Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Derűlátás pesszimizmus helyett

A kis- és középvállalati szektor bízik az ország gazdasági helyzetének javulásában, a fogyasztás növekedésében és a kereslet élénkülésében – derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb felméréséből.
Az Ecostat kis- és középvállalkozások várakozásait tükröző konjunktúraindexe áprilisban – az év eleje óta 5 százalékponttal emelkedve – 51,6 százalék lett. Az index márciusban 49,6, egy évvel korábban 49,5 százalék volt. A kutatók szerint a vállalkozói adórendszer egyszerűsítésével, a támogatási és hitelezési rendszer rugalmasabb működtetésével a szektor nagyobb eséllyel tudna részt venni az európai uniós csatlakozást követő versenyben. Az index értéke a felmérés teljes időszakát tekintve első alkalommal lépte át az 50 százalékos határt, a derűlátó várakozások aránya először haladta meg a pesszimista válaszok arányát.
Az Ecostat elemzése szerint a külgazdasági adottságok javulásával beinduló fellendülés a KKV-szektor számára élénkülő keresletet és lakossági fogyasztást, stabil vállalkozási és gazdálkodási feltételt elenthet. – Az európai piacok élénkülésével a magyar gazdaságban folytatódhatnak, sőt, bővülhetnek a kis- és középvállalatokat segítő programok – teszik hozzá.
A felmérés szerint 2002 második és harmadik negyedévében nem várható jelentős gazdasági fordulat, a KKV-szektor fejlődésére pozitív hatást gyakorol a reálbérek emelkedésével növekvő fogyasztás és a beruházásokat támogató kereslet bővülése.
A magyar gazdaság helyzetének féléves prognózisa márciushoz viszonyítva érdemben nem változott, viszont a piaci viszonyok jóval kedvezőbbnek ígérkeznek, mint az előző félévben – áll az elemzésben.
Saját vállalkozásuk helyzetéről erősödő bizakodással nyilatkoznak a vállalkozások. A javuló feltételeket megjelölők körén belül 35 százalék kismértékű, 4 százalék jelentős mértékű fellendüléssel számol.
A szektor – mint a gazdaság többi szereplője – éves szinten mérséklődő inflációval számol. A megkérdezettek szerint az éves infláció 7,6 százalék lehet, a 12 havi fogyasztói árváltozást 2002 decemberében átlagosan 6,5 százalékra becsülik.
A fogyasztói árak áprilisi, 1 százalék alatti emelkedését prognosztizálja a cégek 71 százaléka. A vállalatok 56 százaléka 5 százalék alatti, egyötöde 5–8 százalék közötti áremelést tervez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versenyeztek

Vöröskeresztes ismeretekből, illetve az elsősegélynyújtás elméletéből és gyakorlatából mérték… Tovább olvasom