Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 6°C Még több cikk.

DAC-incidens: Göncz Kinga bízik a békés megoldásban

A külügyminisztérium két héten belül választ vár a szlovák féltől a dunaszerdahelyi incidenssel kapcsolatban. Göncz Kinga a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, az eddigi információk alapján nem tűnik arányosnak a rendőri fellépés. Ezért záros határidőn belül bővebb vizsgálati anyagot várnak a hatóságoktól, ami alátámasztja a szlovák álláspontot.
A tárcavezető közölte: optimistán tekint a jövőbe, mivel az utóbbi időben több, magyar részről felvetett probléma kapcsán is előrelépés történt a szomszédos országban.

Példaként a tankönyvekben szereplő, magyar eredetű helységnevek használatát említette a tárcavezető; Göncz Kinga úgy tudja, a szlovák parlament első olvasatban elfogadta azt a módosítást, melynek köszönhetően magyarul lehet használni ezeket. Több kifogás érkezett azzal kapcsolatban is, hogy a határon túli magyar iskolák nem jutnak elegendő uniós pályázati forráshoz; a külügyminiszter azt mondta, a felvetések nyomán a soron következő pályázati körbe több magyar iskola is bekerült.

Göncz Kinga megjegyezte ugyanakkor, hogy a nacionalizmus az elmúlt időszakban egyre inkább hangsúlyossá válik a kormánydöntésekben, amely lassan az egész szlovák politikát áthatja. Újságírói kérdésre elmondta: hivatalos miniszterelnöki találkozó a közeljövőben nem várható; folyamatos párbeszédre van szükség, de egy ilyen eseményt megfelelően elő kell készíteni.

A külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a két uniós tagállam képes lesz egyezségre jutni az ügyben. Magyarországnak az az érdeke, hogy a két ország hatóságai oldják fel az incidnest, de ha ez mégsem történik meg, további lépésekre lehet szükség - fogalmazott. Azt, hogy melyek lehetnek ezek, Göncz Kinga nem tette egyértelművé, mint mondta, őszintén reméli, hogy elrendeződik az ügy.

Mint azt a Független Hírügynökség már hírül adta, múlt szombaton Dunaszerdahelyen a DAC-Slovan labdarúgó mérkőzésen a szlovák rendőrök a Magyarországról érkezett szurkolókra támadtak. A szlovák hatóság szerint a beavatkozásra azért volt szükség, mert szerintük a magyarok köveket dobáltak rájuk. A helyszínen tartózkodó újságírók szerint nem történt a magyarok részéről agresszió, ellenben a pozsonyi drukkerek petárdákkal dobálták saját rendőreiket, ám azok inkább a magyar szurkolótábor ellen léptek fel. A magyar rendőrség tudomása szerint 31 embert állítottak elő Dunaszerdahelyen a mérkőzésen történtek kapcsán, közülük 13 magyar állampolgár. A rendőri beavatkozáskor 11 ember sérült meg, közülük 5-en magyarok.

Olvasóink írták

 • 4. korzó 2008. november 09. 08:17
  „A külügyminiszterünk még most tanulja a szakmát.”
 • 3. hekaté 2008. november 08. 09:46
  „"nem tűnik arányosnak a rendőri fellépés" Aranyos, nem?”
 • 2. Írástudatlan-Tdi. 2008. november 08. 09:37
  „Hol van itt külügyminisztere az órszágnak? Mert azt a ronda vénasszonyt nem lehet annak nevezni a legjobb indulattal sem.Kűlfőldön is csak kinevetik ahogy kinéz.Neki inkább a nyugdíjasok érdekképviseletében vólna a helye.Talán ahhoz még értene!”
 • 1. k.elvis 2008. november 07. 15:10
  „Vérszegény ez a mi külügyminiszterünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetedikes fiú vert egy nyolcadikos lányt Zalában

Nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett egy nyolcadik osztályos lány csütörtökön… Tovább olvasom