Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Demonstrálnak a BKV-sok - galériával

A tüntetők petíciót adnak át Tarlós István főpolgármesternek, illetve Orbán Viktor miniszterelnöknek címezve.

18:17 - Átadták a demonstráló közlekedési szakszervezetek a petíciójukat a Miniszterelnökség képviselőjének szerda délután a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren.

Schumacher Ferenc, a Közlekedési Érdekvédelmi Körök (KEKSZ) elnöke, Nemes Gábor, a KEKSZ alelnöke és Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke Török Kristófnak, a Miniszterelnökség közkapcsolati munkatársának adta át a petíciót.

Ebben azt követelik a kormánytól, hogy hozzanak érdemi döntést a BKV finanszírozásáról, dolgozzák ki annak rövid, közép- és hosszú távú koncepcióját, s tartsák be azon ígéretüket, hogy nem csökken a BKV-s dolgozók bére.

BKV-s szakszervezeti szövetségek közös demonstrációja. Fotó: MTI (galéria)

Nemes Gábor az átadáskor azt mondta, szeretnék, ha lehetőséget biztosítanának egy személyes megbeszélésre annak érdekében, hogy bemutassák a szakszervezetek nézőpontját, a munkavállalók problémáját. A demonstrálók nevében a szakszervezeti vezető a petícióval együtt egy "utazóközönség, munkavállalók" feliratú labdát is átadott, a kormány és a főváros közötti tárgyalásokra utalva.

A petíció átvételekor Török Kristóf kijelentette, hogy a kormány továbbra is nyitott a tárgyalásokra, mindenkinek a véleményét meg szeretnék ismerni.

Ezzel párhuzamosan a Kossuth téren a demonstrálók jelképes futballmérkőzést játszottak; a két csapat "kormány", illetve "főváros" feliratú mezben lépett "pályára", a labda szimbolizálta a BKV-t és az utazóközönséget.

A tüntetők délután a Nyugati és a Keleti pályaudvar előtt, valamint a Boráros téren gyülekeztek, majd a Blaha Lujza téren találkoztak. Onnan a néhány száz tüntető a Rákóczi út - Kossuth Lajos utca útvonalon a Városház utcába, a főpolgármesteri hivatalhoz ment, ahol szintén átadtak egy petíciót, amelyet Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója vett át.

A tüntetők innen a Bécsi utca - Szabadság tér - Nádor utca útvonalon vonultak a Kossuth térre. A demonstráció jelentős rendőri biztosítás mellett zajlott, de rendőri intézkedés nem történt.

17:11 - A BKV finanszírozásáról szóló érdemi döntést, a munkavállalók tárgyalásokba való bevonását, a nettó jövedelmek szinten tartását, továbbá a BKV Előre SC további működtetését követelik egyebek mellett a közlekedési vállalat szakszervezetei, amelynek képviselői Tarlós István főpolgármesternek címzett petíciójukat szerdai tüntetésük részeként adták át Vitézy Dávidnak, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatójának.

A három fővárosi helyszínről induló néhány száz demonstráló a Blaha Lujza téren gyűlt össze, ahol megtöltötték a Corvin Áruház előtti parkolót. Onnan a Rákóczi út – Kossuth Lajos utca útvonalon a buszsávban gyalogoltak a Főpolgármesteri Hivatal Városház utcai épületéhez, akadályozva az Erzsébet híd felé tartó járműforgalmat.

A demonstrálók a Városháza előtt "Meneküljetek!"-et skandálva fogadták a BKK vezérigazgatóját, akinek átadták az öt pontból álló petíciót és egy "Utazóközönség" feliratú labdát.

BKV-s szakszervezeti szövetségek közös demonstrációja. Fotó: MTI (galéria)

Több szakszervezeti vezető is arra kérte Vitézy Dávidot, vegyék komolyan a petícióban foglaltakat. Egyikük úgy fogalmazott: "nincs sok időnk, elindult egy olyan vonat, amit most még le lehet fékezni, de ha nagyon begyorsul, akkor ezen a vonaton már nem lesz fék". Kijelentették: a bérek csökkentéséből nem lehet a cég finanszírozási helyzetét megoldani.

Vitézy Dávid válaszában azt hangoztatta: tömegközlekedés nélkül Budapest nem működik, a tömegközlekedés viszont akkor nem működik, ha egyrészt nincs megfelelő finanszírozása – hiszen jegybevételekből sehol nem tartja fenn magát a világon egy ilyen szolgáltatás -, és dolgozók nélkül sem működik, akik a hátukon viszik a céget.

A BKK vezérigazgatója arról is beszámolt: a dolgozók március elején megkapják a bérkompenzációt, pénteken pedig folytatódnak a kollektív szerződésről szóló tárgyalások.

Schumacher Ferenc, a Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetségének (KEKSZ) elnöke, valamint Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke által aláírt petíció azt tartalmazza: az érdekképviseletek követelik, hogy a kormány és a főváros hozzon érdemi döntést a finanszírozásról, annak érdekében, hogy "a BKV Zrt. munkavállalói balesetmentesen szállíthassák továbbra is az évi 1,3 milliárd utast". Emellett a 12 ezer munkavállaló bevonását kérték az érdemi tárgyalásokba.

A szakszervezetek elutasították nettó jövedelmük csökkenését, továbbá a közösségi közlekedés rövid, közép- és hosszú távú programjának elkészítését sürgették a legjobb európai példák és az Európai Unió rendelkezéseinek figyelembe vételével.

BKV-s szakszervezeti szövetségek közös demonstrációja. Fotó: MTI (galéria)

A dolgozók "az egészséges munkakörülmények biztosítása mellett" a sportolás lehetőségét, valamint a BKV Előre SC egyesület további működését kérték.

Korábban írtuk:

Elindultak a BKV demonstrálói szerdán nem sokkal két óra után a Keleti és a Nyugati pályaudvar elől, illetve a Boráros térről a Blaha Lujza térre. A menetekben összesen mintegy 250 ember vesz részt.

A demonstrálók a Blaha Lujza téren találkoznak, és onnan együtt vonulnak a főpolgármesteri hivatal, illetve az Országház elé. Petíciót adnak át Tarlós István főpolgármesternek, illetve Orbán Viktor miniszterelnöknek címezve.

A BKV-járművek vezetői dudálással, csengetéssel fejezték ki szolidaritásukat tüntető kollégáikkal.

A BKV-szakszervezetek azért demonstrálnak, mert március elején hatályát veszti a kollektív szerződés, amelyben többletjuttatásaikat rögzítették, az új szerződésről pedig a szakszervezetek szerint nem folynak megfelelő tárgyalások.

Olvasóink írták

  • 2. papika56 2012. február 22. 18:02
    „Az utobbi 22 évben kiosztott sok-sok milliárd ft jutalmakat szerezzék vissza !!!!!!!!!!”
  • 1. igazságkereső 2012. február 22. 17:41
    „Akkor demonstráljanak azért is, hogy Aba Botond vezérigazgatótól kezdve minden volt vezér és Szalainé,Szilágyi Eleonóra is fizesse vissza azokat az összegeket,melynek a cégből történt kivonásával hozzá segítették a BKV-t a csődközeli állapothoz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlamenti pártok a kohéziós pénzek esetleges megvonásáról

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktornak távoznia kell. Kósa Lajos pedig úgy véli, az unió… Tovább olvasom