Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Depressziós házikedvencek

Nemcsak mi, emberek, állataink is lehetnek depressziósak, előfordulhat, hogy szorongnak valamitől.

A kutyák és macskák ilyen esetben szintén szakember segítségére szorulnak, félelmüket ugyanúgy fel kell oldani, mint a lelki betegségekben szenvedő emberekét.
 
Talán furcsán hangzik, de tény: egy kutya vagy macska éppúgy lehet depressziós, mint egy ember. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy nemrégiben piacra került egy új készítmény, melyet a háziállatok szorongásának oldására fejlesztettek ki. A szakemberek tehát ma már senkire nem néznek furcsán, ha lelki panaszokra hivatkozva viszi hozzájuk kedvencét, sőt: javasolják, hogy már az első gyanús jelet vegyük komolyan.

Érzékenyek a változásra

A szorongás oka sokféle lehet. A macskák például rendkívül érzékenyek bármiféle változásra, hiszen számukra különleges jelentőséggel bír az általuk uralt terület minden jellemzője. Nekik már az is elég lehet, ha új családtag – például egy csecsemő vagy másik háziállat – érkezik, ha nem kapják meg a kedvenc eledelüket vagy almukat, ha kicserélik azt az ülőgarnitúrát, vagy kidobják azt a fotelt, ami a kedvencük volt.

Káros hanghatások

A kutyákat inkább a váratlan és erős hanghatások, valamint a rossz emlékhez kötődő dolgok viselik meg. Így például az az eb, melyet kidobtak egy autóból, valószínűleg félni fog a járművektől, az pedig, amelyiket bántották, agresszíven léphet fel mindenkivel szemben, aki kínzójára emlékezteti. Sok állat szorong az orvosi rendelőkben, a petárdázások pedig szinte kivétel nélkül az összes kutyából szorongásos reakciókat váltanak ki.
A kutyatartók idén szilveszterkor is bizonyára tapasztalták: kedvencük remeg, nyáladzik, lapul egy sötét sarokban, nyüszít vagy éppen kapar és szeretne menekülni. Ezek tipikusan a szorongás tünetei.

Rongálják a bútorokat

A macskák érzelmi bizonytalanság esetén elsősorban a bútorokat rongálják: szem előtt lévő tárgyakon élesítik körmüket, vagy területük kijelölése miatt vízszintes irányban spriccelnek le tárgyakat vizeletükkel.
Ha az eltérő viselkedés jól körülhatárolt ok miatt következett be – például a szilveszteri petárdázások ijesztették meg a kutyát –, a gazda is enyhítheti kedvence szorongását. – Semmiképpen nem szabad babusgatni az állatot, ezzel ugyanis csak azt sugalljuk számára: tényleg van mitől félnie – javasolta Rengei Antal. – Ehelyett inkább játsszunk vele, tereljük el a figyelmét, vagy vigyük el az állatot egy sötét, hangszigetelt szobába.
Ha azonban a tünetek hosszabb ideig fennállnak, érdemes szakemberhez fordulni, hiszen az is előfordulhat, hogy a levertséget valamilyen betegség okozza. Ha valami más ok van a háttérben, akkor pedig használhatjuk azt a készítményt, mely a lakás levegőjében párologtatva feromonnal nyugtatja meg szorongó kedvencünket.

Behúzza a farkát, gubbaszt

Na de milyen egy szorongó állat? – Nem olyan, mint amilyennek megszoktuk – adta meg a kézenfekvő választ Rengei Antal kisállatgyógyász. – Egy egészséges állat magabiztos, érdeklődő és kíváncsi. Ha viszont valami lelki baja van, félelmi reakciókat mutat – „fű alatt" közlekedik, behúzza a farkát – vagy éppen indokolatlanul agresszív. Nincs kedve játszani, gubbaszt, vagyis hasonlóan viselkedik, mint egy bánatos ember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a politikai plakátszezon

A közterületeken látható óriásposzterek után hamarosan megjelennek a helyi választási plakátok is. Tovább olvasom