Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Demszky: saját magát emésztette fel az SZDSZ

Saját magát emésztette fel az SZDSZ - mondta Demszky Gábor egy osztrák hetilap hétfői számában megjelent interjúban, amely még az önkormányzati választások előtt készült.
A liberális párt túlzottan önkritikus, gyakran önmarcangoló intellektualitást és mentalitást "cipelt magával". Nem volt képes arra, hogy szélesítse társadalmi bázisát, belső konfliktusai tették tönkre - vélekedett a távozó budapesti főpolgármester a Profil riporterének kérdésére, mivel magyarázható a rendszerváltáskor még erős és vonzó párt "drámai hanyatlása".

Az MSZP-vel kötött koalíció miatt négy évvel később egymillió választót veszített el az SZDSZ, s mert nem lépett ki ebből a koalícióból, amikor jó ok lett volna rá, "bennrekedt" a baloldali táborban. A liberális választók egy jelentős része nem tekintett az SZDSZ-re az MSZP-től független erőként - vélekedett.

Kijelentette, hogy nem tudott semmit a BKV körüli korrupciós botrányokról. A budapesti önkormányzat szervezetéből adódóan a főpolgármester helyetteseinek teljes és kizárólagos ellenőrzésük van egyes területek felett, s az MSZP által delegált Hagyó Miklóshoz tartozott a fővárosi tömegközlekedés - fejtette ki.

Volt főtanácsadója, Mesterházy Ernő "nagy terhet vett le" a válláról a szocialista-liberális budapesti koalíció tagjaival való egyeztetésben. A fővárosi koalíció 2006 után csak egyfős többséggel rendelkezett, bizonyos körülmények között minden döntés előtt mindkét frakció minden egyes tagjával tárgyalni kellett, hogy biztosítsák a többséget - mondta Demszky. Hagyó Miklóssal mindamellett gyakorlatilag hetente találkozott. "Sajnos nem volt velem őszinte. Létezett egy világ, amit előlem eltitkolt" - tette hozzá.

Azt, hogy állítólag Hagyó Miklós és Mesterházy Ernő a budapesti Rudas fürdőben négyszemközt döntött fontos ügyekben, ő is "csak most olvasta" - felelte az Index hírportál cikkében szereplő értesülésre utaló kérdésre.

Demszky Gábor bírálta a budapesti közszolgáltató cégek - a gázszolgáltató, a víz- és a csatornázási művek - külföldi résztulajdonosai szerződéseinek Tarlós István által tervezett felülvizsgálatát. Ezek a vállalatok nagyon jól működnek, és profitot termelnek a fővárosnak. A külföldi résztulajdonosok emellett olyan vezetési kultúrát hoztak magukkal, amelyből Budapest csak profitálhat. Ha a főváros felmondja ezeket a szerződéseket, "az nagyon sok pénzbe fog kerülni" - vélekedett.

Saját jövőbeli terveiről úgy fogalmazott, hogy nyugdíjba vonul, és megírja emlékiratait.

Olvasóink írták

 • 7. KolompárRómeó 2010. október 05. 07:01
  „Demszkáj elftárs! A nagy lószaft! Szétloptátok az országot és ezért nem kedvel benneteket senki.”
 • 6. dodó 2010. október 04. 16:59
  „VÉGRE EZT IS MEGÉRTÜK:

  "Bircher Ottó Attila, az SZDSZ egyedüli képviselőjelöltje a soproni 8-as számú egyéni választókörzetben indult a vasárnapi helyhatósági választáson.
  A politikus 33 szavazatot kapott, ami 1,87 százalékot jelentett számára. A körzetben hatan indultak, Bircher az utolsó helyen végzett." (MNO)

  Megbukott az utolsó (biztosan 100 %-ig magyar) is!!!”
 • 5. unknown 2010. október 04. 16:40
  „Az SZDSZ politikusai, hívei abban hittek, hogy tökéletes a világ, az egyes emberek gondolkozás-, cselekvés- szabadság biztosítása maga teremti meg a tökéletes társadalmat. Nézeteik azonos volt az utópista szocialista filozófusokéval. Gyermek koromban az 1950-es évek elején olvastam a Fiúk-, illetve a Lányok évkönyve valamelyikében Mao tíz pontját a liberalizmusról. Nekem is tetszett a tökéletesség. Kitéptem azt a lapot, hogy megőrizzem. A könyvek még meg voltak az utolsó költözködésemig, amikor a kitépett lap már régen elveszett. Az interneten hiába keresem Mao tíz pontját, nem találom. Nem véletlenül emlegette a média az SZDSZ-esekre a maoista jelzőt. Az utópia nem fér össze a globalizált világ törtetésével.”
 • 4. dodó 2010. október 04. 16:29
  „Az SZDSZ az újkori magyar történelem legkártékonyabb, leghazaárulóbb és legkevésbé magyar pártja! (volt)”
 • 3. 751510 2010. október 04. 14:54
  „Ebben az esetben az SZDSZ-nek tartozunk köszönettel.”
 • 2. cyt 2010. október 04. 14:23
  „Az SZDSZ mindig is a pénzeszsák mellett szeretett lenni, nem igen volt más politikai elképzelésük, csak a zsozsót megszerezni.”
 • 1. frakk 2010. október 04. 13:24
  „Bp-en már lesz egy Tarlós aki meg rendszabályozza a közműszolgáltatókat.
  Pécsen is azonnal megtörtént amikor Fideszes polgármestere lett.
  Szegeden a "vörös Titanicon" + botka úr elment a vízügyhöz és aláírta a gyümölcsözö kapcsolat 20206-ig történő meghosszabbítását.
  Kedves szegedi nyugdíjasok, pályázatírók, köztisztviselők, köszönjük nektek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szili Katalin kilépett az MSZP parlamenti frakciójából

Kilépett Szili Katalin az MSZP parlamenti frakciójából - ezt a volt házelnök maga jelentette be… Tovább olvasom