Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Démonok szállják meg a Déri Múzeumot

A különböző kontinensek népeinek rítusait, ünnepi szokásait, démonjait a világ minden részéből összegyűjtött maszkok segítségével bemutató kiállítás nyílik csütörtökön a debreceni Déri Múzeumban.
A Démonok világa - kultúrák arcai, kultúrák maszkjai című tárlat a budapesti Néprajzi Múzeummal közös szervezésben jött létre. Kifejezetten maszkokkal, illetve a mögöttük rejlő kulturális, vallási, rituális szellemiséggel foglalkozó kiállítás az 1960-as évek óta nem volt Magyarországon - mondta Földessy Edina, a kiállítás kurátora csütörtökön a debreceni múzeumban tartott, tárlatvezetéssel egybekötött sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott, egy maszk nem önmagában hordoz jelentést, hanem énekkel, öltözködéssel, mozdulatokkal, tánccal és egyéb módon telik meg tartalommal. A szeptember 15-ig megtekinthető tárlat legrégebbi darabja egy Amerikából származó azték maszk, amely közvetlenül a hódítás előtti időkben, 1200-1509 között készült. Ezen kívül számos alkotás kora haladja meg a több száz évet, ugyanakkor a közelmúltban készült darabok is fontos részei a gyűjteménynek.

A kurátor kiemelte, hogy a több száz, vagy több ezer éves maszkok meglehetősen ritkák. Ennek legfőbb oka, hogy ezeket a tárgyakat nehezen engedték kívül azon a kulturális közegen, ahol használták őket, emellett sokszor fából, levelekből vagy egyéb nem tartós anyagból készültek. A kiállított maszkok többsége is fából és növényi rostokból készült, de van olyan, amelyik emberi koponyából lett kifaragva.

Az alkotások többségét a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből válogatták ki, színes összefoglalást adva a különböző kontinensek kultúrájából. Ezek között a 60-70 kilogrammostól a néhány centis maszk-amulettekig minden méret megtalálható.

Lakner Lajos, a Déri Múzeum igazgatója a mintegy 50-60 millió forint összértékű kiállítás kapcsán azt emelte ki, hogy a Démonok világa nem egy "import kiállítás" lesz, hanem a két múzeum közötti szellemi-szakmai munka eredménye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árhullám indult el a Tisza felső szakaszán

Árhullám indult el a Tisza felső szakaszán, valamint a Szamoson, Túron és a Krasznán; egyes folyók… Tovább olvasom