Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Demeter nem érzékelt lobbit a Gripenek beszerzése körül

Az Orbán-kormány titkosszolgálati minisztere semmilyen lobbitevékenységet nem érzékelt a Gripen vadászgépek beszerzése körül, a korábbi döntést ma is jónak tartja.
Demeter Ervin (Fidesz) erről csütörtökön annak kapcsán beszélt, hogy egy svéd televízió szerint egy osztrák állampolgár 8 millió dollárt kapott közvetítői tevékenységéért.

„Ma is vállalhatónak, sőt jónak tartom a vadászgépek beszerzéséről született döntést. Az Orbán-kormány nemzetbiztonsági kabinetjének tagjaként semmiféle lobbizási tevékenységet nem érzékeltem, a közvetítőként emlegetett urat nem ismerem, nem találkoztam vele" – mondta Demeter Ervin. Hozzátette: ebben az ügyben nincs szükség vizsgálóbizottságra.

A SVT svéd televízió tényfeltáró műsora a Gripen gépeket gyártó BAE Systems-SAAB brit–svéd konzorcium titkos megállapodásaira és dokumentumaira alapozta állítását. Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák üzletember és cége a BAE Systems két offshore vállalatán keresztül jutott állítólag a többmilliós kenőpénzhez, illetve közvetlenül is fizettek neki évi illetményt.

Mensdorff-Pouilly cége szerdán írásos nyilatkozatban visszautasította az adásban elhangzottakat, alaptalannak nevezve a vádakat, és közölte, hogy jogi lépéseket kíván tenni a svéd csatorna ellen. A műsor szerint 2002 márciusában született az a titkos megállapodás, amelynek értelmében Mensdorff-Pouilly nyolcmillió dollárhoz jutott az ügylet során. A cég közleményében azonban állította: nincs tudomása ilyen titkos megállapodásról.

Magyarország egy 2003-ban kötött megállapodás értelmében több mint 210 milliárd forintért lízingel Svédországtól 14 Gripen vadászgépet, amelyek tíz év után magyar tulajdonba kerülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mokka képzőművészeti tábor

Tovább olvasom