írás, olvasás is nehézségbe ütközik - mutatott rá az államtitkár.

Czomba Sándor kérdésre válaszolva kifejtette: fontos célkitűzés a teljes foglalkoztatás elérése. Ehhez azt kellene elérni, hogy négymillió felett legyen folyamatosan a foglalkoztatottak és 300 ezer alatt a munkanélküliek létszáma - mondta, hozzátéve: "ha ez a két szám teljesül, akkor (...) Magyarországon nagy biztonsággal kimondható, hogy aki akar dolgozni, az lehetőséget is talál" - mondta Czomba Sándor.

Közölte: a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) legfrissebb adatai szerint jelenleg 390 ezer a munkanélküliek száma, "ami nagyon jó, de messze van még attól, amit mi hosszabb távon szeretnénk elérni".

Ha a munkanélküliségi ráta négy százalék alá esik, az gyakorlatilag azt jelenti, hogy abban az adott országban, aki tud és akar, és képes dolgozni, az munkalehetőséget talál - magyarázta az államtitkár.

Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP) a Somogy megyei közgyűlés elnöke, Kaposvár és környéke fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Magyarországon 20 éves rekordot dönt a munkahelyek száma, több mint négymillióan dolgoznak. Hozzátette: "Somogyban is ehhez hasonlóan rekordokat döntünk", 2012 és 2013 utolsó negyedéve között 23 százalékos a javulás, ami azt jelenti, hogy hatezerrel kevesebben keresnek munkát a megyében, mint egy évvel korábban.

A politikus közölte: arról számolnak be a munkáltatók, hogy a kormány a kis-és közepes vállalkozók mellé állt a munkahelyvédelmi akciótervvel. A fejlesztések felpörgetésével olyan segítséget nyújtott a szektornak, hogy ennek köszönhetően számos új munkahelyet tudtak teremteni, miközben a régieket megvédték.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) Kaposvár polgármestere a fórum résztvevőit köszöntve kiemelte: közel kétezerrel kevesebb a munkanélküliek száma a városban az egy évvel ezelőttihez képest, ami a 6200 kaposvári vállalkozónak köszönhető.

A polgármester hangsúlyozta: a kaposváriak által 2010-ben megfogalmazott cél az, hogy 2020-ig elérjék a városban a teljes foglalkoztatottságot, azaz minden kaposvári dolgozhasson, aki dolgozni szeretne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kétéves mélypont közelében jár a forint

Az eurót szerda reggel hétkor 313,74 forinton, három órával később 314,29 forinton jegyezték. Tovább olvasom