Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Demonstráltak a fővárosi taxisok - galériával

A fővárosi taxisok forgalomlassító demonstrációja kétórás vonulás után szerda délután 3 órakor véget ért a Hősök terénél.

16:14 - Petíciót adtak át a Városházán

Petíciót, valamint csaknem kétezer aláírást és egy tarifakoncepciót adtak át a demonstráló taxis szövetségek szerdán Budapesten a Városházán, hatóságilag rögzített viteldíjakat és a létszámszabályozást kérve a város vezetésétől.

A dokumentumokat Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója, Szeneczei Balázs, Tarlós István kabinetfőnöke, valamint Komáromi Endre, a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője vette át.

Fábrás Tibor, a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezetének alelnöke az átadás előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a hatóságilag maximált ár most is érvényben van, a hatóságilag rögzített ár segítségével a taxivezetők vállalkozásai fenntarthatók maradnának, az utasoknak pedig kiszámítható, átlátható tarifát jelentene minden időszakban. Hozzátette: áremelésre nem törekednek, a mostani 300 forintos alapdíjat, 240 forintos kilométerdíjat és 60 forintos várakozási díjat szeretnék egyetlen tarifaként bevezetni.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke elmondta, azt kérik a város vezetésétől, hogy a rögzített viteldíjat már december elsejével vezessék be. Hozzátette: nem azt várják, hogy gazdasági alapon számolják ki a viteldíjat, mert az az utasnak megfizethetetlen lenne.

A létszámmal kapcsolatban annyit mondott: Budapesten hatezer taxiengedélyt adtak ki 1500 drosztra, és ez "abnormális".

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója a dokumentumok átadása után azt mondta, a szakszervezetek nyitott kapukat döntögetnek, mert a központnak is fontos a taxis szabályok változtatása, az intézkedéseket rendszerbe foglalva, hosszú távon meg is fogják valósítani. Hozzátette: nyitottak a tárgyalások folytatására is.

Demonstrálnak a budapesti taxisok. Fotó: MTI (galéria)

Elmondta, hogy eddig elfogadtak egy új taxiállomás-használati rendeletet, amelyben a működési engedélyek megszerzését is szigorították, a repülőtéri drosztok helyzetét is rendezték, és elkészítettek egy törvénymódosítási javaslatot is, amely a készülő személyszállítási törvény tervezetébe is bekerül. Ez lehetőséget ad majd arra, hogy feltételekhez kössék a taxiszolgáltatás nyújtását. Ilyen feltétel lehet a taxik műszaki állapota, környezetvédelmi besorolása, akár színe is - mondta, hozzátéve, hogy Prágában most egységesítették a taxik küllemét, ez szerinte Budapesten sem elképzelhetetlen.

A vezérigazgató szerint átfogó szabályozásra van szükség, a BKK azt javasolja, hogy olyan, fokozatosan bevezetett, új rendelet lépjen életbe, amelynek eredményeként csak környezetbarát és fiatal taxik közlekedhetnek majd Budapesten, minden autóban lehetséges lesz a bankkártyás fizetés, és egységes arculatuk lehet az autóknak.

Vitézy Dávid szerint jelenleg egy új luxusautóval és egy régi, használt kis autóval is lehet taxizni, és a piac alakítja az árakat, ilyen keretek között nem lehet elvárni, hogy egyik napról a másikra fix és egységes tarifát vezessenek be. Ezt akkor lehet meglépni, ha egységes lesz a szolgáltatás - tette hozzá.

A szakszervezeti vezetők és Vitézy Dávid között vita alakult ki abban, hogy a taxisok milyen viteldíjakat használnak. Vitézy Dávid szerint kevesen használják a maximált árat, mert a piac alakítja az árakat; az érdekképviseletek ezzel nem értettek egyet.

Metál Zoltán azt mondta, nagyon sok mindenben közeledtek az álláspontok, a szigorításokat ők is támogatják.

15:34 - A fővárosi taxisok forgalomlassító demonstrációja kétórás vonulás után szerda délután 3 órakor véget ért a Hősök terénél.

A több száz taxis a rendezvény célállomásán nem állt meg, hanem rövid idő alatt elhagyta a teret, illetve a környéket.

A taxik délután egy órakor a X. kerületi Albertirsai úton gyülekeztek, majd a Kerepesi, Rákóczi úton és az Erzsébet hídon át Budára hajtottak, 20-30 kilométer/órás sebességgel. Az Attila úton, az Alagúton át és a Lánchídon visszatértek Pestre, majd a Nyugati pályaudvar mellett elhaladva a Hősök terén oszlottak szét.

A mintegy kétórás időszakban a BKV több járműve is megállt, az utasok egy része gyalog folytatta útját.

Demonstrálnak a budapesti taxisok. Fotó: MTI (galéria)

A demonstrálók kocsijai lépésben haladva, dudálva vonultak végig a belvárost átszelő utakon. A taxikra a "létszámstop" és a "fix tarifa" feliratokat ragasztották.

A forgalomlassító demonstrációt a Taxigépkocsivezetők Független Szakszervezete szervezte a szerintük tarthatatlan tarifahelyzet miatt, valamint azért, mert megszakadtak tárgyalásaik a fővárossal. A szervezet fix tarifát szeretne bevezettetni.

Korábban írtuk:

A fővárosi taxisok demonstrációja miatt szerda délután egy időre lelassult, helyenként pedig le is állt a közlekedés Budapest belvárosában.

Nem sokkal negyed kettő után indult el több száz taxi a Kerepesi úton a Belváros felé, és rövidesen meg is bénult a forgalom a Rákóczi út mentén, majd később a Lánchídon és a Bajcsy-Zsilinszky úton.

A taxisor két óra körül a Ferenciek terétől nagyjából a Keleti pályaudvarig ért. A BKV több járműve is megállt, az utasok egy része gyalog folytatta az útját.

Demonstrálnak a budapesti taxisok. Fotó: MTI (galéria)

Olvasóink írták

 • 5. döngicse2 2011. november 02. 22:55
  „Zsoltee0716!
  "Üzemanyagár miatt sztrájkoljatok."
  Helyetted is ugye?Ja!Más kaparja ki a gesztenyédet!Te miért nem mégy?”
 • 4. Zsoltee0716 2011. november 02. 19:36
  „http://www.origo.hu/itthon/percrolpercre/20111102-taxis-demonstracio-kezdodik-budapesten-megbenulhat-a-fovaros.html

  "400 forintos benzinár mellett 200 forintért fuvarozunk?"
  Ezek hazudnak? Mert szerintem igen. Nem is gyengén. Nem azüzemanyag árrával van gondja, hanem a 200ft-os fuvar díjjal. Nevetségesek!

  Nem lehet megélni belőle. Mennyit is keres egy taxis?

  Cseszétek meg az üzemanyagár miatt sztrájkoljatok.”
 • 3. Besenyő_Pistabácsi 2011. november 02. 18:33
  „Kár volt a drága üzemanyagot fogyasztani! Hisz Viki megmondta azt is amikor ellenzékben volt, hogy csökkenteni fogjuk az üzemanyagok jövedéki adóját, no meg persze sok minden más csökkenéseket is ígért! De a választási siker mámora általában törölni szokta a kampány ígéreteket! Ezt már több vezetőnk bizonyította, hogy a pofátlanságnak nincs határa.”
 • 2. klj_54 2011. november 02. 17:30
  „Nem tudom ki emlékezik az 1987-ben tartott első magyar taxis sztrájkra?
  Akkor egy kollégánk megölése miatt álltunk le, ma pedig a szakma öli meg saját magát!”
 • 1. zoltanszabo 2011. november 02. 17:20
  „Ha nem érné meg taxizni már fele feladta volna. 6000 taxi --nem tudom Pesten mennyire van igény. Amikor ott a rengeteg tömegközlekedési eszköz.
  Én még azt hittem , hogy a 430 .-Ftos üzemanyag ár miatt tüntetnek .”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földrengés volt hajnalban Kóny és Ikrény térségében

Kisebb földrengés volt szerdára virradó éjjel Kóny és Ikrény térségében, Győr-Moson-Sopron megyében. Tovább olvasom