Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Demonstráció a Ringáért

Kétezer termelő és húsipari dolgozó demonstrált kedd délután Kapuváron a Ringa-üzem jövője érdekében. Itt az érdekvédők és a polgármester cáfolták, hogy bármiről is megegyeztek volna az agrárminisztériumban. Szanyi Tibor FVM-államtitkár kérésére ezt a hírt a távirati iroda este módosította.
„ Olcsó disznó, olcsó bér, vajon mit akartok még?" , „Fogjuk meg egymás kezét!" és „Itt vagyunk, és ezren állnak mellénk!" hirdették a transzparensek tegnap a Ringa rt. kapuvári gyára előtt megtartott demonstráción. A másfél órás tiltakozáson mintegy kétezren vettek részt, sertéstenyésztők, húsipari dolgozók. A megmozdulás szónokai felolvasták és valótlannak minősítették azt a Szanyi Tibor politikai államtitkárt idéző sajtóközleményt, miszerint a szakminisztérium megegyezett a tulajdonosokkal, érdekvédőkkel, a város vezetőivel és termelőkkel, és a gyár megmenekült a bezárástól.

– Három hete tartanak a csatározások, de hivatalos megkeresést, tárgyalásra meghívást ez idáig a kapuvári önkormányzat nem kapott, a sajtóközlemény valótlanságokat állít – hangoztatta dr. Biró Péter kapuvári polgármester. – A szirénhangokra, mint amilyen a minisztérium közleménye is, oda kell figyelni, hiszen megtévesztő híradások. A város vezetésével nem tárgyaltak, nem jutottak egyezségre.
Pászli Tibor, a Ringa rt. szakszervezeti tanácsának vezetője bejelentését, miszerint az irodaépületből videokamerával kísérik figyelemmel az eseményeket, füttyszó kísérte.

„ Ne féljen senki, igaz ügyet védünk"

Tömegtüntetés: A Ringa rt. kapuvári gyárának bezárása ellen tiltakoztak
– Rendezvényünk nyílt, őszinte és tiszta, megkértem őket, jöjjenek le közénk. Türelemmel kísértük eddig az Arago ténykedését a kapuvári gyárban, ne féljen senki, igaz ügyet védünk, a türelem lejárt, a tulajdonosok és a mi érdekeink elváltak. Nekik a profitszerzés a fontos, az elmúlt évben nem bírtunk annyit dolgozni, hogy meg legyenek elégedve velünk, a gazdák nem bírták annyiért adni a sertést, hogy elég olcsó legyen – emlékeztetett a szakszervezeti vezető, majd ő is megerősítette: a minisztérium által emlegetett megegyezésről a szakszervezet nem tud és az érdekvédők részéről a tárgyalásokon senki nem vett részt.

Pászli Tibor arról is beszámolt, hogy a demonstrációra a Ringa rt. vezetőit is meghívták, ám ők közölték, hogy utcai rendezvényen nem kívánnak részt venni. (A tüntetők ekkor emelték magasba újabb táblájukat: „Tóth Ervin most hol sunyít, dönteni most miért nincs itt?" )

Ivanics Ferenc: végre megmozdult az állóvíz

„ Konkrét igényeket kell megfogalmazni: a termelői és a dolgozói réteg minimum huszonöt százalékos részvényhányadot követeljen, mert abból elég volt, hogy magyar rablóbandák tegyenek földönfutóvá bennünket. A termelői kört kérem arra, hogy a gyár dolgozóit valóban támogassa és ha Kapuváron bármilyen anyagmozgatás lenne..., ugyanitt találkozzunk, mert ha innen a gépeket, eszközöket elviszik, akkor mindennek vége."
Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő kijelentette: egyetlen elfogadható megoldás létezik, a nyolcszáz ember továbbfoglalkoztatása. Szanyi Tibor államtitkár sajtóközleményére utalva „álmegállapodásnak" nevezte a híradásban közölteket, és hozzátette: Szanyi Tibor Papp Józseffel, Csorna MSZP-s országgyűlési képviselőjével tárgyalt és elvileg a tulajdonosokkal. Ez a hír egyet jelent: megmozdult az állóvíz, a hegyek elkezdtek vajúdni, van remény.
Fenyőházi Tibor, a megyei gazdakörök elnöke, Németh György, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének alelnöke, illetve Turi József, az élelmiszer-ipari szakszervezet megyei titkára is szolidaritásukról biztosították a demonstrálókat.

Csütörtöktől egyeztető tárgyalások

A Ringa Húsipari Rt. menedzsmentje sajtóközleményben tudatta: az elmúlt héten az egész társaságot érintő átszervezési folyamatot indított el. Az átszervezésekből adódó csoportos létszámleépítést előkészítő és a munkaügyi törvény előírásai szerinti hivatalos tárgyalások megkezdése előtt a menedzsment kedden tényfeltáró, a tárgyalások ütemét meghatározó megbeszélést folytatott a Húsipari Dolgozók Szakszervezetével és az üzemi szakszervezet képviselőivel Győrben.
A megbeszélésen dr. Tóth Ervin vezérigazgató ismertette a Ringa rt.-nél 2003. június 30-ig felhalmozódott 840 millió forintot meghaladó veszteség keletkezésének okait és a kialakult helyzet kezelésének lehetséges módjait. A felek megállapodtak, hogy a hivatalos egyeztető tárgyalásokat csütörtökön kezdik meg. A szakszervezetekkel folytatott megbeszélésen Tóth Ervin megismételte, hogy a menedzsment dolgozik a vállalat eszközeire kiírt két pályázaton és a társas ág továbbra is elkötelezett aziránt, hogy az átszervezési folyamat minden érintett számára a lehető legelfogadhatóbb megoldással záruljon.

Szanyi Tibor módosított nyilatkozata

Nem zárják be a Ringa rt. kapuvári gyárát, erről állapodott meg keddre virradóra Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) politikai államtitkára a tulajdonosok képviselőivel.
Dékány András, az agrártárca szóvivője kedden az MTI-nek elmondta: Szanyi Tibor azt követően ült le a tulajdonosokkal megbeszélni a kapuvári üzem sorsát, hogy több szóbeli és írásbeli megkeresés érkezett hozzá annak érdekében, hogy segítsen elkerülni a gyárbezárást. Az államtitkár kérte a tulajdonosok képviselőit, hogy erről tájékoztassák az érintetteket is – mondta az FVM szóvivője.

Szanyi Tibor az MTI-nek elmondta: a gyár sorsát tisztázó és eldöntő megbeszélést az MSZP képviselőcsoportja kezdeményezte. A megbeszélések eredményeként sikerült megállapodni arról, hogy a tulajdonosok nem zárják be a Ringa rt. kapuvári gyárát, az üzemet még a héten megvételre, illetve bérletre meghirdetik. Az az ajánlattevő nyeri el a vételi vagy a bérleti jogot, amelyik a kapuvári üzemért a legtöbbet kínálja, illetve a gyár legtöbb dolgozójának foglalkoztatását vállalja.

Az élelmiszer-ipariak érthetetlennbek tartják

Az Élelmiszer-ipari Dolgozók Szakszervezetének megyei szövetsége tegnap szerkesztőségünkbe is eljuttatta azt a levelet, amelyben Leisztinger Tamásnál, az Arago Rt. vezetőjénél tiltakoznak a kapuvári Ringa-gyár bezárása ellen. Az érdekvédők leírják: érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartják az Arago azon intézkedését, melynek következtében a Ringa rt.-nél 800 dolgozó munkahelyének megszüntetésére kerülne sor. „Követeljük, hogy a gyár bezárása helyett – az érintettek bevonásával – keressék a további működtetés lehetőségeit" – áll a felszólítás az élelmiszer-ipariak levelében.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriásfestmény a város szélén

A téti amatőr művészek hazánk uniós csatlakozását egy izmosabb és egy soványabb – de nem… Tovább olvasom