Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Dávid Ibolya: választásról és esélyekről

A Kisalföld sajtóházában lapunknak adott interjújában Dávid Ibolya, az MDF elnöke.

A Kisalföld sajtóházában lapunknak adott interjújában Dávid Ibolya, az MDF elnöke továbbra sem tartja elérhetetlennek azt, hogy ő legyen Magyarország miniszterelnöke.

– Ha Antall József az égi magasokból letekintene a jelenlegi MDF-re, nagyon csóválná a fejét?

– Biztosan csóválná, hogy mivé lett ez a demokrácia, amely 1990-ben sokkal több reménnyel kecsegtetett. A panteonból azonban látna egy kis csapatot is, amely csak kitartott az elvei, az értékei és a programja mellett, s nem hagyta antalltalanítani a közéletet. Látná azt is, hogy ez a csapat a jövőben is azon dolgozik, hogy a normális Magyarországért program megvalósuljon. És van egy csapat, amelyik józanítja a hisztérikus közéletet.

– A közelmúltban azt nyilatkozta, azzal, hogy az MDF az ön személyében miniszterelnök-jelöltet állított, azt üzente: vagy ellenzéki szerepre készül, vagy az MDF adja a miniszterelnököt egy, esetleg a Fidesszel kötött koalícióban. Komolyan el tudja képzelni, hogy Magyarország új miniszterelnökét Dávid Ibolyának hívják?

– Ausztriában 1999-ben harmadik helyen végzett az ÖVP, s ez a párt adta a miniszterelnököt. Izlandon harmadik lett a Progresszív Párt, s ő adta a miniszterelnököt. Litvániától kezdve sok országot felsorolhatnék, ahol a kisebbik pártból került ki a kormányfő. Az MDF a miniszterelnökjelölt-állítással azt üzeni, hogy sem Gyurcsány Ferencnek, sem Orbán Viktornak nem asszisztál. A párt egyértelművé tette, nem támogatja Orbán baloldali politikáját, s nem kíván asszisztálni ahhoz a populista, demagóg politikához sem, amely manapság igencsak jellemzi a Fideszt.

– Nemcsak a mostani interjúban, hanem a korábbi hetekben is gyakran ostorozta Orbánt és a Fideszt. Az embernek az az érzése, hogy az MDF-nek nem az MSZP, hanem a Fidesz a fő ellensége. Így van?

– Ellenségről szó nincs, ellenfélről, riválisról beszélünk a politikában. A Fidesz az MDF-fel szembe helyezkedett, nem baráti magatartást és nem partneri együttműködést tanúsított. Amikor a jobboldal és az ellenzék nevében olyan mondatok hangzanak el a Fidesz részéről, amelyek tele vannak demagógiával, akkor egy másik jobbközép pártnak – amelynek szent a konzervativizmus, a magántulajdon és a versenyszabadság – kötelessége ennek az értékrendnek a védelmében megszólalni.

– Ön gyakran beszél arról is, hogy a jobboldal válságáért Orbán Viktor a felelős. Az ön felelőssége felvethető-e hasonló nyilatkozatok esetén?

– Az elmúlt két-három évben hasonló mondatok hangzottak el Debreczenitől, Tölgyessytől, Ágh Attilától. Nem a nyilatkozatokkal van baj, hanem a magatartással, a kirekesztő viselkedéssel. Ez sem nem demokrata, sem nem keresztényi. Egy biztos, a valódi jobboldali többpártrendszerhez képest egy karcsú politikai paletta látható. Eltűntek a kisgazdák, a keresztények. Ennek oka az az eltökélt szándék, hogy a radikális jobboldaltól a balközépig egyetlen pártot kell létrehozni. Ezt hívják úgy: a hatalmat mindenáron megszerezni. Egy mobiltelefon-társaság törekedhet a teljes lefedettségre, egy pártnak azonban szüksége van iránytűre, s ezt az iránytűt értékrendnek hívják.

– A közvélemény-kutatások azt mutatják, pártja a parlamenti bejutáshoz szükséges öt százalék alatt áll. Elég lesz ez a másfél hét a hajrához?

– Lehet, hogy rossz közvélemény-kutatást olvasott. Én pont a Figyelőnet-Tárki adatait kaptam meg, amelyben öt százalék fölött áll az MDF. Egy biztos: az elmúlt időszakban folyamatos emelkedést tapasztalunk. De emlékeztetném önt arra is, hogy 2004-ben az európai parlamenti választáson késsel a hátunkban kampányoltunk, s riválisaink azt mondták, nem szabad, úgysem lesz meg, s mégis meglett.

– Végül egy személyes kérdés. Ha bejutnak a parlamentbe, a mennybe megy. Ha mégsem, akkor lemond?

– Nincs ha, bejutunk, de akkor sem megyek a mennybe, másnaptól a földi munka vár rám.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

lajtos javulóban

Lajtos Dávid, a Győri ETO csatára megsérült a Tatabánya elleni bajnoki mérkőzésen. A hétvégén… Tovább olvasom