Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Demonstrációk Budapesten: Orbán és Matolcsy távozását követelték

A kormány tervezett intézkedéseit bírálták a felszólalók a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szombati demonstráción.
15:43 - Civilek tüntettek a kormány politikája ellen a fővárosban

Újabb tüntetést szervezett szombaton a fővárosban az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport a kormány politikája ellen. A tüntetés szervezői egyebek mellett követelik Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azonnali felmentését, egy hiteles pénzügyi és gazdasági szakemberekből álló állandó válságtanács felállítását, valamint azt, hogy folyamatos tájékoztassák a nyilvánosságot a Nemzetközi Valutalappal folytatott tárgyalások részleteiről és eredményéről. A Matekból egyes címmel tartott demonstrációt a Széchenyi rakpart Képviselői irodaház előtti részére szervezték; a néhány ezres tömeg teljes egészében megtöltötte az említett útszakaszt.

15:13 - A kormány tervezett intézkedéseit bírálták a fővárosi szakszervezeti demonstráción

A kormány tervezett intézkedéseit bírálták a felszólalók a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma által szervezett, a belvárosi Széchenyi téren, a Magyar Tudomány Akadémia épülete előtt tartott, Kockán az életed! elnevezésű szombati demonstráción. A rendezvényen nem szakszervezeti vezetők, hanem közéleti szereplők szólaltak fel, mint Tamás Gáspár Miklós, Gerő András történész, és Daróczi Ágnes etnológus. Kulka János József Attila Levegőt! című versét szavalta el. A demonstráción megjelent Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke is. A néhány százas vonuló tömeg Orbán Viktor miniszterelnök távozását követelte folyamatosan.

Szakszervezeti demonstráció Budapesten. Fotó: MTI (galéria)

Korábban írtuk:

Egy szirénázó és két villogókat használó retro mentőautó nyomában indultak meg a Kockán az életed! elnevezésű szakszervezeti demonstráció résztvevői a fővárosi Kossuth térről a Széchenyi térre szombaton.

A transzparensek alatt vonuló tömeg, amely megtöltötte a Kossuth téren a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előtti parkolót, többszázas lehet.

Megkezdődött a Magyar Szolidaritás Mozgalom demonstrációja is szombaton a fővárosi Clark Ádám téren. A főként rendőrök, katonák, tűzoltók, vámosok és vegyipari dolgozók érdekeit képviselő szervezetek néhány százan gyűltek össze, félig megtöltötték a Budavári sikló alsó állomása előtti teret. A tiltakozók kevéssel 12 óra előtt indulnak el gyalogosan a Lánchídon keresztül a Széchenyi térre, hogy ott csatlakozzanak a közszolgálati szakszervezetek demonstrációjához.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) csütörtökön jelentette be, hogy Kockán az élted címmel demonstrációt tart szombaton Budapesten. Az akcióhoz csatlakozó szakszervezetekkel közösen a kormány oktatást, egészségügyet, munkavállalókat érintő intézkedéseire szeretnék felhívni a társadalom figyelmét.

Mint közölték, a demonstrációhoz négy másik szakszervezeti tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Liga Szakszervezetek és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) csatlakozik.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken bejelentette, hogy megállapodást kötöttek az új munka törvénykönyvének a kollektív munkavállalói jogokra és a munkaviszonyra vonatkozó részéről a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel. Az érdekképviseleti konföderációk közül az eseményen az MSZOSZ, a LIGA és a Munkástanácsok vettek részt.

A SZEF az MTI-hez eljuttatott közleményében azt tudatta, elfogadhatatlannak és érthetetlennek tartja, hogy a kormánnyal, a munka törvénykönyve egyes részéről kötött megállapodáshoz más szakszervezeti konföderációhoz tartozó kollégáik a nevüket adták. Hangsúlyozták, hogy a megállapodást jelenlegi állapotában nem támogatja a magyar szakszervezeti mozgalom egésze.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Egyolvasó 2011. december 05. 05:15
  „Nem csak a kormánynak kell mennie, hanem az egész parlamentben ülő bagázsnak, és az őket támogató sleppnek, és végre valahára minden titkosított aktát kinyitni, nyilvánosságra hozni, HOGY VÉGRE KILEHESSEN MÁR MONDANI, MAGYARORSZÁGON DEMOKRÁCIA VAN.
  Amíg ez nem történik meg addig nem is kell számolni semmi jóra.”
 • 31. macs 2011. december 04. 22:16
  „Hál Istennek, megint egymás torkát fogjátok! Ettől majd jobb lesz?”
 • 30. nemecsekerno_007 2011. december 04. 16:04
  „31. papika56 2011.12.04. 13:10

  "Csödben vannak az önkormányzatok... AZORI-szigeteken szerveztek maguknak közgyűlést ---állami pénzen"

  Ebben teljesen igazad van, de kérdeznék valamit. Csődközelben van az ország és vannak akik 40 évesen akarnak nyugdíjba menni, illetve nem akarnak tandíjat fizetni, meg ingyen akarnak utazni.
  Ez nem ugyanaz?! Az úgy nem megy, hogy spóroljuk de kezdje valaki más. : (”
 • 29. KamuNeni 2011. december 04. 15:04
  „Hat igen a kormanynak mennie kellene orbannal az elen”
 • 28. papika56 2011. december 04. 13:10
  „Csödben vannak az önkormányzatok !Nincs pénz gázra-villanyra.Iskolába-öregek otthonában se fűtés, se meleg kaja ! Csak a felhalmotott milliós kifizetetlen számlák !!!!!
  DE : máshol olvastam :
  12 Megyei önkormányzati képviselő--ide -4500km.re lévő AZORI-szigeteken szerveztek maguknak közgyűlést ---állami pénzen !!!!! teljes :szállás-utazás--ellátás kb 1 milla / fő . 4 nap + 1-1 nap utazás.
  Megyei fityeszes elnökök !!!!!!!!!!!!
  A pofátlanság --HATÁRTALAN !!!!!!!!”
 • 27. spiler 2011. december 04. 11:36
  „ez már több mint jelzés a kormánynak -ez már kritika
  23. igazad van...én is elolvastam a szerződést sokmindent nemértettem,de amikor a chf. megindult felfele a család összefogott és kifizettük az szgk fenn maradó részét,kb 100 ezerrel többet mint amit felvettem én is buktam én is tudatlan voltam de mára nincs hitelem,semmire ....ameddig a takaróm ér csak addig nyujtózkodom,megtanultam 100 ezerért...............”
 • 26. nemecsekerno_007 2011. december 04. 10:54
  „27. N.P. 2011.12.04. 10:04

  Amit te írsz az az elmélet. Én arról beszélek, hogy ez nálunk hogy működik a gyakorlatban. Nyílván egy egyetemi tanszék is állít elő értéket ami 10-15 év múlva jön vissza (ha nem lép külföldre az illető diplomás ugye)
  Én azt mondom, hogy az ilyen és ehhez hasonló hosszútávon megtérülő befektetésért nem kapunk gázt az oroszoktól illetve nem tudjuk fizetni belőle a mostani nyugdíjasokat.
  En egyébként nem értékteremtésről beszéltem, hanem cash-ről készpénzről. Épp ebből van kevés, ezért kell nekünk az IMF-től hitelt kérni. De ha ezt a hitelt megint erre a finanszírozhatatlan rendszerre költjük, akkor néhány év múlva ugyanitt leszünk. A magyar gazdadág egy kicsi, nyitott és exportorientált rendszer. Abból van bevétele ha előállít itt valamit, amit el lehet adni a nemzetközi piacon. Az ebből befolyó pénzt tologatják a politikusok jobbra-balra. Ettől nem lesz több, akár tetszik akár nem. Attól lesz több, ha az összes állami rendszer ahogy csak tudja segíti az exportra termelő cégeket és az ezeket kiszólgáló egyéb állami rendszereket. Mellette nyílván segít kialakítani és működtetni a társadalmi szolidaritást is. Ez most ponrt fordítva működik. A segítés alatt én indirekt módszereket értek úgy mint adócsökkentés, adminisztrációs terhek csökkentése, egyszerrűsített, ügyfélcentrikus ügyintézés. Ennyi.”
 • 25. bubuk 2011. december 04. 10:27
  „Még sokan hiányoztak a "millához".”
 • 24. N.P. 2011. december 04. 10:04
  „nemecsekerno_007

  Amit írsz az közgazdasági nonszensz. A hatékonyságot és az értékteremtést nem a tulajdonosi forma dönti el.
  A MALÉV ugye nem állami vállat, de az elmúlt 20 évben került annyiba az adófizetőknek mint egy közepes nagyságú régió teljes oktatási rendszere. A pécsi vízmű mikor termelt értéket: most amikor államosították, vagy amikor a franciáké volt. Megmondom: mindkétszer.”
 • 23. nemecsekerno_007 2011. december 04. 09:07
  „18. nagyzsuzsa 2011.12.03. 21:04

  Tudod hogy néz ki az a 85 000 Ft nettó a versenyszférában

  Nettó: 85 000,- = brutto 142 000,- = 212 500,- ( és ennyi amit ki kell termelnie a dolgozónak)
  A közszférának ugyanezt a nettó bért és még az adót is amit befizet mások termelik ki. Csak az a baj, hogy ezek a "mások" túl kevesen vannak. 1,5-2 millió ember nem tud eltartani 10 milliót. Le kell építeni az állami apparátust úgy, hogy minél jobban és olcsóbban működjön mert a versenyszféra versenképességét rontják a magas adók. Nem az államtól kell munkahelyeket várni, mert azoktól nem lesz több az ország bevétele. A kecskeméti autógyártól igen.”
 • 22. thebest 2011. december 04. 08:33
  „Távozzanak!”
 • 21. lukrecia 2011. december 04. 08:21
  „"2000 főböl kb.70% aki mint a hangyák dolgoznak.A többi 30%-ot a politika tartja állasban.Ez utóbbiakra tényleg nincs szükség de sajnos"
  Köszönjük, hogy önkormányzati dolgozó létedre őszintén elmondtad a lényeget amit amúgy is tudtunk. Az igazi dolgozó hangyák a biorobotok mi vagyunk, akik nem a torony alatt dolgoznak. Tisztelem becsülöm a 70%-t aki dolgozik, és nem packázik, főleg nem korrupt.
  A 30 százalék (ami szvsz több) az ejtőernyős réteg, A politikai csókosok akiket általában periódusonként tesznek "csókos" helyekre. Ha közvetlenül már nincs a torony alatt hely, akkor ezeknek csinálnak az önkormányzati cégeknél, de végszükségben ott vannak az Állami intézmények. Ez mindig is így volt, az sem számított ha az állami intézménynél létszámstop volt, mert kreáltak akkor is.
  Csak kérem most ezeknek kellene végre véget vetni.”
 • 20. igazságkereső 2011. december 03. 22:58
  „#5. spiler 2011. 12.03. 16:24 A "devizahitelesekkel kapcsolatos negatív megjegyzésed teljes járatlanságodról tanúskodik! Mielőtt bármilyen témában és témához hozzászólsz, légy szíves körüljárni minden oldalról a témához kapcsolódó információt! Rögtön ajánlom is Neked a Ptk. 209.§-ának gondos tanulmányozását! Jó ismerkedést a törvényi szabályozáshoz!”
 • 19. igazságkereső 2011. december 03. 22:45
  „#19.Berlusconinak igaza van, de hol van és hol volt ez a bátor társaság amikor a kilakoltatások ellen, a bankok által történt Ptk. 209-§.-a súlyos megsértése miatt, mely családok százait, ezreit tette utcára. Mintha teljesen fordított értékrendben élne hazánk egy jelentős többsége! Nem így gondoljátok?!”
 • 18. 267222 2011. december 03. 22:32
  „Az önkormányzatoknál dolgozó 2000 főböl kb.70% aki mint a hangyák dolgoznak.A többi 30%-ot a politika tartja állasban.Ez utóbbiakra tényleg nincs szükség de sajnos ezek maradnak.A hangyák meg napi 10-12 órát dolgoznak nagyon kis fizetésért.Egy önkormányzati dolgozó,a hangyák közül.”
 • 17. lukrecia 2011. december 03. 21:59
  „Zsuzsa , nem a fizetésetek sok, hanem túl sokan vagytok improduktív állásban. Nem a közszolgára neheztelünk, hanem a fizikai dolgozókhoz képesti nagy aránytalanságra. Ennyi improduktív létszámot nem képes a társadalom eltartani. Ti azt követelitek mégis nyugodjunk bele, és biztosítsuk nektek a jólétet.Ésszerűen átkellene szervezni, a kiadásokat, az üzemeltetési költségeket, a létszámot, és más helyekre fizikai állományba áttenni dolgozókat.
  A politikusok évtizedes hibái, átfogják rendezni a közpénzek útját, és sokak által várt személyi átcsoportosításokat fog okozni.”
 • 16. Berlusconi 2011. december 03. 21:15
  „Nem hisztizni kell, hanem cselekedni!”
 • 15. nagyzsuzsa 2011. december 03. 21:04
  „14. nemecsekerno_007 2011.12.03. 19:24

  "2 nem az államtitkárok viszik a pénzt, hanem az a 2000 ember aki pl. a szegedi önkormányzatnál dolgozik. persze az államtitkárokon is spórolni kéne nem mondnom, de számszerűleg az nem annyira sok mint a rengeteg önkormányzati alkalmazott."

  Ha 33 év után 85.000-frt-ot soknak tartasz akkor kivánom neked, hogy éljél meg ennyiből. Ja és ehhez nem jön még plussz zsebbe mint a magánszférában(:”
 • 14. pardon 2011. december 03. 20:30
  „drága üzemanyag+útdíj-hova megyünk?”
 • 13. papika56 2011. december 03. 19:53
  „Túl kevesek vannak. Nekünk is ott kellene lenni. Ha több százezren lennének ,talán volna értelme.
  Máshol olvastam :
  az iskolákban nincs fűtés, nincs meleg ebéd.Nincs pénz villany- ,gáz számlára ! DE
  12 megyei fityeszes önkorményzati elnök : ide 4500 km-re lévő , AZORI--szigeteken tartottak közgyűlést !!!!!!!!!!!!!!!!
  Minden költséget --az állam fizette ,szállás-utazás--ellátás --ÁLLAM pénzen --millió ft / fő. 4 nap + 1-1 az út.
  POFÁTLANSÁG LEGFELSŐBB határa !!!!!!!! MIT szóltok hozzá ???? Média ezzel nem foglalkozik ?????? BUDAI gy. NEM VIZSGÁLÓDIK ??????????”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fokozott rendőri ellenőrzés az ünnepek alatt

Fokozott rendőri ellenőrzést tartanak az ünnepi bevásárlások idején a fővárosi üzletközpontokban, a… Tovább olvasom