Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Demonstrálnak a rendvédelmi szervek

Szervezési okok miatt megyénkből nem vesznek részt a mai budapesti Kossuth téri rendvédelmi szervek demonstrációján. A tűzoltók novemberben újabb megmozdulást terveznek.
Szerdán lefújták a rendvédelmi szervek budapesti demonstrációját, majd csütörtökön délelőtt úgy döntöttek, mégis megtartják. A huzavona nem kis zavart okozott a megyénkbeli tűzoltóságok életében, ugyanis visszamondták a buszokat és visszaállították az eredeti szolgálati rendet. Így már nem tudtak alkalmazkodni az új helyzethez, le kellett mondaniuk a részvételt.
– Sajnáljuk, ami történt, de a követelésekkel továbbra is egyetértünk – jelentette ki Gyenge Koppány, a soproni tűzoltóság munkatársa, aki a hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének választmányi tagja. – A mai Kossuth téri megmozduláson előzetesen 7–800 főt várnak a szervezők. A fővárosban lesznek a tűzoltókon kívül a rendőrök, kormányőrök, határőrök, pénzügyőrök. Szeretnénk elérni, hogy a munkabérünk legalább az inflációval megegyező mértékben növekedjen. A fizetésünk ugyanis négy éve változatlan. Egy átlagos tűzoltó havonta 90 ezer forintot visz haza, mindezt havi 232 órai munkaidőért kapja. Ha visszaosztunk és levonjuk a pótlékokat, nem kapjuk meg a minimálbért sem. További „követelésünk”, hogy a havi 52 órás munkaidő fokozatosan érje el a negyvenet. A tűzoltók veszélyességi pótléka a köztisztviselői alap 45 százalékát éri el csupán. Kérjük az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumot, hogy ezt a különbözetet 2007. január elejétől rendezze. Végül, de nem utolsósorban olyan tervek is felvetődtek, hogy eltörlik a szolgálati nyugdíjat. Kérjük a minisztériumot, mielőtt bármilyen döntést hozna, egyeztessen a szakszervezet képviselőivel.
Gyenge Koppány hozzátette, azt tervezik, hogy novemberben kizárólag a tűzoltók tartanak békés demonstrációt. Céljuk továbbra is a békés megmozdulás, hiszen a tűzoltók nem tüntethetnek, a szolgálatot emiatt nem tagadhatják meg. Így a megmozdulásokra is a szabadnapos kollégákat várják. A felmérések szerint a tűzoltók társadalmi és erkölcsi megbecsülése az országban igen nagy, de ehhez az anyagi elismertség nem párosul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitatható volt a játékvezetés Bükön

Kézilabda

Audi-ETO II–Marcali 30–27 (16–16) Tovább olvasom