Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Dávid Ibolya: 1848-ban egyet akart a magyarság

Az 1848-ban tapasztalt közös akaratról beszélt csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából Szentesen Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Hangsúlyozta: Batthyány, Deák, Kossuth, Széchenyi, Petőfi mind-mind a maguk területén hozzátettek valamit a változtatáshoz. Szerinte akkor volt egy közéleti nemzedék, amelyhez hasonlót ritkán vagy csak egyszer csiszol össze a történelem. A reformkornak még a viszonylag kicsi alakjai is nagyobbak voltak, mint más korok héroszai. 1848 hőseit nemcsak a közös ellenség tartotta egyben, hanem a történelmi felismerés is: mi áll Magyarország érdekében, mi szolgálja a fejlődést, a haladást.

Szeptember 11. értelmi szerzője volt

Bevallotta, hogy a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások egyik értelmi szerzője volt a guantánamói börtöntáborban őrzött Hálid Sejk Mohamed, akit az amerikai sajtó úgy emleget, mint az al-Kaida terrorhálózat vezérének, bin Ladennek egyik helyettesét.

Lengyel kommunistátlanítás

Európa történetének legnagyobb szabású „kommunistátlanítási ak-

ciója” kezdődött meg Lengyelországban csütörtökön az új átvilágítási törvény életbe lépésével, amelynek hatálya a társadalom nagyságrendileg szélesebb körére terjed ki, mint a korábbié. Becslések szerint 400–700 ezer lengyel állampolgárnak kell alávetnie magát a Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) ellenőrzéseinek, amelyek kimutatni hivatottak, hogy szerepel-e az átvilágítandók neve a lengyel kommunista titkosszolgálatok információs forrásainak vagy más együttmqködőinek listáin.

Romániában békében

Itt az ideje a Kárpát-medencében egy új kiegyezésnek a magyarok között Magyarországon és Romániában is, de elsősorban a nemzetek között – ezt a gondolatot fogalmazta meg Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, romániai miniszterelnök-helyettes Zilahon, a március 15. alkalmából szervezett erdélyi központi rendezvényen. A több száz résztvevő jelenlétében tartott megemlékezés emelkedett hangulatban zajlott, semmilyen rendbontásra nem került sor.

Tanúkat és bizonyítékokat keresnek

A szerb vezetők ígéretet tettek a nácivadász Simon Wiesenthal Központnak arra, hogy dokumentumok rendelkezésre bocsátásával és tanúk felkutatásával segítik a központ által háborús bqnökkel vádolt Képíró Sándor volt csendőr százados felelősségre vonását – jelentették be csütörtökön Belgrádban. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz hónapot kapott egy tűzoltó fejberúgásáért

Első fokon 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki még 2004… Tovább olvasom