Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

December elseje az AIDS világnapja

Magyarországon ez év szeptember 30-ig 1583 HIV-fertőzöttet tartottak számon, közülük 567 AIDS-es. Eddig a betegség következtében 293-an haltak meg - derül ki az AIDS elleni küzdelem december 1-i világnapja kapcsán az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján napokban közzétett adatokból.
Bár a becslések szerint a fertőzöttek száma valójában négyszerese lehet a felderített eseteknek, idén várhatóan a legalacsonyabb lesz az AIDS-halálozások száma, az év első kilenc hónapjában ugyanis egy ember halt meg ebben a betegségben.

Az ÁNTSZ adatai alapján ebben az évben szeptember 30-ig 98 új HIV-pozitív személyt regisztráltak, 11-gyel többet, mint az előző év ugyanezen időszakában. A betegség leginkább a fiatal felnőtt férfiakat veszélyezteti, az esetek 80 százaléka a 20-39 évesek csoportjába tartozott. A korábbi évekhez képest nőtt a 20-29 éves fertőzöttek aránya, a legfiatalabb HIV-fertőzött 22 éves volt. Az ÁNTSZ fontosnak tartja, hogy sem a gyermekek, sem az újszülöttek között nem diagnosztizáltak HIV-fertőzést.

Az új regisztráltak 90 százaléka szexuális úton szerezte a fertőzést, döntő többségük a homoszexuálisok, illetve biszexuálisok közé tartozott. Idén két intravénás kábítószer-használó fertőzöttet regisztráltak.

Idén a tavalyival megegyező számú, 17 AIDS beteget jelentettek, 15 férfit és 2 nőt. A betegek 60 százaléka korábban nem vett részt HIV-szűrővizsgálaton, már AIDS-esen jelentkezett az orvosnál.

Tavaly év végén 33 millió HIV-fertőzött élt a Földön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint. Az új fertőzöttek száma a 2001. évi 3 millióról 2,7 millióra csökkent. Az AIDS okozta halálozások száma tavaly 2 millió volt, ezzel együtt a világjárvány során összesen 36 millió ember halt meg a betegségben. A járvány a dél-afrikai országokat sújtja leginkább, a HIV-fertőzések 67 százaléka, az AIDS halálesetek 72 százaléka ebben a régióban fordult elő. A nemzetközi adatok alapján az új HIV-fertőzöttek közül körülbelül 370 ezer volt a 14 éven aluli gyermek.

Az Európai Betegségmegelőző és Járványügyi Központ adatai alapján az európai régióban tavaly csaknem 49 ezer újonnan diagnosztizált HIV-fertőzöttet jelentettek. A lakossághoz viszonyított fertőzések száma Kelet-Európában volt a legmagasabb: 165 eset egymillió lakosonként, míg Nyugat Európában 77, Közép-Európában pedig 10 új regisztrált jutott egymillió emberre. A legnagyobb arányban fertőzött európai országok: Észtország, Ukrajna, Portugália és Moldova volt, de az átlagnál magasabb a fertőzöttek aránya Nagy-Britanniában és Svájcban is. Magyarországon az arány 11,8 eset/1 millió lakos volt 2007-ben.

A nemzetközi adatok alapján a fertőzöttek egyharmada nő, csaknem fele heteroszexuális, egyötöde homoszexuális úton kapta el a kórt. Az esetek egyharmadában intravénás kábítószer-használat volt a fertőződés módja. Jelenleg a HIV terjedését Nyugat- és Közép-Európában a szexuális, Kelet-Európában döntően az intravénás kábítószer-használattal összefüggő magatartás befolyásolja.

Olvasóink írták

 • 1. papsajt 2008. december 01. 08:31
  „"Jelenleg a HIV terjedését Nyugat- és Közép-Európában a szexuális, ...magatartás befolyásolja."
  Hölgyek,Urak ez egy nagyon fontos mondat! Sajnos Magyarországon nagyon elenyésző mennyiségű gumióvszert használnak az emberek. "Zokniban lábatmosni"-védekeznek a mai napig. Sajnos a gyermekeiknek is ezt a magatarást adják tovább. A fiatal generáció körében egyszerűen "gáz" a védekezés! Sajnos nekem van olyan ismerősöm, aki nem vette komolyan az intő szavakat, és most nem tud gyermeket vállalni!
  Sajnálatosan még kevesebb szó esik a HPV-ről!
  Mennyire elterjedt a HPV?
  A HPV a leggyakoribb nemi úton terjedő vírus. A becslések szerint a szexuálisan aktív népesség közel 80 százaléka találkozik élete során a HPV-vel. Ez azt jelenti, hogy aki szexuális kapcsolatot létesít, jó eséllyel ki van téve ennek a vírusnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műhely égett Nagytarcsán

Kigyulladt egy 40 négyzetméteres műhelynek használt melléképület vasárnap éjszaka Nagytarcsán, az… Tovább olvasom