Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Demonstrációk a munka ünnepén Prága: összecsapások

A szakszervezetek nem akarnak egykulcsos áfát, egykulcsos személyi jövedelemadót, követelik, hogy továbbra is önálló tárca legyen felelős a foglalkoztatáspolitikáért. Többek között ezeket az elvárásokat fogalmazták meg az országos szakszervezeti szövetségek vezetői a budapesti május 1-jei demonstráción.
A beszédeket megelőzően mintegy ezren vonultak táblákkal a zuhogó esőben. A táblákon munkát, kenyeret, munkahelyeket, a munkahelyi kiszolgáltatottság elleni fellépést követelték a felvonulók. Wittich Tamás, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta: kiszolgáltatottság nélküli munkahelyeket akarnak. Törvényes viszonyokat a munkahelyeken. Arra szólította fel a dolgozókat, hogy csak közösen, egységben érhetik el céljaikat.
Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke határozottan elutasította azt a munkáltatói javaslatot, hogy A munka törvénykönyvét egy rugalmas keretjogszabállyá alakítsák. Mint mondta: a munkahelyek jelentős részére nem vonatkozik sem helyi, sem ágazati kollektív szerződés, az ott dolgozóknak egyetlen garanciát csak A munka törvénykönyvében megfogalmazott szabályok jelentik. Ugyancsak elutasította azt a törekvést, hogy szüntessék meg az önálló munkaügyi tárcát.
Tüntetést szervezett a Liga Szakszervezetek a munkavállalókat ért törvénytelenségek miatt, a demonstráció végén a tömörülés vezetői Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének címzett petíciót adtak át. A demonstrálók azt kérik a parlamenttől, hogy a törvényhozás építsen be olyan garanciákat a munkajogi szabályozásba, amelyek biztosítják, hogy a munkavállalókat érő törvénysértéseket ne lehessen büntetlenül elkövetni. (mti)
Csak a rohamrendőrök és páncélkocsik akadályozták meg Prágában, hogy súlyosabb összecsapásokba torkolljon a baloldali és a jobboldali szélsőségesek május elsejei felvonulása és tüntetése. A két tábor között, amelyet mintegy 150 rohamrendőr és két páncélos választott el egymástól, rövidesen nemcsak szóbeli sértések, hanem kövek, üvegek, paradicsomok és más tárgyak is röpködni kezdtek, s a felek később is provokálták egymást. A rendőrség legalább egy tucat személyt erőszakoskodás miatt letartóztatott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júniusi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom