Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Dali - Bolond szerelem Bécsben

Bécs, 2006. 3. 8. (Compress) Bolond szerelem: Dalitól Baconig címmel nyilt kiállítás a BA-CA Kunstforumban Bécsben. A június 18-ig látható tárlat többek között Dali, Picasso, Miro és Frida Kahlo remekműveit vonultatja fel.

A bécsi BA-CA Kunstforum magángyűjtők szerzeményeit bemutató sorozatának folytatásaként a berlini Pietzsch házaspár kincseiből nyílt kiállítás Bolond szerelem: Dalitól Baconig címmel.
A mintegy száz alkotást felölelő tárlat gerincét a 20-as, 30-as évek francia szürrealistáinak művei – André Breton, Hans Arp, Salvador Dali, André Masson, Pablo Picasso, Hans Belimer – valamint Max Ernst munkái alkotják, aki egyike volt a szürrealizmus központi figuráinak.
A párizsi magot az irányzat nemzetközi képviselőinek plasztikái és festményei egészítik ki, például René Magritte, Paul Delvaux, Frida Kahlo, Diego Rivera vagy Joan Miro munkái.
A gyűjtő házaspár amerikai és mexikói száműzetésébe is követte az irányzatot. Itt rakta le ugyanis a szürrealizmussal konfrontálódó amerikai művészek fiatal generációja a New York-I iskola alapjait, amelyet a kiállításon a 40-es évek alapművei képviselnek Jackson Pollocktól, Barnett Newmantől, Robert Motherwelltől vagy Mark Rothkotól.
Rebecca Horn rafinált objektumai és Francis Bacon kettős aktja révén a tárlat a 20. század végéig kíséri figyelemmel az irányzat szellemiségét.
Heiner Pietzsch egyébként elmondta, hogy eleinte egyszerűen csak megvették azokat a képeket, amelyek megtetszettek nekik, később azonban Max Ernst és környezete műveit kezdték előnyben részesíteni. Ezzel egyidőben Heiner Pietzsch felesége, Ulla Pietzsch festőnők alkotásait kezdte tudatosan gyűjteni, köztük Frida Kahlo, Louise Nevelson, Tamara de Lempicka vagy Rebecca Horn képeit. Később aztán arra törekedtek, hogy az irányzat minden neves képviselőjétől legyen legalább egy alkotásuk.

Verrückte Liebe: von Dali bis Bacon, BA-CA Kunstforum, 1010 Bécs, Freyung 8., www.ba-ca-kunstforum.at


További sajtóinformáció:
Bauer Krisztina
Compress – Bécs Város Képviseleti Irodája
1053 Budapest, Szép u. 3.
Tel.: 266-4051 v. 266-4053
E-mail: compress@compresspr.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselői fogadóóra

Boros László, az MSZP önkormányzati frakciójának képviselője pénteken 15 és 16 óra között fogadóórát… Tovább olvasom