Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Dániel Péter: elcsapott vidéki portásra hasonlít Horthy szobra

A kereki Horthy-szobor piros festékkel történő leöntése miatt csütörtökön a Siófoki Városi Bíróságon kezdődött büntetőperben a vádlott, Dániel Péter ügyvéd elismerte a cselekményt, de a bűnösségét nem.
A Somogy megyei Kereki önkormányzat képviselő-testülete idén május 13-án avatta fel Horthy Miklós faszobrát a település főterén. Dániel Péter korábban Facebookon nyilatkozatot tett közzé, mely szerint, ha felállítják Kerekiben a Horthy-szobrot, akkor ő vörös festékkel le fogja önteni. A botrányairól hírhedt ügyvéd be is váltotta fenyegetőzését és május 15-én a szobrot vörös színű zománcfestékkel, valamint barna színű alapozó festékkel leöntötte és ecsettel bekente. Dániel két lapot is akasztott a szoborra "Tömeggyilkos" és "Háborús bűnös" felirattal.

A Siófoki Városi Ügyészség Dániel Péterrel szemben kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt emelt vádat. Csütörtökön, a Siófoki Városi Bíróságon kezdődött büntetőperben a vádlott, Dániel Péter ügyvéd elismerte a cselekményt, de a bűnösségét nem. Mint kifejtette: a szobor értéke feljebb ment tevékenysége folytán, szerinte ugyanis egy "nívótlan" szoborról van szó, melyet "egy elcsapott vidéki portáshoz" hasonlított. Dániel szerint az alkotás a vörös festékkel csak "drámai tartalmat nyert", mert egy "szekérderéknyi trágya" kevésbé gusztustalan, mint az általa "értékemelt" alkotás. A bíró szeptember 26-ra hirdette meg a határozathozatalát. Dániel Péter a tárgyalás után kifejtette, pénzbírságra számít, de nem hajlandó befizetni, ezért kérni fogja, hogy büntetését fogházban tölthesse le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

IKSZ: Mátsik Györgynek a vádlottak padján a helye

Mátsik ügyészként 1958-ban halálbüntetést kért Mansfeld Péterre és társaira. Tovább olvasom