Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Daganatos megbetegedést okoz az alagsori transzformátorház?

Nagykanizsán, a Platán sori épületben történt daganatos megbetegedések és az alagsorban elhelyezett transzformátorállomás sugárzása közötti összefüggések kivizsgálását kezdeményezte a helyi önkormányzatnál Bizzer András képviselő.
Az elmúlt húsz évben a Platán sor nyolcas számú épületében 12 esetben daganatos megbetegedés volt a halál kiváltó oka, és jelenleg három újabb betegnél regisztráltak rákos megbetegedést - mondta Gróf Ildikó háziorvos.

A Zalai Hírlapban nyilakozó lakók szerint a gyakori daganatokért a transzformátorállomás a felelős.

A transzformátorház fölötti ötös és négyes lépcsőház 16 lakásában nagyobb százalékban fordult elő - főként idős, 70 év feletti idősek - rákos megbetegedése, ez idő alatt az épülettömbhöz tartozó három másik lépcsőház 36 lakásában egyetlen rákos megbetegedés történt.

Kelemen Marcel jegyző arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az önkormányzat közvetítőként kezdeményezi a magántulajdonban lévő lakóépület teljes körű vizsgálatát.

Az ÁNTSZ-t, a Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Intézetet és az áramszolgáltatót keresik fel annak kiderítésére, hogy okozhatott-e egészségkárosodást az 50 herzes mágneses tér, vagy a negyven évvel ezelőtti építkezés során használt építőanyag: az azbeszt, bizonyos festék fajták vagy nehéz fémek.

Az E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. az MTI-hez eljutatott hivatalos közleményében kifejtette: a nagyfeszültségű elektromos berendezések egészségkárosító hatását nem támasztják alá tudományos megfigyelések.

A Pécsi Tudományegyetem kutatócsoportjának vizsgálata szerint a transzformátorállomásokban az elektromágneses sugárzás értéke a megengedett egészségügyi határértékeken belül volt, de a lakossági feltételezések miatt újabb vizsgálatokat végeznek, és ennek ismeretében megteszik a szükséges intézkedéseket.

A Platán sori állomás a biztosítja a környék villamos-energia ellátását, áthelyezése idő- és pénzigényes folyamat, és a zavartalan ellátás miatt csak a mostani hely közelében lehet elhelyezni.

hirado.hu/MTI
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszú böjt után feltámadás Csornán

labdarúgás NB III, Bakony-csoport Tovább olvasom